Flash news:
 
<< Înapoi


CLC vrea REFERENDUM pe tema gazelor de şist. Şeful Mol România este aşteptat la Arad!27.06.13 de O.T.

Prezenţa la Arad a reprezentanţilor Panfora Oil&Gas SRL şi Acoustic Geophysical Services Ltd., care au primit aviz din partea statului român pentru a executa explorări în vederea descoperirii de hidrocarburi convenţionale (petrol şi gaze naturale) în zona oraşului Curtici, a redeschis discuţia despre exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Prezent la întâlnirea de miercuri a reprezentanţilor celor două societăţi cu prefectul Cosmin Pribac, preşedintele Confederaţiei Patronatului Român – filiala Arad, Marin Crişan, a cerut asigurări scrise că explorările (făcute pentru Grupul Mol) nu vizează descoperirea şi, apoi, exploatarea gazelor de şist. „Le-am cerut asigurări scrise că prin aceste explorări nu vizează exploatarea gazelor de şist, dar reprezentanţii celor două societăţi, nefiind de la cel mai înalt nivel, nu şi-au putut asuma un asemenea lucru. De aceea, săptămâna viitoare, la Arad va veni şeful Mol România, pentru a clarifica aceste aspecte”, a declarat Marin Crişan, preşedintele Confederaţiei Patronatului Român – filiala Arad. Acesta s-a dus la întâlnirea cu reprezentanţii Panfora Oil&Gas SRL şi Acoustic Geophysical Services Ltd., însoţit de vicepreşedintele Confederaţiei Patronatului Român – filiala Arad, Marcel Măinescu, şi un mediator, pentru a nu exista dubii în privinţa celor discutate.
În paralel cu demersurile Confederaţiei Patronatului Român – filiala Arad, Consiliul Local Civic a anunţat că va organiza joi, 4 iulie 2013 (ziua Statelor Unite, ţară ce susţine exploatarea gazelor de şist), o dezbatere publica referitoare la problema exploatării gazelor de şist în judeţul Arad. „Dezbaterea va avea loc la ora 17,30, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, în măsura în care Primăria va fi dispusă să ne pună sala la dispoziţie. În caz contrar, dezbaterea va avea loc în aceiaşi zi, la aceeaşi oră, dar într-o altă locaţie ce va fi adusă la cunoştiinţa celor interesaţi în timp util”, a declarat Dan Artimon, unul dintre liderii Consiliului Local Civic.
De remarcat, că în această problemă, poziţia Consiliului Local Civic, care va fi prezentată şi în cadrul dezbaterii, este următoarea:
1. Autorităţile locale, în speţă Consiliul Judeţean şi autorităţile centrale, în speţă Guvernul şi reprezentantul acestuia în teritoriu – Prefectul, au obligaţia de a prezenta, argumenta sau justifica în faţa arădenilor poziţiile pe care le susţin. De aceea, la dezbatere sunt aşteptaţi reprezentanţii acestor autorităţi inclusiv parlamentarii arădeni.
2. Întrucât conform legii un referendum referitor la o problemă de interes local poate avea loc doar la solicitarea autorităţilor locale, vom cere acestor autorităţi organizarea unui referendum care să ofere aradenilor posibilitatea de a se pronunţa, după o corectă informare, în privinţa gazelor de şist.
3. În situaţia în care autorităţile locale nu vor organiza referendumul, considerăm îndreptăţite orice acţiuni de protest (conform legii), acţiuni pe care CLC le va sprijini şi la care va participa.Comentarii (10)

Pop Nicolae - la 29.08.2013 ora 19:47:42Si noi ne pisam pe Ponta


Seba - la 03.07.2013 ora 22:03:00Extragerea gazelor de sist prin metoda Fracturarii Hidraulice
(scurt referat de informare asupra riscurilor implicate in aceasta metoda)


