Ai animale de companie? TREBUIE să ȘTII asta!

Ai animale de companie? TREBUIE să ȘTII asta!

Iubitorii de animale ar fi dispuși să facă orice pentru micuțele necuvântătoare, iar când vine vorba de hrană, sunt foarte atenți la dieta lor. Cu toate acestea, când animăluțul de companie vine lângă tine, în timp ce mănânci, ești tentat să-i cedezi și lui măcar o bucățică din porția ta. Ceea ce puțini știu, este însă, că există alimente care dacă ajung în stomăcelele necuvântătoarelor, pot provoca boli grave. Este cazul ciocolatei, a strugurilor sau a stafidelor.

Ciocolata este o adevărată otravă pentru câini, pisici, hamsteri şi alte animale mici. Acest aliment conţine theobromină, o substanţă cu gust amar, pe care o putem găsi în boabele de cacao, de cafea, dar şi în frunzele de ceai. Theobromina este otrăvitoare pentru toate animalele de companie.

Această substanţă acţionează ca un diuretic, stimulează ritmul cardiac şi excită sistemul nervos, reprezentând o sursă sigură de intoxicaţie şi otrăvire. Consumul de ciocolată poate cauza probleme cardiovasculare, digestive, dar poate afecta şi sistemul nervos al animalului de companie.

Acelaşi efect dăunător îl au şi strugurii şi stafidele, consumul lor putându-le provoca insuficienţă renală.

În cazul în care animalul dumneavoastră a ingerat, chiar şi accidental, ciocolată, este recomandat să-l duceţi de urgenţă la medicul veterinar. Nu-i administraţi lapte şi nu-l trataţi cu leacuri pe care le ştiţi din „bătrâni”. Singura soluţie este ca animalul să fie consultat de un medic specialist.

 

Dacă vreţi să le oferiţi ceva dulce animăluţelor de companie, puteţi opta pentru ciocolata creată special pentru ele.

Foto: petbucket.com

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.