AMENZI de peste 10 000 de lei, aplicate de inspectorii de MUNCĂ! Acțiunile de CONTROL continuă

AMENZI de peste 10 000 de lei, aplicate de inspectorii de MUNCĂ! Acțiunile de CONTROL continuă

Inspectorii din cadrul ITM Arad au aplicat în urma controalelor amenzi în valoare de peste 10 000 de lei angajatorilor care nu respectă contractele individuale de muncă cu timp parțial.

„Campania privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea și transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a contractelor individuale de muncă cu timp parțial” s-a desfășurat la nivel național, în ultimele 2 săptămâni ale lunii iunie.

Acest tip de contract individual de muncă este reglementat de art. 103 – 107 din Codul muncii. Printre particularități ITM Arad amintește obligația angajatorului de a menționa în contract repartizarea programului de lucru și interdicția de a efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii, producerii unor accidente sau înlăturării consecințelor acestora.

Obiectivele campaniei au constat în:

  • Identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale referitoare la contractele de muncă cu timp parțial în ceea ce privește încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea și transmiterea în REVISAL a acestora, precum și determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale și diminuarea consecințelor sociale și economice negative ce derivă din nerespectarea acestora;
  • Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Astfel, în urma controalelor desfășurate, au fost aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor fiind de peste 10.000 lei. Au fost dispuse un număr de 86 de măsuri pentru intrarea în legalitate a angajatorilor  controlați.

„Astfel de acţiuni se vor desfăşura şi în perioada următoare, iar acolo unde agenţii economici nu respectă prevederile legislaţiei muncii în vigoare, inspectorii de muncă vor aplica sancţiuni contravenţionale şi, în acelaşi timp, vor trasa măsuri şi termene concrete de remediere a deficienţelor constatate. Reamintim angajatorilor faptul că primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial este considerată muncă nedeclarată, fapta fiind sancționată, potrivit art. 260, alin (1) lit. e^3, din Codul muncii, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, anunță cei de la ITM Arad într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.