Dupa cum probabil unii dintre noi cunoastem deja, aceasta este o metoda neconventionala de
extragere a unui zacamant de asemenea neconventional (sisturile bituminoase sedimentare pe baza de
argila) de hidrocarburi gazoase si lichide; metoda care a fost inventata si patentata de catre corporatiile
petroliere americane (USA) (precum Chevron) in goana lor disperata de a stoarce si ultima farama de
energie din pantecele Pamantului in scopul express de a obtine profituri financiare pe termen scurt si
mediu ( 5-15 ani). In mod evident, boala canceroasa a avaritiei financiare le-a creat acestor companii o
stare de miopie in asa fel incat au scapat, fortat, printre degete, Riscurile Majore care le implica aceasta
metoda de extragere a gazelor de sist, in ciuda protestelor a numeroase ONG-uri si a legislatiei autoritatilor
de mediu. Aceste riscuri, enumerate pe scurt, sunt dupa cum urmeaza:
* Risc de explozie si deflagratie de-a lungul si de-a latul pamantului in zona de extragere (mii de km patrati - judete intregi); cu efecte neasteptate si deosebit de grave;
* Risc tectonic-geologic de inmultire si amplificare a unor cutremure deja existente; precum si favorizarea crearii unor noi fronturi de falie, care pot inmagazina, la randul lor, energie tectonica si sa genereze cutremure locale de magnitudine medie (pana la 6 grade pe scara Richter), chiar daca zona respectiva nu a cunoscut cutremure pana atunci !!!
* Risc deosebit de grav de poluare a apelor curgatoare, panzelor freatice atat de suprafata cat si de adancime cu 755 de produse chimice si perochimice sintetice, folosite masiv in fluidul de fracturare. Acest risc este o certitudine si este inevitabil! Practic nu mai este risc, este ceva inevitabil, apa din zona respectiva devenind total nepotabila, inflamabila si chiar exploziva !!! Acest gen de poluare este practic ireversibil pe durata a sute si poate chiar mii de ani !!!
* Risc biologic major si, in acelasi timp, un atentat cu premeditare asupra vietii insasi. Si acest risc este o certitudine de asemenea, deoarece deriva direct din riscul de poluare a apelor Naturii. Acest risc afecteaza orice entitate vie (planta, copac, animal, vietuitoare, taratoare sau nu) deoarece apa poluata ajunge la toata lumea: prin capilaritate in toata masa solului, pe orice teren agricol, in fantana oricarui om , in zona de exploatare (600000 Ha = 6000 Km2 in zona Barladului si 270000 Ha = 2700 Km2 in perimetrul Dobrogei). S-a studiat faptul cÄ Ăn zonele Ăn care sunt produse gazele naturale bituminoase, ca urmare a contaminÄrii cu substanţe chimice toxice, cancerigene, numÄrul de boli este in creştere Ăn mod dramatic: neuropatie perifericÄ, leziuni cerebrale ireversibile, astm, cancer de piele, caderea acuta a parului la animale, cancer testicular, probleme in timpul sarcinii, anemie, leucemie, insuficienta renala si multe altele. Mortalitatea este Ăn creştere galopanta.
* Riscul nuclear! La extractia gazelor de sist prin Fracturare Hidraulica se folosesc substante chimice radioactive (numite trasoare), care au rolul de a marca pe unde a ajuns lichidul de fracturare; in scopul determinarii zonelor exploatate in marea masa a Litosferei. Pe langa aceste substante, la nivelul zacamintelor de bitumuri argiloase (care contin aceste gaze de sist), se gasesc, in mod natural, alte concentratii de minerale radioactive, care, se recomanda a nu fi deranjate si sa stea acolo, la ele acasa.
New York Times a raportat emisii de radiaţii Ăn apele reziduale rezultate Ăn urma fracţionÄrii hidraulice deversate Ăn rĂurile din Pensilvania, Ăntocmind şi o hartÄ cu aceste contaminÄri. Ăn procesul de monitorizare şi mÄsurare a fracturilor se foloseşte nisip radioactiv care conţine izotopi radioactivi gamma. Persoanele expuse la nivele mari de radioactivitate pot avea simptome ale sindromului de radiaţie acutÄ, inclusiv oboseala, leucemie, febrÄ, diaree, stÄri de vomÄ, sĂngerarea nasului, ameţeli, dezorientare, presiune scÄzutÄ a sĂngelui, etc. Conform publicaţiei, existÄ studii nepublicate care demonstreazÄ cÄ radiaţia nu poate fi scÄzutÄ suficient prin diluarea Ăn rĂuri.
* Riscul poluarii aerului cu cantitati semnificative de Benzen si Toluen - substante cancerigene; usor de inspirat si adulmecat de vreme ce sunt in aer. Pe cat sunt de aromate, pe atat sunt de canceroase. Aceste substante sunt emanate prin cosurile statiei de forare.
* Riscuri specifice zonelor Barladului si Dobrogei unde sunt vizate aceste extractii. Acestea sunt: Activarea faliei geologice majore Vidraru - Snagov - Shabla ; Pericolul Centralei Cernavoda (Fokusima 2); Prericolul Marii Negre (posibilitatea detonarii hidrogenului sulfurat din Marea Neagra ce poate echivala cu Tunguska 2); Efectul "Dopului de pluta" al Podisulul Dobrogei.

Pentru a ne putea convinge ca acest foileton de Pericole si Riscuri NU este extras dintr-o suma fictiva de filme SF vazute de mine sau de altii la varsta de 14 ani, va trebui sa formam un fir fenomenologic
rational si cognitiv atat asupra mecanologiei acestei metode de Extragere Fractala a gazelor de sist cat si
fenomenologiei producerii fiecaruri Risc in parte. Acest lucru il voi face, in special, pentru cazul particular
Barlad-Dobrogea. Daca la Barlad situatia este grava, in Dobrogea se pare ca filmele SF au subestimat
gravitatea situatiei.

Metoda Fracturarii Hidraulice


Asadar, metoda fracţionarii hidraulice constÄ Ăn propagarea fracturilor Ăntr-un strat de rocÄ determinatÄ de prezenţa unui fluid presurizat. Fracturile hidraulice se formeazÄ natural, ca Ăn cazul filoanelor, şi este una din modalitÄţile prin care gazele sau petrolul din rocile-sursÄ poate migra cÄtre rocile-rezervor. Acest procedeu este folosit pentru a elibera petrolul, gazele naturale (inclusiv gazul de şist, gazul ermetic şi metanul de cÄrbune), sau alte substanţe care urmeazÄ a fi extrase, folosind o tehnicÄ denumitÄ fracţionarea hidraulicÄ indusÄ. Acest tip de fracţionare creazÄ fracturi dintr-un puţ de extracţie sÄpat Ăn formaţiuni de roci-rezervor. Se poate face o distincţie Ăntre fracturarea hidraulicÄ Ăn volum mic folositÄ pentru a stimula rezervoarele de mare permeabilitate, care pot consuma de obicei 76.000 - 300.000 litri de fluid per puţ, şi fracturarea hidraulicÄ de volum mare, folositÄ pentru puţurile de gaz ermetic şi gaz de şist.

Deci fracturarea hidraulicÄ de volum mare este cea care se foloseste la extragerea gazelor de sist, si consuma intre 4 si 28 milioane litri de lichid de fracturare per put fracturat. Lichidul de fracturare este o solutie chimica apoasa formata din: 95% APA ; 4,5% Nisip ; 0.5% un amestec special din 755 de substante
chimice si petrochimice de sinteza, care este adus cu ajutorul cisternelor la locul de forare, pe care il vom
numi in continuare "Formula Secreta". In functie de gradul de refacere al zacamantului, un put de forare
poate fi fracturat de pana la 18 ori, conform documentarului Gasland.ro, de fiecare data fiind necesara
aceeasi cantitatea de apa !!!

Toata povestea unui put de forare incepe cu etapa de sapare a "tunelului". Acest put poate ajunge pana la maxim 5-6 km adancime si alti atatia km pe orizontala de-a lungul rocilor de sisturi bituminoase. Se pare ca in Barlad zacamantul s-ar afla pe la 3000m
adancime si respectiv 2500 m in Dobrogea. Saparea dureaza 3-6 saptamani; iar durata de viata a unui put e
de circa 5 ani; dupa care e epuizat.

