CitiZenit: Reset Teba, Play, Stop. Programul pentru perioada 30 septembrie – 14 octombrie

CitiZenit: Reset Teba, Play, Stop. Programul pentru perioada 30 septembrie – 14 octombrie

CitiZenit: Reset Teba, Play, Stop invită arădenii, în perioada 30 septembrie – 14 octombrie, la trei evenimente de expoziții, filme, spectacole și concerte.

„De această dată e chiar gata. După cum vă spuneam în ultimul nostru comunicat de presă, în octombrie ne facem bagajele și CitiZenim prin alte spații. Totuși, nu se poate să plecăm de la Teba fără a ne lua rămas-bun cum se cuvine și cum știm mai bine: cu o serie de expoziții, filme, spectacole și concerte!“, transmit oficialii CitiZenit.

În perioada 30 septembrie – 14 octombrie, CitiZenit vă invită la:

„Artă/ film/ muzică“, la Noaptea Albă a Galeriilor

Pe 30 septembrie, Noaptea Albă a Galeriilor, aflată anul acesta la a 10-a ediţie, creează o hartă a artei contemporane în 10 orașe din România. Cu ocazia acestui itinerariu nocturn, vor avea loc expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist Arad, Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

În Arad, itinerariul NAG include 9 spaţii prin care arădenii se pot plimba pentru a face cunoștință cu artiști arădeni reprezentativi. La hala Teba, din Piața Olimp, în cadrul NAG, va avea loc expoziția 5 ready Media Files by Vasile Cârlova, curatoriată de Călin Man. Și pentru că ne place stofa de pionerat, chiar înainte ca ceasul să bată octombrie, la ora 23:59 mai precis, se materializează la Teba însuși Rodion G.A., adică Rodion Ladislau Roșca sau tăticul new-wave-ului românesc, care ne va arăta cum se mânâncă muzica electronică.

„Weekend de teatru“, la Teba

Pentru că ocazional ne mai vine și nouă să huiduim din rărunchi, i-am invitat pe cei de la Auăleu să ne țină isonul. HUOOOOO!!!, un spectacol fără decor, muzică, efecte, costume, fum, figurație, dar la care în schimb se râde, o tragicomedie politică, socială și umană, se va juca sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 20 la Teba. Spectacolul are la bază textul și înscenarea lui Ovidiu Mihăiță și îi aduce în scenă pe actorii Marian Pîrvulescu şi Christine Cizmaș de la Auăleu.

Duminică ne vedem din nou, “desigur, e sigur!”, cum îi place să spună unuia dintre personajele cu care vă puteți întâlni în 2 octombrie, de la ora 19, în continuare la hala Teba, din Piaţa Olimp, desigur. Ne făceam că plouă. Și ploua. Neîntrerupt este o dramatizare după romanul „Și Hams Și Regretel” al lui Matei Florian. Spectacolul spune povestea unei domnișoare cu picioare pare și a celor trei pitici pitiți într-o copleșitoare însingurare și îndrumați prin ceață, frig, frisoane, insomnii spre o stare de-a dreptul inefabilă. La fel ca romanul de la care pornește, un „fantasy clinic”, spectacolul e înşelător și învăluitor, crescând în intensitate ca un delir, livrat într-o cheie ludică printr-un discurs încărcat de jocuri de cuvinte și calambururi.

„Filme şi documentare cu cântec“

Continuăm prima săptămână din octombrie cu o tranziție spre un alt mediu artistic drag nouă, și anume cinema-ul. Așa cum ne-am obișnuit de 3 ani încoace, octombrie e luna filmului documentar, care înflorește toamna la Arad sub egida Festivalului de film documentar fARAD, aflat anul acesta la a treia ediție. Festivalul începe joi, însă noi ne pregătim de miercuri să intrăm în atmosferă, la proiecția celui de-al şaptelea film din seria filmelor KineDok din Arad. În data de 5 octombrie, de la ora 21, vizionăm documentarul leton Tatăl meu, bancherul. Filmul spune povestea unei regizoare în căutarea tatălui ei care, imediat după căderea URSS-ului, se bucură de un succes rapid, dar care apoi dispare subit, să fie găsit optsprezece ani mai târziu.

Între 6-9 octombrie, ne găsiți la Cinema Arta la festivalul fARAD, în cadrul căruia veți avea ocazia să (re)vedeți 4 dintre scurtmetrajele produse de CitiZenit: Libelula, Proiecționistul, Veghe și White is the new white, pe lângă o mulțime de lungmetraje care mai de care mai cu farmec și care mai de care mai captivante. Duminică, 9 octombrie, de la ora 19.30, la hala Teba din Piața Olimp vom găzdui Închiderea Oficială fARAD, ultimul eveniment din cadrul festivalului care va combina filmul şi muzica într-un show de excepţie. Filmul de închidere al festivalului, The Show of Shows, semnat de regizorul islandez Benedikt Erlingsson, selecționat la festivaluri importante precum Sheffield și San Sebastian, este un documentar captivant și tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri și carnavaluri, fiind realizat exclusiv din materiale de arhivă rare, montate pe muzica special compusă de trupa islandeză Sigur Rós. The Show of shows va fi precedat de proiecția unui documentar de foarte mare actualitate, White is the new white, în prezența regizorului Rareș Hanțiu. Rareș Hanțiu contextualizează și problematizeză rostul și locul artei, prin prisma proiectelor CitiZenit și a fenomenului Teba – ce a fost și mai ales, în contextul prezent, ce ar fi putut să fie. La fel ca în cazul documentarului de închidere, coloana sonoră pentru White is the new white a fost special compusă de muzicianul Danaga. Iar dacă pe cei de la Sigur Rós nu i-am putut aduce la Arad de data asta, pe Danaga îl vom avea alături duminică seara, cu un live set de zile mari. Carevasăzică: nu ratați! superconcert la Teba!

Finalul proiectului CitiZenit Reset Teba și totodată ultimul eveniment din seria de evenimente citizenite, culturale, artistice, alternative, interdisciplinare și educative pe care le mai punem la cale la Teba, vine dinspre vest sub forma unui alt festival de film: Filmtettfeszt – Zilele filmului maghiar. Ediţia locală Filmtettfeszt se va desfășura în Arad, la hala Teba, între 13 și 14 octombrie, începând cu ora 16, şi va cuprinde câteva dintre cele mai recente producţii cinematografice din Ungaria şi zona Transilvaniei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.