Flash news:
 
<< Înapoi


Avem nişte tineri. Ce facem cu ei?02.07.13 de Carmen Stavarache

Attila este un tânăr de naţionalitate maghiară, născut, crescut şi educat în Arad, de către o mamă singură. Crede cu tărie în Dumnezeu şi în Învăţăturile sale. Este convins că noaptea e destinată odihnei, iar ziua muncii. Attila a studiat şi s-a specializat în IT. Apoi a muncit zilnic, aşa cum a fost învăţat acasă. Cu ce rezultate? Greu de spus. După ani de muncă, locuia tot cu mama. Nu s-a încumetat să îşi întemeieze o familie, să îşi asume răspunderea de a avea copii. Date fiind toate acestea, a luat o decizie pentru care sunt sigură că a cumpănit mult. A urmat sfaturile preşedintelui şi ale fostului premier de 78 de zile şi a hotărât să plece definitiv în Germania. Speră că acolo oameni ca el şi munca lor să fie apreciate la justa valoare.
S-a pregătit de drum şi şi-a golit dulapurile de haine şi încălţăminte. A ajuns la concluzia că are mai multe decât poate duce cu el. Aşa că a luat o nouă decizie. A dăruit tot ceea ce îi era de prisos copiilor şi oamenilor străzii care îşi duc zilele în Gara din Arad. Am fost martoră la momentele împărţirii hainelor şi încălţărilor. Toţi erau tineri. Şi Attila, şi cei care îi cereau mai cu seamă ceva de încălţat. Totul s-a desfăşurat cu o decenţă la care poate că nu m-aş fi aşteptat din partea unor defavorizaţi ai sorţii. M-a frapat însă lipsa puterii lor de a se bucura cu adevărat de o astfel de ocazie. Sunt oameni îmbătrâniţi înainte de vreme, după ce au fost abandonaţi şi de familii, şi de autorităţi. După încălţări, cea mai mare căutare au avut costumele lui Attila. Şi ştiţi de ce? Pentru că oamenii aceia îşi doreau să aibă cu ce „să meargă la Biserică”. Aşadar, şi ei cred în Dumnezeu.
Îi ştiu pe majoritatea dintre aceşti tineri de o bună bucată de vreme. Nu pot spune că am ajuns să îi cunosc, dar în mod cert nu mai strâmb din nas îngreţoşată când îi văd cu punga de Aurolac la nas. Nu toţi au acest obicei, dar explicaţia tuturor este sfâşietoare: „Aşa uităm de foame”. Din fericire pentru mine, nu am avut neşansa să experimentez senzaţia că mă sfârşesc de foame. Şi m-am întrebat cât de fragilă este linia ce demarchează viaţa normală, aşa cum o apreciem majoritatea dintre noi, de aceea de „boschetar”. Nu sunt specialistă în protecţie socială, nu ştiu pentru câţi dintre aceşti tineri există şanse reale de reintegrare în societate. Dar sunt sigură că mulţi dintre ei ar putea fi salvaţi. Merită efortul? Eu zic că da. Din păcate, sunt ignoraţi de majoritatea semenilor. Din când în când, de câteva ori pe an, câte o asociaţie umanitară ori oameni simpli le oferă ceva de mâncare. În rest, sunt hăituiţi de forţele de ordine, sunt batjocoriţi de semeni. Nu îi consider îngeri şi ştiu că mulţi au la activ fapte antisociale. Dar mă întreb cât e vina lor în această poveste şi cât e vina autorităţilor. Sigur că întotdeauna se vor găsi alte priorităţi pentru banii din bugetul statului. Sunt însă convinsă că nici un efort nu este prea mare pentru a salva un suflet, mai ales de om.
Attila şi tinerii din Gara Arad reprezintă categorii sociale mult diferite. Au totuşi un element comun. Şi unul, şi ceilalţi sunt crunt dezamăgiţi de societatea în care s-au născut şi au crescut. Pe bună dreptate, spun eu. Unul a studiat şi a muncit, dar nu a obţinut rezultatele scontate şi absolut normale în alte colţuri ale lumii. Ceilalţi, din vina lor ori a familiilor ori pur şi simplu a sorţii, au ajuns să trăiască din mila semenilor.
Aşadar, avem nişte tineri. Ce facem cu ei? Cred că autorităţile ar trebui să găsească urgent un răspuns, mai cu seamă că de la un timp ne lamentăm că avem o populaţie tot mai îmbătrânită.Comentarii (4)