Cu ajutorul unei arme de perforare, se introduc mici bombe care fractureaza roca de sist. Fracturarea se realizeaza pe sectoare (asa zisele roci-rezervoare). Pentru a proteja apa dulce, conducta principala are 3 seturi de tevi concentrice betonate intre ele pentru a nu permite lichidului de fracturare sa polueze panzele freatice accidental (sincer, e oarecum inutil, dupa cum se poate observa clar in figurile de mai sus). Teava e protejata de ciment pana aproape de planul orizontal. Dispozitivul de forare este retras complet.

Incepe etapa de Fracturare Hidraulica prin introducerea unui lichid la presiuni de peste 1000 bari,
aprox 1050Kgf/cm2 (datele din poza sunt eronate: 1000 bari in loc de 100 bari, si 1050 Kgf/cm2 in loc de
1050 Kgf/m2). Fluidul de fracturare sparge realmente rocile fosile si elibereaza gazul. De aici incepe
durerea de inima.

- Rolul apei este atat de lichid de antrenare cat si de solvent.
- Rolul nisipului este de a mentine fisurile create deschise, pentru a emulsiona gazul eliberat.
- Rolul "Formulei Secrete" a celor 755 de substante chimice, reprezentand 0.5% din masa lichidului de fracturare, este acela de a cataliza, emulsiona si reactiona cu partile hidrocarbonate din zacamant pentru a optimiza extragerea de gaz de sist si pentru a optimiza buna functionare a instalatiei de extractie. E la fel de secreta ca si formula "Coca Cola"; si din aceasta cauza, din pacate, nu s-a putut desfasura nici o analiza completa oficiala de IMPACT ASUPRA MEDIULUI INCONJURATOR, care sa fie prezentata publicului larg, asupra acestui LICHID DE FRACTURARE !!!

Pentru a fi obiectivi, trebuie sa precizam ca ceea ce este tinut secret aici reprezinta identificarea fiecarui compus chimic din cele 755 (denumirile lor stiintifice si formulele chimice) precum si ponderea
lui (procentuala, normala, molara) etc. in compozitia globala a "formulei secrete". Partea nasoala este
aceea ca, exact acest lichid de fracturare este "marul discordiei" in toate riscurile de poluare si explozive.
Mai trebuie sa precizam coeficientul de recirculare a lichidului de fracturare, care este: o data de 0.29 alta
data de 0.39, dupa cum este prezentat in acest link http://www.youtube.com/watch?v=IdoW5nk9fR4 (5) .
Altfel spus 61% sau chiar 71% din lichidul de fracturare ramane in masa Litosferei infiltrata printre
crapaturile zacamantului de sist bituminos. Cand domnul Patruta a citit din document, a zis: "Coeficientul
de recirculare interna este de 0.29"; adica 29%. Deci varianta cu 71% lichid de fracturare ramas in Masa
Litosferei este varianta valabila ... NASOL !!! Alte surse afirma ca numai 60% sau 50% din lichidul de
fracturare ramane in zacamant; probabil din incercarea disperata, fara de suces, de a ascunde intreaga
gravitate a situatiei reale.

Scurta analiza a fenomenologiei producerii fiecaruri risc in parte:


Pana aici toate bune si frumoase, deoarece lumea crede ca apa asta ramasa in zacamant, ca si lichid de fracturare, ramane ca apa de zacamant care nu se infiltreaza in sol si nu se imprastie in timp mediu (5-10 ani) in toata masa pamantului si, chipurile, nu rabufneste prin sol la suprafata; exact ca la exploatarile clasice ale pungilor de petrol conventionale. Mare eroare se face aici, s-o credeti p-asta cand o zbura mistretul, deoarece, spre deosebire apa din pungile de petrol conventionale, lichidul de fracturare are urmatoarele ...

Diferente: Lichidul de fracturare ramas in marea masa a zacamanturilor de sist este aproape incalculabil mai agresiv chimic, coroziv, distructiv, otravitor,exploziv, radioactiv si permisiv decat apele petroliere folosite pentru dezlocuirea titeiului in cadrul extractiei clasice, asa cum vom explica in continuare. Aceast lichid de fracturare e saturat pana in gat cu gazele naturale emulsionate din zacamant; si, pe langa asta, este tinut sub 1000 bari presiune raportat la nivelul solului. Altfel spus, pe cale de consecinta logica, cei 71% din masa totala a lichidului de fracturare sunt in stare, de-a lungul anilor de zile, sa se infiltreze succesiv, cucerind fiecare strat de sol in parte, toti cei 3 km de Litosfera pana la suprafata, sub imboldul permanent a unei diferente de presiune deltaP de sute de bari !!! Probabil acesta este motivul pentru care toata manevra asta este tinuta la secret.

Daca intr-adevar asa stau lucrurile, si relatarile de pe teren, prezentate in documentarele neconventionale de pe net, par sa confirme cu vehementa ca asa stau!; continuam rationamentul nostru logic, si trecem la estimarea riscurilor enumerate mai sus.

Este foarte probabil ca in fazele incipiente straturile superioare de roca sa tina lichidul de fracturare din situl geologic de zacamant acasa la el. Totusi nu cred sa existe roca sedimentara suficient de puternica care sa tina cale de 5-10 ani o apa care cauta in permanenta, cu sute de bari forta, sa gaseasca o crapatura ca sa iasa la lumina. Pardon gresesc, aceasta nu e apa, este o "Solutie de fracturare" mult mai activa pe plan chimic, mult mai coroziva, si cu tensiune superficiala semnificativ mai mica datorita proprietatilor de emulsie, in comparatie cu apa obisnuita naturala. Altfel spus pe unde apa s-ar inpiedica, aceasta solutie ar trece ca prin nimic; la urma urmei a fost proiectata sa treaca prin zacamintele bituminoase, greu perminsive, ca prin iaurt nu?! OoO

Lichidul de fractionare, cu toata harnicia lui, si cu tot continutul lui de gaze naturale in emulsie si cele 596 de substante chimice, parte din ele probabil filtrate de unele straturi de roca, ajunge inevitabil in straturile succesive de ape freatice de: adancime mare, adancime medie si de surafata. Partea mai nasoala e ca are acum in compozitie toate mizeriile si imputiciunile din zacamantul bituminos de asemenea.

