ALDE: Stop batjocurii din agricultură

ALDE: Stop batjocurii din agricultură

Pământul reprezintă una din resursele cele mai prețioase ale unei națiuni. Dacă nu cea mai prețioasă. Tocmai de el, de terenul agricol și-a bătut joc actuala putere din România după liberalizarea pieței funciare, survenită în 2014. Aceasta a asistat nepăsătoare și complice la vânzarea unor suprafețe imense în favoarea străinilor. În timp ce alte țări precum Ungaria sau Bulgaria s-au protejat, au impus restricții în acest sens încă în Tratatul de Aderare la UE, în România nu s-a mișcat un deget, permițându-se înstrăinarea a circa două milioane de hectare, ceea ce ar însemna, conform recentelor studii realizate, un procent de peste 30%. Unele voci vorbesc însă chiar de un procent mai mare, de 50%!, se arată într-un comunicat de presă al ALDE Arad.

„În comparație cu străinii, românii sunt dezavantajați în ceea ce privește finanțarea. Primii beneficiază de dobânzi mai mici din partea băncilor, respectiv de dobânzi subvenționate de stat. Iar problema se adâncește prin faptul că o serie de tranzacții, vizând suprafețe semnificative, se fac prin donații și ocolesc procedurile. Multe terenuri vândute firmelor străine ajung, de fapt, în proprietatea fondurilor de investiții, fiind achiziționate în scop speculativ. Profiturile obținute sunt externalizate. Românii și România au astfel doar de pierdut, dispărând numeroase locuri de muncă în agricultură, în zona populației rurale” – susține Florin Galiș, președintele organizației municipale ALDE Arad, candidat la alegerile parlamentare pentru funcția de senator.

Acesta afirmă că, după ce au contribuit decisiv la distrugerea agriculturii românești, președintele Iohannis, în cârdășie cu liberal-tehnocrații, se trezesc acum, în pragul scrutinului electoral, să se arate chipurile – îngrijorați.

florin-galis

„Mimând preocuparea, ei ne «trântesc» un proiect formal de vânzare a terenurilor agricole. Asta după ce, vreme de doi ani, nu au făcut absolut nimic pentru a schimba legislația, în direcția de a îngrădi cumpărarea de către străini a terenurilor agricole. Din contră: s-au opus, prin toate mijloacele, unui asemenea proiect, plimbându-l pe relația Parlament – Guvern – Președinție.
Prin urmare, rolul ALDE va fi de a spune stop dezastrului provocat de așa-zișii liberali care simt că le fuge terenul de sub picioare. Pregătim o lege elaborată și funcțională, nu una concepută pe genunchi pentru a smulge niște voturi, așa cum procedează adversarii noștri politici. Spre deosebire de ei, noi chiar vom apăra fermierul român și capitalul autohton, inclusiv prin reabilitarea infrastructurii principale de irigații. Scopul nostru este de a nu se ajunge acolo unde ne-ar fi condus tehnocrat-liberalii: ca în câțiva ani, în propria țară, să devenim simpli chiriași pe terenurile agricole deținute de străini”, se mai arată în comunicat.

 

Comandat de ALDE Arad, Cod AEP 11160008

  1. Oauuuu papagalul se pricepe.și la agricultură…..e prea mult papi…e prea mult…

    Raspunde
  2. Cei tarane,te-ai regasit !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.