Municipiul Arad va candida pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018

Municipiul Arad va candida pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018

Primarul Municipiului Arad, dl.Gheorghe Falcă, a anunțat intenția municipalității de a înscrie Aradul în competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei anului 2018. Proiectul privind candidatura a fost inclus pe ordinea e zi a ședinței Consiliului Local Municipal de joi, 16 iulie.

Titlul de Capitală Verde a Europei este acordat anual de Comisia Europeană oraşelor ale căror activităţi urbane au un impact cât mai redus asupra mediului, principalul scop fiind acela de a încuraja oraşele europene să se mobilizeze pentru a deveni cât mai atractive şi mai sănătoase, pornind de la premisa că o calitate înaltă a mediului urban contribuie la creşterea nivelului de trai şi va pregăti un viitor mai bun pentru generaţiile următoare.

Titlul aduce beneficii multiple, precum: crearea unui mediu mai sănătos şi mai curat, atragerea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, dezvoltarea turismului, promovarea oraşului la nivel internaţional, accesarea unor fondurile pentru proiecte de mediu, participarea în cadrul unor reţele şi formarea de alianţe noi, accent sporit pe proiectele de mediu, prin sponsorizări, granturi, finanţări publice.

Participarea la competiţia pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018 se înscrie în linia preocupărilor constante ale Municipiul Arad din ultimii ani pentru promovarea unor proiecte menite să ducă la creşterea calităţii vieţii locuitorilor, protecţia mediului înconjurător, eficientizarea energetică şi dezvoltarea durabilă a oraşului.

„Este o provocare pentru Arad, va arăta preocuparea pe care o avem de a trăi într-un mediu sănătos și curat. Candidatura va demonstra că ne-am preocupat în ultimii ani de dezvoltarea sustenabilă prin proiectele pe care le-am promovat în toate sectoarele: de la transport urban și zone verzi, la utilizarea energiilor alternative, tratarea apelor uzate și așa mai departe. Participarea în această competiție este o oportunitate de a ne defini conceptul și strategia de oraș verde„ a declarat dl.Gheorghe Falcă în cadrul conferinței de presă susținute astăzi la Primărie.

Competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018, este o inițiativă a Comisiei Europene adresată orașelor cu peste 100.000 de locuitori care doresc să se dedice unor obiective ambițioase pentru sporirea calității mediului și dezvoltarea durabilă. Inițiativa a fost formulată pentru prima dată în anul 2006, în cadrul unei reuniuni internaționale desfășurate la Tallinn, în Estonia, când cincisprezece orașe europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu. Inițiativa a fost preluată și lansată de Comisia Europeană în anul 2008.
Obiectivul principal al inițiativei este recunoașterea și premierea eforturilor locale de îmbunătățire a mediului înconjurător, a economiei verzi și a calității vieții urbane.

Titlul se acordă în fiecare an unui oraș care se remarcă prin eforturile depuse pentru o viață urbană ecologică și care poate astfel să constituie un exemplu pentru alte localități, îmbunătățind în ansamblu mediul de viață al locuitorilor săi, prin activități concrete, precum:
– cooperarea și parteneriatul dintre autorități, cetățeni, companii și alte părți interesate, în scopul dezvoltării și îmbunătățirii condițiilor de trai din mediul urban;
– implementarea unor soluții durabile privind mobilitatea;
– înființarea și extinderea parcurilor și a zonelor de recreere;
– abordarea modernă a gestionării deșeurilor;
– soluții inovatoare privind poluarea fonică;
– abordarea integrată a managementului urban, care asigură efecte pozitive pe termen lung.

Evaluarea candidaturilor se face pe baza unor indicatori din douăsprezece domenii:
1. schimbările climatice: atenuare și adaptare;
2. transporturile locale;
3. spațiile verzi urbane care încorporează utilizarea durabilă a terenurilor;
4. natura și biodiversitatea;
5. calitatea aerului ambiant;
6. calitatea mediului acustic;
7. producția și managementul deșeurilor;
8. gestionarea apei;
9. epurarea apelor reziduale;
10. inovarea ecologică și ocuparea durabilă a forței de muncă;
11. performanțele energetice;
12. managementul integrat al mediului.