Asadar mizerabilul lichid de fracturare maroniu-pamantiu se infiltreaza in toate straturile subterane de apa carand dupa el: "formula secreta", gazele naturale emulsionate si dizolvate, alte mizerii potential radioactive si bituminoase preexistente in roca de extractie. Cu toata aceasta zestre bogata, lichidul de fracturare cucereste inevitabil toata masa Litosferei de deasura sitului de exploatare. Acestea fiind spuse cred ca este deja evident Riscul inevitabil de poluare a tuturor apelor freatice din masa Litosferei, cat si riscul de Explozie si Deflagratie. Ca urmare logica, este de la sine inteles sa presupunem ca orice crapatura in sol, orice caverna sau pestera nedescoperita poate forma, de asemenea, in timp, amestecuri explozive intre gazele emanate din sol si aerul infilrat in caverne din atmosfera. De asemenea este de la sine inteles
faptul ca nu mai sunteti in siguranta atunci cand faceti un picnic in padure, sau intr-o zona plina de
atractii speologice, sau calcaroasa. Apa tuturor izvoarelor, fantanilor din zona de extractie devine
nepotabila, potential inflamabila si exploziva.

"Distractia" nu se termina aici. Odata ce apa se infiltreaza in fantani, blide, jgeaburile animalelor, in seva copacilor, orice forma de viata o sa aibe de suferit. Solul devine, la randu-i, toxic. Se produce, pe cale
de consecinta logica, desertificarea artificiala. Oups! Nu suntem siguri daca realizam cat de grav este,
vorbim de 8700 Km2 in perimetrele Barlad si Dobrogea, in care avem toate aceste neajunsuri.

In ce priveste Riscul Biologic major, conform unei liste oferite de New York State, lista conţine
58 de substanţe, dintr-un total de 260 (probabil atatea au gasit ei din uimitoarea "Formula Sectreta"), care
au proprietÄţi problematice pentru sanatatea umana, si astfel avem:
* 6 fac parte din prima listÄ publicatÄ de Comisia EuropeanÄ cu substanţe ce necesitÄ atenţie deosebitÄ din cauza potenţialelor efecte pe care le pot avea asupra omului şi asupra mediului (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalinÄ, tetrasodiu, Etilen)
* 1 substanta (NaftalinÄ bis (1-metiletil) este Ăn prezent consideratÄ ca fiind bioacumulativÄ si toxicÄ;
* 17 sunt clasificate ca fiind toxice pentru organismele acvatice;
* 38 sunt clasificate ca fiind acut toxice pentru sÄnÄtatea urmanÄ;
* 8 substanţe sunt clasificate ca fiind cancerigene, cum ar fi benzen şi amidÄ acril, oxid de etilenÄ şi diversi solvenţi pe baza de petrol;
* 6 sunt clasificate suspecte ca fiind cancerigene, cum ar fi hidroxilaminÄ clorhidrat;
* 7 sunt clasificate ca mutagene (1B Muta.), cum ar fi benzen şi oxid de etilenÄ;
* 5 sunt clasificate ca avĂnd efecte asupra funcţiei de reproducere;

Este foarte important sa intelegem ca acestea sunt numai cateva substante care au batut la ochi si carora li s-au facut analize neoficial in laboratoare diferite, cu probe aduse de oameni care au avut probleme cu apele freatice si de robinet. De restul nu stim absolut nimic, pana la 755 !!! Ca si mecanologie, aceste substante chimice deosebit de active si radicalii liberi ale acestora, vor fi transportate (transportati) prin intremediul apelor poluate la orice fiinta vie, vegetala sau animala, in toata masa Litosferei; unde altereaza si strica mersul normal metabolic al entitatilor vii. Reactiile chimice metabolice de ardere, enzimatice, hormonale, hepatice vor fi date, in mod evident, peste cap; crescand ingrijorator rata aparitiei tuturor bolilor specifice dereglarilor reactiilor biochimice, care nu sunt deloc putine si care, aproape fara exceptie, sunt boli grave, de multe ori ireversibile si mortale !

In ce priveste Riscul nuclear-radioactiv, lichidul de fracturare vine cu trasori si cu eventuale substante radioactive preexistente la acea adancime; asa cum am specificat mai sus. Orice apa curgatoare, statatoare, marina care va prelua, prin circuitul apei in natura, panzele freatice poluate, va fi poluata la randul ei; atat cu aceste elemente potential radioactive cat si cu celelalte chimcale din "formula secreta". Produsele chimice se conectezÄ cu elementele radioactive (precum radiu-226 si uraniu) din sol şi apoi le aduc la suprafaţÄ. Se pare ca aceste minereuri de sisturi au, intradevar, prostul obicei de a avea in compozitie elemente radioactive ce emit raze gamma.

Problema Tectonica, problema Centralei Cernavoda si problema Marii Negre, particularitati ale regiunilor Barlad si Dobrogea ! Datorita particularitatilor celor doua zone, Barlad si Dobrogea, abordam impreuna Riscul Tectonic cu Riscurile specifice acestor zone.

La nivel general, trebuie de la inceput mentionat ca Romania este o tara relativ stabila din punct de vedere al activitatii tectonice in comparatie cu multe alte tari de pe glob; insa aceasta stare este, de fapt, una metastabila. Aceasta inseamna ca putem transforma o zona relativ inactiva dpdv. tectonic, intr-una activa tectonic, cu ajutorul unor energii minime necesare, de activare, a unor falii adormite; si acesta ar putea fii unu lucru foarte grav.

