Aradul va reprezenta România la întâlnirea celor 16 state din Beijing

Aradul va reprezenta România la întâlnirea celor 16 state din Beijing

Președintele Casei Româno-Chineze filiala Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre impactul pozitiv pe care l-a avut organizarea simpozionului internațional „Cultura și civilizația chineză”, care a avut loc în toamna anului trecut. În urma acestui eveniment, Aradul a fost ales să reprezinte România la întâlnirea celor 16 state din Beijing.

„Activitatea Casei Româno-Chineze a fost foarte apreciată, mai ales Simpozionul internațioal care a avut loc în toamna anului 2015. Ca urmare a activității depuse și a reușitei simpozionului, vreau sa fac o surpriză foarte plăcută arădenilor și să îi anunț că România va fi reprezentată la întâlnirea celor 16 state, la Beijing, pe linie de consilii județene, de către Consiliul Județean din Arad. Deci președintele CJA, care va fi atunci, va participa în perioada 16-18 iunie la Beijing, la întâlnirea cu președinții consiliilor județene din 16 țări. Este o oportunitate pentru Arad și dorim foarte mult să participe președintele CJA, care va fi. Nu este o invitație de nume, ci este o invitație de funcție. De asemenea, deoarece se apreciază modul în care mass-media promovează cultura și civilizația chineză și activitatea Casei Româno-Chineze, vreau să vă fac precizarea că în fiecare an, din anul acesta începând, un ziarist va pleca în China, fiind invitat. De data aceasta nu va fi nominalizat ziarul, ci direct numele persoanei care popularizează cultura și civilizația chineză, cu observația că poate fi aceeași persoană invitată în fiecare an”, a declarat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Președintele Casei Româno-Chineze din Arad a mai vorbit și despre albumul monografic despre Arad și volumul de poezii „Toate acestea” a lui Ioan Matiuț, care vor fi traduse și în chineză, lucru extrem de important pentru promovarea orașului nostru în China, precum și de planurile de viitor: „De asemenea, acest superb album monografic despre Arad, ce apare în română, engleză și maghiară, va apărea și în chineză. Este un proiect derulat împreună cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Nu pot să nu observ și cât de loiali și de caracter sunt chinezii, ei au promis că volumul de poezii „Toate acestea” a lui Ioan Matiuț va fi tradus de Radio China Internațional, care emite în peste 100 de țări și care se va ocupa de traducere și de promovare, care este foarte importantă. De asemenea, urmează simpozionul ediția a II-a, Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze și nu în ultimul rând , filiala noastră va participa cu o sumă de bani la Concursul Internațional de șah din Arad. Toate acestea sunt urmări pozitive ca urmare a desfășurării simpozionului din toamnă, care a fost extrem de apreciat în China și de către ambasada Chinei la București”.

Lajos Notaros și Ioan Matiuț, consilieri ai președintelui Casei Româno-Chineze filiala Arad, au evidențiat importanța reprezentării țării noastre la Beijing de către Arad, și faptul că ei, chinezii, urmăresc ce se întâmplă în Arad și dau dovadă de mult profesionalism în ceea ce fac. De asemenea, Ioan Matiuț a declarat că se simte foarte împlinit că volumul său de poezii va fi tradus în chineză și că este curios cum va fi primită cartea acolo, mai ales dacă va fi foarte bine promovată.