Actorii arădeni se întorc premiați de la festCO București

Actorii arădeni se întorc premiați de la festCO București

Spectacolul „Orașul nostru”, în regia lui Cristian Ban, producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad își înscrie încă un premiu în palmares.

Este vorba despre premiul special al juriului în cadrul Festivalului Comediei Românești – festCO 2018 – eveniment desfășurat la București în perioada 20 – 27 mai.

„Povestea Festivalului Comediei Românești – festCO începe în anul 2003, din dragoste pentru pofta românească de râs și pentru piesele care o stârnesc. Cele 15 ediţii desfăşurate până anul acesta au adus împreună teatre din ţară şi din străinătate, teatre de stat precum şi companii independente. Pe lângă deja cunoscutele secțiuni dedicate dramaturgiei românești, anul acesta festCO a devenit un carusel al bunei dispoziții. Multe surprize, premiere în România și mai ales multe hohote de râs au definit anul acesta festCO 2018”, afirmă organizatorii evenimentului

Pe lista premianților festCO 2018 s-au înscris nume importante din lumea teatrală românească. Astfel, spectacolul „Breaking News” după „Ultima oră” de Mihail Sebastian, adaptare şi regie Mircea Cornişteanu, producţie a Teatrului de Comedie, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol.

Același spectacol a câştigat şi premiul pentru Cea mai bună regie (Mircea Cornişteanu), premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal (George Mihăiţă pentru rolul Grigore Bucşan), şi premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Eugen Racoţi pentru rolul Agopian).

Distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a fost câştigată de Carmen Tănase, pentru rolul din spectacolul „Şi negru şi alb şi gri” – text şi regie Mimi Brănescu, producţie a Teatrului Metropolis. Pentru un rol din acelaşi spectacol, actriţa Natalia Călin a obţinut premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

La categoria Cea mai bună scenografie, premiul a fost câştigat de Adrian Damian (decor) şi Andrada Chiriac (costume) – pentru spectacolul „Jurnalul lui Robinson Crusoe” după Gellu Naum, regia Mihai Mănuţiu, producţie a Teatrului Odeon.

Actriţei Maia Morgenstern i-a fost acordat un Premiu de excelenţă „pentru o carieră extraordinară”.

O noutate a Galei Comediei Româneşti 2018 a fost acordarea distincţiei „Ambasador festCO” regizorului polonez Grzegorz Jarzyna, invitatul special al acestei ediţii în cadrul secţiunii „Focus Polonia”.

Juriul festCo 2018 i-a avut în componenţă pe Aura Corbeanu (manager cultural), Ileana Lucaciu (critic de teatru), Florina Cercel (actriţă), Felix Alexa (regizor) şi Vladimir Turturica (scenograf).

Tot în cadrul Galei au fost decernate şi premiile pentru Concursul de Comedie Românească, ediţia a XII-a.

Premiul I a fost câştigat de dramaturgul Ştefan Caraman pentru piesa „Se tot pot scrie poveşti de dragoste”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.