In primul rand fracturarea hidraulica produce microcutremure in momentul fracturarii, dar acestea nu ar fi asa grave. Ceea ce e grav insa este ca toata zona de extractie prin fracturare hidraulica este sensibilizata semnificativ la nivel seismic. Deoarece rocile de adancime nu mai sunt "dintr-o bucata" amplitudinea oricarei unde seismice, care trece prin acea zona, este semnificativ crescuta, astfel incat un cutremur de 6 grade de exemplu se va simtii ca unul de 6,5 grade sau mai rau. Aceasta susceptibilitate crescuta la cutremure este aproape ireversibila, roca reasezandu-se in sute sau mii de ani. Pe langa acest lucru, aceste fracturi, aflate la circa 3 km adancime, sunt capabile sa acumuleze energie tectonica, cu fiecare cutremur produs, si sa genereze, la randul lor, noi mini-cutremure de pana la 5-6 grade pe scara Richter. Asadar, zona de exploatare devine, in totalitatea ei, un nou front de falie, capabila sa aibe propriile ei cutremure pe perioade de sute si mii de ani. Cutremurele produse sunt de suprafata, de energie mica spre medie, dar foarte energice la epicentru, putand provoca distrugeri prin miscari scurte si dure ale pamantului.

In cazul particular Barlad-Vaslui avem si alunecarile de teren, care efectiv vor savura aceste cutremure de suprafata, ideale pentru a destabiliza dealurile din acea zona. Miscarile scurte si energice realmente lichefiaza solul, care se comporta ca o curgere de lahar. Numarul de alunecari de teren va creste, asadar, exponential. Ia sa vedem ce afirma d-l geolog Gabriel Sava:
R: Pot apÄrea şi cutremure?
G.S. Ăn Anglia, s-au oprit exploatÄrile de acest tip, dupÄ ce au apÄrut cutremure de cinci grade Ăntr-o zonÄ ce nu avusese niciodatÄ activitate seismicÄ. S-a demonstrat cÄ tocmai exploatarea fusese cauza seismelor. Ăn RomĂnia, dupÄ cum spun seismologii, suntem oricum Ăn perioada de maximÄ probabilitate a producerii unui cutremur puternic. La prima vedere, o exploatare la trei kilometri adĂncime n-ar produce mari efecte. Dar sÄ ştiţi cÄ natura este atĂt de perfectÄ ĂncĂt pare doar imperfectÄ la prima vedere. Energia degajatÄ Ăn interiorul scoarţei prin aceste presurizÄri de fluide, se acumuleazÄ Ăn reţeaua cristalinÄ a mineralelor şi a rocilor. La un moment dat, acestÄ reţea este ĂncÄrcatÄ atĂt de puternic ĂncĂt starea de echilibru nu mai poate fi pÄstratÄ şi energia se disipeazÄ. SÄ nu uitÄm cÄ suntem Ăn apropierea Vrancei!

R: AdicÄ microseismele şi procedurile de extragere prin fracturare detoneazÄ practic o acumulare energeticÄ situatÄ Ăn apropiere, mai precis Ăn zona Vrancea?
G.S. Exact! DacÄ vreţi, se disipeazÄ Ăn zona de la 90 la 160 de kilometri, unde sunt de obicei epicentrele unor cutremure mari din Vrancea. Pe de altÄ parte, Ănainte de a se asocia unui seism major, aceastÄ depresiune a BĂrladului are o mare problemÄ cu coeziunea solului. Sunt şi multe alunecÄri de teren.
DupÄ o ploaie, urmatÄ de cĂteva seisme mici, de la exploatare, s-ar putea produce alunecÄri de teren
locale. Nu sunt convins cÄ firma care va Ăncerca exploatarea acestor gaze din şist le-a luat Ăn calcul.
Ănclin sÄ cred cÄ s-a luat Ăn calcul doar profitul. Este pe undeva şi normal, pentru cÄ legislaţia noastrÄ
permite acest lucru. Se va ajunge probabil şi la plecÄri masive din zonele afectate. Cei care Ănţeleg
fenomenul, cu siguranţÄ nu vor accepta sÄ locuiascÄ Ăntr-un ecosistem distrus.

In cazul particular al Dobrogei! problema tectonica este mult mai grava. Dobrogea se afla pe microplaca Moesica a Marii Negre. Se pare ca aceasta placa intradevar prezinta, dpdv. tectonic, o stare metastabila in adevaratul sens al cuvantului. Este adormita si poate fi trezita oricand, cu efecte secundare greu de imaginat. Conform colonelului Ăn rezervÄ Marian Rizea, Profesor Universitar Doctor Inginer, ĂmpreunÄ cu alţi experţi geologi, au atras atenţia asupra riscului seismic alarmant pe care Ăl implicÄ unica tehnologie de exploatare a gazelor de şist, pe care Chevron va fi nevoitÄ sÄ o aplice Ăn sudul Dobrogei. Specialiştii Ăn geologie avertizeazÄ cÄ falia seismicÄ Vidraru-Snagov-Shabla, mai periculoasÄ chiar decĂt cea din Vrancea, s-a reactivat.

Ăn zona Vrancea, cutremurele se produc la adĂncimi mari, de peste 100 de kilometri. ExistÄ, ĂnsÄ, o mulţime de alte focare de suprafaţÄ, dispuse pe aproape tot cuprinsul ţÄrii, din Banat pĂnÄ Ăn Dobrogea şi din Satu Mare pĂnÄ la Giurgiu. Ăn cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 pĂnÄ la 70 de kilometri adĂncime şi au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor romĂni, aceste zone seismice de suprafaţÄ se activeazÄ o datÄ la 50 sau 100 de ani.

Harta seismicitÄţii din RomĂnia pune Ăn evidenţÄ 22 de focare seismice (foto, marcate cu linii roşii subţiri), altele decĂt cel din Vrancea. Acestea se activeazÄ periodic, o datÄ la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru - Snagov - Shabla s-a reactivat. Ăn acest moment, avem practic ĂncÄ douÄ focare seismice pe lĂngÄ cel din Vrancea.

