Amenzi de 10.000 de lei pentru neacordarea zilelor libere

Amenzi de 10.000 de lei pentru neacordarea zilelor libere

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad le reaminteşte agenţilor economici, într-un comunicat de presă, că „ziua de 1 Iunie, precum și prima şi a doua zi de Rusalii sunt decretate prin lege ca zile libere (art. 139 alin. 1 din Codul Muncii – L.53/2003)”.

„Angajatorii care nu se conformează acestor dispoziţii imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii).  Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”, precizează Ecaterina Isac, inspectorul şef al ITM Arad.

Codul Muncii, reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (art. 142 alin. 1).

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru (art. 142 alin. 2), precizează reprezentanţii ITM Arad.

De remarcat, că excepţia de la prevederile art. 139 este stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) prin Decizia 22/2015.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.