ALDE: O reformă fundamentală şi fundamentată, pentru un sistem de sănătate sustenabil

ALDE: O reformă fundamentală şi fundamentată, pentru un sistem de sănătate sustenabil

Liviu Tuturici, vicepreşedinte al ALDE – Organizaţia Judeţeană Arad, a transmis un comunicat de presă pe tema sănătăţii.

„În spitalele din România, vedem părinți cărora copiii le mor în brațe pentru că nu le mai pot asigura tratamentul, bătrâni bolnavi cărora pensia nu le mai ajunge să cumpere medicamentele scumpe sau să plătească analizele. Din 2006, avem o lege a sănătății și tot de atunci ni se tot promite reforma. Legea ne obligă pe toți la cotizaţii, în schimb ni se oferă promisiunea că, atunci când vom avea nevoie de servicii medicale, statul le va plăti total sau le va compensa. În realitate, dacă vrei să te tratezi, scoți bani din buzunar în multe cazuri.

În țara care este pe primul loc în topul bolnavilor de cancer cervical și pe locul 69 în topul investițiilor în sănătate, o reformă fundamentală este singura metodă prin care poate fi creat un sistem de sănătate sustenabil.

Lipsa investițiilor, nivelul ridicat de birocrație, lipsa facilităților fiscale și subdezvoltarea sistemului privat sunt principalele probleme ale sistemului național de sănătate actual.

În România mii de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor de inimă, atacurilor cerebrale, hipertensiunii sau a bolilor de plămâni sau ficat. În același timp, cheltuielile lunare ale Guvernului tehnocrat al României pentru sănătate erau de aproximativ 27 de Euro/locuitor, comparativ cu cele ale Guvernului Germaniei, care alocă peste 230 de Euro lunar pentru fiecare locuitor. În plus, previziunile referitoare la raportul dintre persoanele active și cele asistate social în România sunt extrem de sumbre: în anul 2060 vor fi doar două persoane între 15 și 64 de ani, pentru fiecare persoană de peste 65 de ani. Acest raport va avea un impact negativ vizibil asupra bugetului sistemului național de sănătate.

Totodată, sistemul legislativ actual, adică cel pe care anumiţi “tineri furioşi” îl iubesc puţin prea mult, a permis beneficii fiscale pentru abonamentele medicale vândute pe modelul polițelor de asigurare, dar cu amendamentul că sunt deductibile, fiind etichetate drept “medicina muncii”.

Structura existentă le permite managerilor să ascundă abonamentele medicale premium sub “umbrela” cheltuielilor pentru medicina muncii, realizate în cadrul companiilor. Aceasta conduce la pierderea unor sume importante de la bugetul de stat. În plus, nu este corect ca angajații să aibă acces la un singur furnizor de servicii medicale. Ar trebui să existe facilități fiscale și libertate de alegere

Avem un stomatolog la 1400 de locuitori, ca medie natională folosim o periuţă de dinţi timp de 1,5 ani şi un tub de pastă pe an (rural o periuţă la 10 ani şi un tub de pastă la 2.5 ani). 66 la sută dintre români nu au fost la stomatolog în ultimul an iar 80 la sută prezintă probleme dentare. Educaţia sanitară şi prevenţia sunt absolut necesare.

În România, principalele tipuri de cancer ca număr de noi cazuri au fost cancerul pulmonar (8.890 de cazuri noi), colorectal (8.660), de sân (7.895), de prostată (5.890), alte neoplasme (5.291), cancerul de col uterin (3.431), oral (3.320), gastric (3.290), pancreatic (2.565) şi vezical (2.000).

La nivel European, România se clasează pe locul 5 privind rata de incidenţă a cancerului oral, după Belgia. În ţara noastră sunt depistate cu 12,88% mai multe cazuri decât în anii precedenţi, iar mortalitatea este de 8.2% pe an, comparativ cu Belgia, a cărei situaţie creşte alarmant: incidenţa este de 14% la 100.000 de locuitori, iar mortalitatea de aproape 10 procente.

Doar privind atent și obiectiv în interiorul structurii existente vom putea identifica ce trebuie cu adevărat schimbat în sistemul de sănătate din România. Nu există o soluție magică pentru rezolvarea tuturor problemelor sistemului de sănătate, dar pot fi luate măsuri graduale care să prevină colapsul întregului sistem

Descentralizarea sistemului de sănătate, finanțarea (creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru acest sector, perceperea de taxe și contribuții, etc), privatizarea și oferirea unui suport semnificativ investitorilor privați din domeniul asigurărilor private de sănătate și al serviciilor medicale, sunt doar câteva dintre măsurile care, în opinia mea de medic şi de cetăţean, pot asigura sustenabilitate..

Reforma nu este niciodată ușoară, dar în acest moment guvernul nu poate decât să remedieze situația din aproape în aproape, lucrând cu oameni competenți. În mod cert trăim vremuri extrem de grele și avem nevoie de cât mai multă protecție. Trebuie să urmăm exemple internaționale, pe care să le adaptăm și localizăm pentru piața națională astfel încât să obținem un sistem funcțional și profitabil pentru toți cei implicați: cetățeni, guvern și furnizori privați

ALDE priveşte cu deosebită atenţie aceste aspecte legate de reformarea reală a sistemului sanitar din România. Considerăm că doar printr-un efort comun al întregii clase politice, care să transceadă criteriile partinice, putem vorbi de începutul reformei fundamentale în ceea ce priveşte sănătatea în ţara noastră”, se arată în comunicat.

  1. fRUMOS SPUS PANA ACUM,DAR MA INTREB CA CETATEAN CE ATI FACUT PANA LA ACEASTA ORA D-VOASTRA CA MEDIC?ATI OFERIT TRATAMENTE GRATUITE?VOLUNTARE,ASA DE CURIOZITATE,PTR.CA ESTE FOARTE INTERESANT CUM ATI APARUT PE SCENA POLITICA ,VED CA CUNOASTETI LUCRURI ESENTIALE DIN DOMENIU .

    Raspunde
  2. Multumesc pentru efortul depus in a mi raspunde domnule doctor,stiam sigur ca acesta este raspunsul.Faceti parte din aceias categorie de politicieni fara rezultate in planul profesional,ajuns pe spatele cuiva in politica aradeana,sa ne fereasca bunul dumnezeu de asa oameni la conducerea deconcentratelor sau mai rau,pe la spital.

    Raspunde
  3. ???????????????????????????????????????????????????????????????????

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.