"RomĂnia este o ţarÄ activÄ din punct de vedere seismic şi ne putem aştepta oricĂnd la cutremure de adĂncime de 7,6 grade Richter Ăn zona Vrancea. Din pÄcate, Ăn acest moment se poate spune cÄ s-a reactivat şi falia Vidraru - Snagov - Shabla, care se prelungeşte sub Marea NeagrÄ, falie care produce cutremure de suprafaţÄ foarte periculoase", a precizat Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie şi GeofizicÄ din cadrul UniversitÄţii din Bucureşti. Diferenţa dintre cutremurele de suprafaţÄ şi cele de adĂncime este cÄ primele se resimt pe o arie redusÄ, dar lasÄ Ăn urmÄ distrugeri uriaşe, aşa cum s-a
ĂntĂmplat Ăn Haiti, de pildÄ. Cele de adĂncime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime şi
pagube atĂt de mari, cum a fost cazul, recent, Ăn Chile.

Ăn completarea celor spuse de Vasile Mocanu, profesorul Marian Rizea a precizat cÄ falia Vidraru - Snagov - Shabla este tangentÄ perimetrului Neptun din Marea NeagrÄ, unde urmeazÄ sÄ se aplice o tehnologie de extragere a gazelor de şist, interzisÄ Ăn mai multe ţÄri europene, precum şi celui de securitate seismicÄ al centralei nuclearo-electrice de la CernavodÄ. "OricĂnd putem avea o Fokuşima pe teritoriul naţional! Este cazul ca toţi specialiştii romĂni din ţarÄ şi strÄinÄtate (cercetÄtori, profesori universitari, ingineri geofizicieni, geologi, petrolişti şi gazişti) care au cunoştinţÄ despre riscurile şi ameninţÄrile de acest
gen, inclusiv Academia RomĂnÄ, sÄ-şi spunÄ punctul de vedere pentru a se lua o decizie corectÄ, Ăn privinţa
oportunitÄţii trecerii la exploatarea gazului de şist din perimetrele concesionate", a afirmat acesta.

Pericolul Scufundarii zonei Dobrogea este fenomenul cunoscut si sub numele de "efectul dopului de pluta", care reprezinta o alta caracteristica geologica aparte a tinutului dobrogean. In urma unor cutremure dure repetate, Dobrogea are tendinta de a se comporta ca un fel de microplaca tectonica individuala ce are o densitate a rocilor mai mica si o integritate ceva mai mare (ca un fel de celula tectonica separata). Fenomenul este supranumit si "efectul dopului de pluta", deoarece aceasta insulita tectonica pluteste pe magma interna intocmai ca un flotor, putand sa oscileze relativ haotic si anapoda in urma unor viitoare cutremure repetate. Aceasta face ca tinuturi intregi sa se ridice, sa coboare, sau sa se scufunde; intocmai ca un flotor care se balanseaza pe valurile magmatice (valurile fiind produse de cutremure evident).

Aceste fenomene tectonice, specifice teritoruliului dobrogean, pot face ca structura constructiv- geometrica a proiectului Centrala Cernavoda sa fie ireversibil si foarte grav afectata !!!

De asemenea, tot in cazul particular al Dobrogei avem si Problema Marii Negre. Pe langa faptul ca medoda hidraulica poate polua ireversibil atat Dunarea Subterana (sursa continua de apa freatica de calitate semnificativ superioara celor mai renumite ape minerale de top) cat si Marea Neagra; aceasta din urma detine un "rezervor" imens de hidrohen sulfurat dizolvat sub presiune la adancimi de peste 180m.
Hidrogenul sulfurat (H2S) este un gaz solubil Ăn apÄ, care se aprinde Ăn contact cu oxigenul din atmosferÄ, la
cea mai mica sursa de aprindere, şi care are o valoare energeticÄ mai mare decĂt cea a gazului metan. Ăn
caz de cutremur major, sau Ăn cazul unei intervenţii umane, acest rezervor de miliarde de metri cubi, ar
putea ieşi la suprafaţÄ şi s-ar putea aprinde la prima scĂnteie.

"Pe vremea rÄzboiului rece, URSS avea Ăn vedere producerea unei explozii catastrofale, prin aprinderea hidrogenului sulfurat din Marea NeagrÄ, Ăn cazul unei agresiuni NATO dinspre sud, respectiv Turcia. Ar fi fost soluţia finalÄ pentru sovietici, Ăn caz cÄ alte tipuri de arme ar fi dat greş", spunea Emil StrÄinu, Ăntr-un articol publicat de ZIUA, Ăn 2006. "Explozia acestei pungi de hidrogen sulfurat este echivalentÄ celei unei bombe atomice", a mai precizat acesta, la vremea respectivÄ.

Ăntr-o carte tehnicÄ aparutÄ Ăn RomĂnia Ăn 1967, dupÄ o traducere din limba rusÄ, apare, la pagina 506, o informaţie legatÄ de Marea NeagrÄ. Aceasta a fost preluatÄ de I. Golea, Ăn articolul mai sus menţionat, publicat de ZIUA: "la adĂncimi mai mari de 150 de metri concentraţia de hidrogen sulfurat (H2S) este foarte mare, respectiv de peste 42 centimetri cubi la litru. Ştiindu-se cÄ acest gaz poate fi folosit drept combustibil, ca şi gazul metan, Ăn anii '70 statul romĂn a verificat informaţia, Ăn intenţia de a folosi zÄcÄmĂntul Ăn scopuri industriale. Ceauşescu a comandat unei firme japoneze o serie de teste. Rezultatele au arÄtat cÄ Marea NeagrÄ are un strat de apÄ sÄratÄ adĂnc de 200 de metri, Ăn care se poate dezvolta viaţÄ subacvaticÄ. Sub acest strat se aflÄ un altul, Ămbibat cu hidrogen sulfurat şi apÄ grea, impropriu vieţii. Japonezii au afirmat la vremea respectivÄ cÄ echilibrul dintre apele de suprafaţÄ şi cele de adĂncime este unul fragil şi cÄ la un cutremur major pot apÄrea curenţi ascendenţi care sÄ aducÄ gazul inflamabil la suprafaţÄ. Lucru extrem de periculos pentru ţÄrile din vecinÄtatea mÄrii." (20) Eu tare ma intreb cat de stabil e substratul de H2S de pe fundul Marii Negre in conditiile in care platforma continentala a Marii Negre, parte componenta a flotorului" Dobrogea, incepe sa se balanseze "ca un dop de pluta" sub dezlantuirea cutremurelor repetate din falia Vidraru-Snagov-Shabla activata si intretinuta de "microfisurile" create prin exploatatrea gazelor de sist de-a lungul si de-a latul acestui tinut. Sincer nu cred ca sunt curios sa aflu!