Evaluarea va fi efectuată de un grup de experți recunoscuți internațional, în două etape. Prima etapă va include evaluări calitative și o recenzie a fiecărei solicitări de înscriere pe baza indicatorilor din cele 12 domenii. În urma acestor evaluări, se vor selecta câteva orașe finaliste, care vor fi invitate să își prezinte în fața juriului viziunea, strategiile și capacitatea de a reprezenta un exemplu. Capitala Verde a Europei pentru 2018 va fi anunțată în cadrul unei ceremonii de premiere desfășurate la Ljubljana în iunie 2016.

  1. Daca proiectul cultural a insemnat doar niste balarii crescute pe palatul cultural si un manager de toata cinstea, probabil ca in noul proiect se vor vopsi peitrele de la Podgoria in verde. Dorim municipalitatii acelasi succes.

    Raspunde
  2. aradean adevarat 14 iulie, 2015, 11:20 am

    poluarea recenta a muresului, intentia de turnare a placii de beton peste parcul Eminescu, lacul de la podgoria necuratat, praful si aerul poluat cum o sa le incadrati in cei 12 indicatori domnule primar?

    Raspunde
  3. Printre indicatorii astia ar trebui sa se regaseasca pistele de biciclete ca alternativa de transport nepoluanta, spatii de promanda, locuri de sport si petrecere a timpului liber publice si nu private (contra-cost), formule de incurajare a cluburilor sportive altele decat UTA unde majoritatea nu face miscare decat din falci (urlete, injuraturi si scuipat de seminte), valorificare salilor de sport existente in licee (actual Primaria a stabilit niste tarife prohibitive de inchiriere cu venituri aproape de zero si cu o selectare a doritorilor de spatii de practicare a sportului pe pile: avocatii joaca intre ei moca, procurorii moca, politrucii din partide moca, smecherii moca sau pe bani, prostimea se uita la TV, tot moca ca nu primesc nimic, nici informatii nici cultura si nici divertisment de calitate), spatii verzi in oras nu in Padurea Ceala (singura care mai este verde) etc.
    In realitate noi avem un primar care si+a luat permisul de conducere la Brad, pe o drujba. Nu avem nici drumuri si pe alea pe care le avem avem chestii incoerente, tampite gandite de drujbisti de la Bucuresti, de cei castigatori ai licitatiilor pentru studii si proiecte (pe baza de comision). Nu avem nici pasaj pentru centura, nici poduri suficiente peste Mures (avem insa un pod mare pentru cativa pietoni amarati care inca mai gasesc ceva in strandul care s+a transformat intr-o mizerie trista, dezolanta si cu custi pentru animale), nici drumuri cu dublu sens (care ar putea rezolva problemele de trafic din spatele Primariei, probleme invocate de Drujbist cu ocazia proiectului de betonare a parcului Eminescu).
    Mai avem spatiu verde pe malul Muresului (din care s-a dat o parte consilierului local, umilul servitor Schill Gheorghe pentru a face loc pentru caini, adica loc unde sa se cace cainii. Daca mergeti la Activ Club veti simti mirosul de rahat de caine).
    Capitale verde? Asta numai daca si membrii comisiei de Bruxelles sunt PDL-ei si celelalte orase intrate in competitie sunt conduse de drujbisti mai prosti ca al nostru, lucru foarte greu de crezut.
    Astept reactiile spalatilor pe creier, fericitilor lingai portocalii cu slujbe pe venitul minim pe economie.

    Raspunde
  4. …. ha, ha , ha ! Si la ce preturi s-au realizat drumurile astea prost facute!

    Raspunde
  5. Dupa sapaturile efectuate, pe strazi a ramas pamant care acum se ridica sub forma de praf la trecerea masinilor. Asa se intampla in MICALACA pe strazile din jurul viitorului Kauffland { Caius Lepa,Barzava ,Abrud etc.Parca nu demult primaria promitea reabilitarea cartierului in primavara dar nimic. Locuri de parcare lipsa,mizerie ,drumuri proaste …sat fara stapan.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.