Află câți BANI și câte LOCURI DE MUNCĂ se PIERD în fiecare an din cauza CONTRAFACERII şi PIRATĂRII

Află câți BANI și câte LOCURI DE MUNCĂ se PIERD în fiecare an din cauza CONTRAFACERII şi PIRATĂRII

EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) a efectuat studii în perioada martie 2015 – septembrie 2016 pentru a crea o imagine mai completă privind costurile economice ale contrafacerii şi ale pirateriei în UE.

În Uniunea Europeană se pierd în fiecare an 368 de miliarde lei şi 790 000 de locuri de muncă din cauza contrafacerii şi piratării:

  • 7,4 % din vânzările din nouă sectoare se pierd din cauza falsurilor care există pe piaţă.
    • Hainele, jucăriile, articolele sportive, bijuteriile, genţile de mână şi muzica sunt câteva dintre sectoarele afectate.
    •  Veniturile publice pierdute ca urmare a contrafacerii şi a pirateriei sunt estimate la 64 miliarde lei.

Pentru că se apropie perioada sărbătorilor, milioane de cumpărători din UE-28 cumpăra cadouri de Crăciun pentru familie şi prieteni.

Dar efectul economic negativ al produselor contrafăcute şi piratate se face simţit pe durata întregului an.

O serie de studii realizate de EUIPO, prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală, estimează că peste 212 de miliarde lei – sau 7,4 % din totalul vânzărilor – se pierd anual în nouă sectoare din cauza prezenţei pe piaţă a produselor falsificate. În fiecare an, alte 156 de miliarde lei din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii şi ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producătorii cumpăra mai puţine produse şi servicii de la furnizori, ceea ce se repercutează şi asupra altor domenii printr-un efect de domino.

Cele nouă sectoare afectate sunt următoarele: produse cosmetice şi de îngrijire personală; îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii; articole sportive; jucării şi jocuri; bijuterii şi ceasuri de mână; genţi de mână; muzica înregistrată; băuturi spirtoase şi vin; produse farmaceutice.

Aceste pierderi din vânzări înseamnă aproape 500 000 de locuri de muncă care se pierd în mod direct sau nu mai sunt create în aceste sectoare în UE deoarece producătorii legitimi şi, în unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajează mai puţine persoane decât ar angaja în absenţa contrafacerii şi a pirateriei.
Dacă se ia în considerare efectul de domino al produselor contrafăcute asupra altor sectoare, înseamnă că în alte sectoare ale economiei UE se pierd încă 290 000 de locuri de muncă.

Seria de studii va continua pe tot parcursul anului 2017 cu rapoarte privind efectele economice ale contrafacerii şi ale pirateriei în sectorul telefoanelor inteligente şi în cel al pesticidelor, precum şi în alte sectoare economice considerate a fi vulnerabile la încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală.

Sursa: prbox

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.