In cazul "fericit" in care hidrogenul sulfurat este doar antrenat de un cutremur puternic, sau o serie intreaga de cutremure generate sau declansate prin activare acuta a faliei Vidraru - Snagov - Shabla, si nu explodeaza, acesta are urmatoarele efecte asupra omului:
- Gaz foarte periculos şi extrem de otrÄvitor, de cele mai multe ori fiind fatal pentru cei care intrÄ Ăn contact cu el.
- Expunerea la H2S se poate face prin piele, ochi sau inhalare. H2S este mai greu decĂt aerul, prin urmare, copiii pot fi afectaţi mai mult decĂt adulţii, deoarece sunt mai scunzi şi se expun la concentraţii mai mari ale gazului toxic.
- Toxicitatea hidrogenului sulfurat variazÄ Ăn funcţie de cantitatea la care un om este expus. Astfel, pentru o concentraţie de 0,07% Ăn aer, gazul se poate dovedi fatal dacÄ va fi respirat pntru o lungÄ perioadÄ, Ăn timp ce un procent de 1% provoacÄ moartea la scurt timp dupÄ contaminare. Efectele apÄrute Ăn urma expunerii repetate la cantitÄţi mici, pot provoca conjunctivitÄ, vedere ĂnceţoşatÄ şi alte afecţiuni ale ochilor. Ăn schimb, expunerea la cantitÄţi mai ridicate cauzeazÄ rinitÄ, bronşitÄ acutÄ şi edem pulmonar.

O confirmare pentru cele spuse mai sus, vine din partea unui eminent cercetÄtor, Dr. J. S. Haldane, profesor la Universitatea Oxford şi preşedinte al Institutlui de Inginerie MinierÄ din Marea Britanie, cercetÄtor care a arÄtat, printre altele, cÄ hidrogenul sulfurat este de cinci ori mai mortal decĂt monoxidul de carbon.

Pe langa panzele freatice obisnuite, Dobrogea este speciala si prin faptul ca, are o sursa inepuizabila de apa freatica de foarte mare calitate, cunoscuta ca si Dunarea Subterana. Aceste ape freatice se intind de la 100m pana la 700-800m adancime formand 2 mari bazine subterane de apa fosila, asa cum se poate vedea in figura. Unul din aceste depozite acvifere este in nord, care merge pana la 100 de metri in adancime. Celalalt,
in sud, format in Cretacic-Jurassic, vine dinspre Bulgaria, unde acopera 200 de kilometri, iar la noi mai sunt inca 80 km, avand o viteza de curgere a apei subterane de 2 m/zi. Aceste ape freatice, de o calitate cu totul speciala, se pare unica in Europa, au zadarnicit construirea unei mine de fier la Palazu Mare (datorita inundarii tunelelor, precum si finalizarea terasamentului unei lini ferate la Sitorman, astfel dovedindu-se, inca odata ca acest depozit nu este o himera. De altfel satenii de la sudul Dobrogei, au dat "de un izvor nesfarsit de apa" in puturi cu adancimi de 50-80m. Deasupra acestui minereu de fier (dar nu numai acolo), care deregleaza busolele la Palazu Mare, se afla aceasta apa freatica fosila secreta, veche de 90 milioane de ani, care ar face apele mineralele comerciale din sticlele de plastic sa para niste mizerii !!! Sunt comori mult prea pretioase pentru a fi irosite pentru profitul meschin al corporatiei Chevron.

Zonele din ţara noastrÄ programate pentru exploatare prin fracturare (fisurare) hidraulicÄ a rocilor sunt, Ăn afarÄ de BĂrlad, din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti: Voivozi (Bihor), Tria (Bihor), BÄile Felix (Bihor), Tulca (Bihor), Adea (Arad), Curtici (Arad), Periam (Timiş), Biled (Timiş), PÄuliş (Timiş), Para (Timiş), Buzia (Timiş), Crai (Timiş), MÄcin (Tulcea), Babadag (Tulcea), Capidava (Constanţa), Eforie (Constanţa). (15)
Durata de efect a fiecarui risc in parte (gradul de ireversibilitate) si concluzii finale

Riscul de explozie si deflagratie este generat de lichdul de fracturare care patrunde litosfera si iese pana la urma la suprafata impreuna cu apa freatica poluata. Acesta exista pe toata durata exploatarii zonei respective si inca o perioada semnificativa de timp dupa aceea, pana ce marea parte a gazului dizolvat in apele freatice poluate este, treptat, disipat. Este greu de estimat cat timp mai dureaza pana se disipa gazul deoarece nu stim exact cum se va comporta lichidul de fracturare ramas in straturile inferioare ale scoartei terestre, si in apele freatice inferioare. Este de intuit ca factorul gazos este cel mai volatil, dar daca situl alimenteaza inca cu gaz lichidul de fracturare ramas in straturile inferioare si de exploatare, atunci acest risc ar putea persista inca mult timp (minim zeci de ani).

Riscul de poluare practic a tuturor tipurilor de ape din zona de exploatare si riscul biologic major merg mana in mana cu riscul de explozie si deflagratie in ce priveste probabilitatea de aparitie. Reamintesc ca sansa de aparitie a tuturor acestor 3 riscuri e, practic, de 100% (adica certitudine). Efectele asupra mediului, a acestor doua riscuri, sunt, de data asta, pe o durata mai mare decat riscul de explozie si deflagratie cat si de o gravitate mai mare. Vorbim aici cel putin de sute si poate chiar spre mia de ani, in special in straturile interioare ale Litosferei. Motivul este acela ca panzele freatice inferioare si straturile de roca inferioare mustesc inca mult timp de lichid de fracturare, acesta neavand unde sa evadeze rapid ca apele freatice de suprafata si izvoarele.

