Impozitul specific – o NĂPASTĂ pentru RESTAURANTELE mici. Ce alte activități sunt vizate și ce SOLUȚII au găsit firmele arădene

Impozitul specific – o NĂPASTĂ pentru RESTAURANTELE mici. Ce alte activități sunt vizate și ce SOLUȚII au găsit firmele arădene

Mai multe restaurante mici din Arad și-au modificat, din timp, obiectul de activitate, pentru a „fenta” legea, deși ele furnizează aceleași produse și servicii clienților.

Acest gest al întreprinzătorilor a fost determinat de introducerea unui nou impozit, de la 1 ianuarie 2017, ce vizează firmele care desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică și se calculează în funcție de anumite variabile, precum rangul localității în care este amplasată unitatea, suprafața acesteia sau sezonalitatea.

Noul sistem de impozitare se calculează fără a ține cont dacă afacerile sunt profitabile sau nu, mentionând că firmele din turism și alimentație publică încadrate ca microîntreprinderi sunt exceptate de la plata impozitului specific, ceea ce înseamnă că forfetarul se aplică doar companiilor înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit. Exceptarea microîntreprinderilor de la plata impozitului specific a rezultat ca urmare a modificărilor succesive aduse documentului în Parlament și a confuziilor de interpretare legislativă.

Concret, impozitul specific este datorat de contribuabilii care desfășoară o activitate principală sau secundară corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:

5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”,

5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”,

5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”,

5590 – „Alte servicii de cazare”,

5610 – „Restaurante”,

5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”,

5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Sunt obligate la plata impozitului specific persoanele juridice române care la data de 31 decembrie 2016 au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiţii:

 aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN amintite mai sus;

nu se află în lichidare, potrivit legii.

Contribuabilii care se înfiinţează în cursul anului, inclusiv contribuabilii nou-înfiinţaţi ca efect al unor operaţiuni de reorganizare efectuate potrivit legii, şi care au înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de Legea 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, plătesc impozitul specific începând cu anul următor înfiinţării.

Conform prevederilor în vigoare, declararea şi plata impozitului specific trebuie efectuate semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul, după cum urmează:

  • 25 iulie 2017 – plata primei tranşe, aferente semestrului I din 2017;
  • 25 ianuarie 2018 – plata celei de-a doua tranşe, aferente semestrului II din 2017.

Contribuabilii care își încetează activitatea în cursul anului vor trebui să declare şi să plătească impozitul specific până la data încheierii perioadei impozabile, potrivit legii, luând în calcul, dacă este cazul, şi impozitul specific declarat şi plătit în semestrele anterioare.

Click mai jos pentru a afla formula de calcul a impozitului specific anual:

Formula de calcul al impozitului specific anual

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.