Aradul va primi câteva milioane de lei pentru pagubele produse de furtuna de duminică

Aradul va primi câteva milioane de lei pentru pagubele produse de furtuna de duminică

Guvernul a alocat mai multe milioane de lei, bani necesari pentru revenirea la starea de normalitate a obiectivelor publice afectate de furtuna care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Joi, la sediul Prefecturii Arad a avut loc o conferință de presă (foto) comună a structurilor M.A.I., având ca temă analiza situației generate de fenomenele meteo extreme din data de 17 septembrie.

La conferința de presă au participat prefectul Florentina Horgea, inspectorul șef al Inspecoratului de Poliție Județean Arad, comisar șef Tamaș Ioan-Marcu, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, locotenent colonel Gârbău Cristian și inspectorul șef  al Inspectoraului  de Jandarmi Județean Arad, colonelul Burlan Claudiu Daniel.

În urma evaluării din teren, au fost întocmite procese verbale de constatare care au fost aprobate în ședințele comitetului județean pentru situații de urgență și au fost adoptate hotărâri care împreună cu proiectele de hotărâri de guvern au fost transmise Guvernului României.

Suma totală solicitată Guvernului și care este necesară pentru revenirea la starea de normalitate a obiectivelor publice afectate este de 8.547.290 lei. În ședința Guvernului de joi pentru județul Arad au fost alocate următoarele sume: 4,946 milioane de lei autorităților locale pentru pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparații și refaceri pentru grădinițe, școli, muzee, unități spitalicești și alte clădiri și construcții aparținând administrațiilor locale; 188.000 lei pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliție, sedii ale inspectoratelor de poliție, inspectorate pentru situații de urgență, ale jandarmeriei, secții de poliție, de pompieri, alte imobile și mijloace tehnice aflate în administrarea acestora.

Sume alocate pe județe:

județul Maramureș – 9,468 milioane lei

județul Bihor – 8,728 milioane lei

județul Arad – 4,946 milioane lei

judelul Timiș – 2,24 milioane lei.

județul Sălaj – 1,634 milioane lei

județul Cluj – 1,384 milioane lei

județul Bistrița-Năsăud – 1,055 milioane lei

județul Hunedoara – 218.000 lei

județul Caraș-Severin – 137.000 lei

județul Alba –  6.000 lei.

Suma de 4,458 milioane lei alocată suplimentar Secretariatului General al Guvernului este destinată lucrărilor de reparații și refacere a unor lăcașuri de cult din județele Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Hunedoara.

În perioada 17-1 septembrie, ca urmare a fenomenelor meteo extreme petrecute pe raza județului Arad, respectiv furtuni, ploi însemnate cantitativ și rafale de vânt puternic, au fost avariate clădiri și bunuri aparținând Inspectoratului  de Poliție Județean Arad:

 

-sediul Poliției oraș Șebiș, acoperiș parțial distrus, tâmplărie exterior distrusă, sticlă geamuri spartă – cost estimativ reparație 25.000 de lei;

-sediul Post Poliție Moneasa, învelitoare acoperiș distrusă în totalitate -cost reparație aproximativ 30.000 lei;

-sediul Serviciului Rutier Arad, tâmplărie exterioară deteriorată – cost reparație aproximativ 20.000 lei;

-autospeciala MAI 20353, PP Ususău, parbriz spart, capotă, plafon, uși avariate prin căderi de obiecte – cost reparație aproximativ 2.000 lei;

-autospeciala AR 12 UZE, Poliția Municipiului Arad – Secția 2 Micălaca, parbriz fisurat, capotă, plafon, uși avariate prin căderi de obiecte – cost reparație aproximativ 3.000 lei.

De asemenea, și Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad a suferit numeroase pagube materiale în urma vântului puternic de duminică. În urma evaluării, au fost constatate pagube la nivelul acoperișului de țiglă de la patru clădiri din incinta instituției, iar  în urma ploilor abundente, apa s-a infiltrat în tavanul clădirilor unde a deteriorat, pe o suprafață extinsă tencuiala și vopseaua lavabilă. Totodată învelitoarea de tablă ondulată ce acoperea parcul auto, a fost smulsă în proporție de 30 %, iar bucățile desprinse au lovit trei autospeciale de serviciu. Pe o suprafață de 10 metri liniari gardul împrejmuitor confecționat din plăci de beton a fost deteriorat, necesitând înlocuirea acestuia.

În urma efectuării constatărilor s-a stabilit că prejudiciul cauzat de fenomenul natural este de 52.865, bani necesari pentru remedierea tuturor pagubelor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.