Riscul tectonic-geologic are caracter total ireversibil. Exista intradevar posibilitatea ca rocile sa se "resudeze" la loc, sa-si refaca legaturile chimice, datorita presiunilor si temperaturilor marite din zona sistului. Totusi trebuie sa fim perfect constienti, ca atata timp cat vor exista cutremure zonale, minicutremure, si acumulari de energie, noul front de falie, creat artificial, va mentine vii crapaturile din situl geologic de zacamant, mult timp dupa ce exploatarea se va fi terminat. Asadar, acest risc, care de asemenea are loc cu certitudine de 100% (deoarece natura metodei hidraulice este craparea rocilor evident), poate persista chiar 10.000 de ani. Este clar ca, un front de falie, odata aparut (creat), nu poate sa dispara decat in intervale de timp comparabile cu cele geologice. De asemenea, falia Vidraru - Snagov - Shabla va fi tinuta in priza de cutremurele locale produse de sapaturile din Dobrogea (Costinesti, Eforie, 2 Mai, Adamclisi).

Problema Centralei Cernavoda, care ar putea deveni Fokusima 2, persista pe toata durata existentei acestei centrale. In primul rand e pe directia faliei mai sus amintite, care produce cutremure de magnitudine medie cu focare la adancimi mici si medii (5-70 km); cutremure care, asa cum am mai vazut, se caracterizeaza prin miscari scurte si violente; adica cu efect de distrugere maxim. Cum Centrala Cernavoda cu siguranta nu va persista 10000 de ani, acest risc va exista pana la desfiintarea ei.

Problema Marii Negre va exista, fara doar si poate, pe toata durata riscului tectonic-geologic. Motivul este simplu: Punga de H2S dizolvat in Marea Neagra poate fi destabilizata in special de aceste cutremure.

Concluzie Finala: Datorita numarului mare de riscuri si pericole, precum si a gravitatii extrem de mari a fiecaruri risc luat in parte, pe care metoda Fracturarii Hidraulice le implica, ma simt nevoit, ca eu, ca si cetatean anonim al Romaniei, sa refuz explorarea, forarea si exploatarea zagamintelor geologice de gaze de sist de pe teritoriul amintit mai sus, precum si de pe Platrforma Continentala a Marii Negre aferente acestui teritoriu !!!
Ca urmare, nu vreau nici o companie sau corporatie care sa exploateze gazele de sist prin metoda fracturarii (fractionarii, dislocarii, craparii rocilor) hidraulice sau fracturarii mecanice de-a lungul si de-a latul teritoriului mai sus amintit!!!

Epilog: Nu pot sa admit, ca si cetatean al Romaniei, un pericol iminent de origine antropica, de magnitudinea mai multor hazarduri naturale, pentru un profit efemer de 10-15 ani, indiferent cat de mare ar fi acesta !!!


@23,33 - la 28.06.2013 ora 18:34:54se spune sa iasa nu sa iese.
Cainile iese din cusca si cainele trebuie sa iasa din cusca.
.... ar asa se vorbeste in sud.


@ adina - la 28.06.2013 ora 01:33:11Sa iese in strada cei care au votat USL.


Dacian - la 27.06.2013 ora 14:59:09Care e impotriva stoparii posibilei exploatari prin fracturare hidraulica a orice nascocesc lobbistii, ori nu e informat, ori nu e din Arad, ca "prosti" nu e frumos sa-i jignim, macar acum sa fim uniti in ceea ce priveste viitorul nostru, indiferent de religie, orientare politica, etc. "Bubuie" internetul cu detalii despre rezultatele exploatarii gazelor de sist, informati-va!


Dacian - la 27.06.2013 ora 14:50:04Unii dintre voi de unde va informati? Pe site-urile ministerelor gasiti date suficiente. Miza e "gazul de sist", intens promovat de lobbisti. Proteste au mai fost si vor mai fi daca nu se renunta la fracturarea hidraulica.


Cristi - la 27.06.2013 ora 12:58:59Ca sa lamurim lucrurile. O data ca eu nu ii cred ca nu ii intereseaza gazele de sist. Vor doar sa calmeze spiritele pentru ca toti vorbesc doar despre gazele de sist. Ceea ce multi nu stiu este ca si pentru extractia petrolului de sist se foloseste aceeasi metoda cu impact devastator asupra mediului si locuitorilor.


calin - la 27.06.2013 ora 11:31:46asta cu gazele de sist e o tema falsa. Au spus oamenii ca cauta petrol nu gaze de sist!


cineva - la 27.06.2013 ora 10:32:53mult zgomot pt nimic. se pisa aia pe voi ca au aprobare de la Ponta!


Adina - la 27.06.2013 ora 09:55:37eu cred ca aradenii vor iesi in strada. daca in alte parti s-a putut stopa aceasta crima atunci putem si noi sa o stopam!


Nume:
Comentariu:Top news
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100


Conform Clubului Român de Presă, se pot prelua texte din conţinutul articolelor în scop de informare sau pentru revista presei, în limita a 500 de caractere. În acest caz, OBLIGATORIU se va menţiona sursa www.newsar.ro sau NEWS-AR. Reproducerea neautorizată a textelor sau imaginilor de pe acest site cu încălcarea acestor norme este interzisă fără a avea un acord scris din partea REDACŢIEI şi se va soluţiona în instantele de judecată.
  Gura lumii, slobodă!
Gheorghe Falcă nu se dezice cu una cu doua în ceea ce priveşte temperamentul. Gura lumii vorbeşte despre două deplasări

continuare »

  Ultimele comentarii
cotea în 23.08.2014
tarfe proaste , se opereaza de tinere si dupa 50 de ani li se unesc fata cu c ...
Pharmd785 în 20.08.2014
Very nice site!
Pharmg917 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oixypea2.com/qxqsxoq/4.html
Pharmd139 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharmd465 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharma19 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd823 în 19.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharme578 în 19.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd221 în 17.08.2014
Very nice site!
Pharmk457 în 17.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oieapxy2.com/tyaott/4.html

Un ritual folosit în Mozambic împotriva durerilor de cap a fost adaptat în vederea iniţierii în „Mişcarea Populară”.

SEO
ziare
 
contact@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891
publicitate@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891