Airbus pierde un contract de 16 miliarde de dolari

Airbus pierde un contract de 16 miliarde de dolari

Concernul european Airbus a primit o mare lovitură. Compania aeriană Emirates a renunţat la o comandă de avioane de cursă lungă de tip A350 XWB. Este vorba despre 70 de aeronave comandate anterior şi pe care Emirates nu le mai vrea, după cum a comunicat producătorul aviatic şi de armament Airbus, citat de Spiegel online.

Valoarea celor 70 de aeronave, dintre care 50 de tip A350-900 şi 20 de tip A350-1000, este de aproape 16 miliarde dolari (11,8 miliarde de euro). Emirates comandase avioanele în 2007 iar primele livrări urmau să aibă loc în anul 2019. Costurile de dezvoltare ale aeronavelor de tip A350, aflate încă în stadiul de proiect, au fost evaluate la peste 10 miliarde de euro.

Proiectul Airbus A350 de află în stadiul de dezvoltare din anul 2006, aceasta fiind realizată parţial în Germania. Acum un an, prima navă de acest model a avut un test de zbor. În funcţie de dotarea sa interioară, avioanele de acest tip au o capacitate proiectată de 250-300 de pasageri. Primele aeronave ar urma să fie livrate clienţilor la sfârşitul acestui an.

Managerul companiei Emirates, Tim Clark, s-a dovedit în ultima perioadă un critic consecvent al modelului Airbus A350-900, care a fost retras acum din comandă. Desi Emirates îşi menţine şi chiar şi-a majorat anul trecut comanda pentru alt model Airbus, A380, compania de zbor cu sediul la Dubai a început să comande şi modelul Boeing 777X, construit de Boeing, concern american concurent al Airbus.

Rezilierea comenzii pune în dificultate şi firma britanica Rolls Royce, care produce motoare de avioane şi le asigura mentenanta pe termen lung. Rolls-Royce a comunicat că pierderea s-ar ridica la 3,5% din totalul comenzilor firmei, un volum de cca 4,4 miliarde de dolari.

Articolul a apărut şi în HotNews
Foto: Airbus.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.