M.A.R - la 03.07.2013 ora 17:03:42Felicitari ! Fara comentarii !


Rozalia - la 03.07.2013 ora 01:23:12COPII STRAZII imi cer scuze am mancat o litera


Rozalia - la 03.07.2013 ora 01:20:39foarte frumos articol si trist din punctul de vedere al oamenilor strazii ,cunosc o doamna doctor in Arad sta pe langa gara si nu o data si nici de 2 ori a luat de mana coii strazii din gara i-a dus sus si le-a oferit o mancare calda in zile friguroase ,si pentru mine este un mare suflet toata stima si respectul pentru ea,
Si bine ca se tot construiesc biserici sa fie ,dar cu spitalele cam stam prost ,sau de expemplu o scoala de vara nu toti parintii pot s-o achite si as putea sa continui sirul de neajunsuri ,acuma intrebarea e cand vor citi cei care ar fi in masura sa si schimbe ceva EI sunt ocupati cu altele


edy - prietenul dreptatii - la 02.07.2013 ora 20:37:37Frumos articol. Din pacate, societatea noastra contemporana, dar mai ales cei abilitati uita de multe ori probelemele reale, avand ca singur gand propria inavutire. Triste sunt aceste cazuri care se inmultesc. La fel au ajuns si unii revolutionari care astazi nu au nici un venit, sunt bolnavi si nu au bani de medicamente.


Nume:
Comentariu:Carmen StavaracheAvem nişte tineri. Ce facem cu ei? - Carmen Stavarache, 02.Jul.13

Bădiţa cu tractorul - Carmen Stavarache, 11.Jun.13

Impresii - Carmen Stavarache, 06.May.13

Despre priorităţi - Carmen Stavarache, 05.Mar.13

Iubiţi-vă mult! - Carmen Stavarache, 14.Feb.13

Cu preşedintele, la mediere - Carmen Stavarache, 01.Feb.13


1


Conform Clubului Român de Presă, se pot prelua texte din conţinutul articolelor în scop de informare sau pentru revista presei, în limita a 500 de caractere. În acest caz, OBLIGATORIU se va menţiona sursa www.newsar.ro sau NEWS-AR. Reproducerea neautorizată a textelor sau imaginilor de pe acest site cu încălcarea acestor norme este interzisă fără a avea un acord scris din partea REDACŢIEI şi se va soluţiona în instantele de judecată.
  Gura lumii, slobodă!
Gheorghe Falcă nu se dezice cu una cu doua în ceea ce priveşte temperamentul. Gura lumii vorbeşte despre două deplasări

continuare »

  Ultimele comentarii
cotea în 23.08.2014
tarfe proaste , se opereaza de tinere si dupa 50 de ani li se unesc fata cu c ...
Pharmd785 în 20.08.2014
Very nice site!
Pharmg917 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oixypea2.com/qxqsxoq/4.html
Pharmd139 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharmd465 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharma19 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd823 în 19.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharme578 în 19.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd221 în 17.08.2014
Very nice site!
Pharmk457 în 17.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oieapxy2.com/tyaott/4.html

Un ritual folosit în Mozambic împotriva durerilor de cap a fost adaptat în vederea iniţierii în „Mişcarea Populară”.

SEO
ziare
 
contact@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891
publicitate@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891