Flash news:
 
<< Înapoi


Dezbaterea ce ar fi trebuit să clarifice soarta Școlii "Mihai Eminescu" s-a transformat într-un război politic30.01.14 de Monica Tulcan

Cum au venit, așa au și plecat de la discuții. Este vorba despre cadrele didactice și părinții elevilor de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” care au sperat că soarta școlii va fi lămurită în urma dezbaterii ce a avut loc azi la Inspectoratul Școlar Județean. Nicio decizie nu a fost luată la capătul discuțiilor aprinse ce s-au derulat pe parcursul a circa două ore. În schimb, toți cei implicați în mod direct în problemele cu care școala se confruntă au fost martori, fără de voie, la o desfășurare de forțe cu iz politic.

Edilul-șef a întârziat o jumătate de oră
Soarta Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” rămâne incertă după ce Inspectoratul Școlar Județean s-a transformat azi, preț de aproape două ore, într-o veritabilă scenă de lupte politice. Dezbaterea așteptată cu sufletul la gură de părinții și cadrele didactice de la Școala Gimnazială numărul 1 („Mihai Eminescu”), despre a cărei soartă se poate spune că a ajuns să fie politizată excesiv, a fost canalizată cu preponderență către o mai veche dispută politică avându-i ca principali protagoniști pe  primarul Gheorghe Falcă și pe deputatul Flavius Măduța. Când spiritele s-au inflamat, conflictul primarului s-a extins și pe direcția inspectorului școlar general, Claudius Mladin și a prefectului Cosmin Pribac. Mai mulți consilieri locali au fost prezenți în sală. Printre aceștia Singurul ales local „vocal” a fost, la fel ca în ședințele de consiliu, Gheorghe Ghilință.
Primul semnal că lucrurile nu vor decurge în nici un caz în favoarea intereselor cadrelor didactice, elevilor și părinților acestora a fost întârzierea stânjenitoare a primarului. Gheorghe Falcă și-a făcut apariția la dezbatere cu o jumătate de oră mai târziu față de ora fixată, motivând că nu a primit o invitație din partea organizatorilor. Reamintim că, în urmă cu două zile, edilul-șef declara, în cadrul unei conferințe de presă, că va renunța la întâlnirea pe care el însuși a programat-o pentru data de 28 ianuarie, în clădirea Poliției de Frontieră de pe strada Mărășești și că va participa „cu drag” la dezbaterea de azi de la IȘJ, inițiată de rivalul său politic, Flavius Măduța.

Discuții fără soluții
S-au spus vorbe grele iar acuzele de ordin politic s-au ținut lanț astăzi, în sala de ședințe a IȘJ. Asta în ciuda repetatelor solicitări venite deopotrivă din partea părinților și a cadrelor didactice prezente la dezbatere. Concluziile privind soarta școlii, indiferent care ar fi putut să fie, întârzie. În schimb, reprezentația politică a atins cote maxime, iar cei care vor suferi, în continuare, din pricina acestor încordări sunt elevii, părinții și profesorii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”. Nu mai au mult timp de petrecut în actuala locație de pe strada 7 Noiembrie, pentru că imobilul a fost retrocedat, dar nici nu se pot muta, pentru că nu au unde. Tehnic vorbind, imobilul Poliției de Frontieră nu poate găzdui școala decât după intrarea țării în spațiul Schengen, moment în care Poliția de Frontieră va fi, oficial, desființată.
Cu toate acestea, primarul Gheorghe Falcă insistă ca Școala Gimnazială să fie mutată în respectivul imobil de pe strada Mărășești. Edilul-șef aruncă, însă, întreaga vinovăție pe umerii Prefecturii care a dobândit spre administrare, din partea Ministerului Afacerilor Interne, circa 1200 de metri pătrați din totalul de 6000 al imobilului și intenționează să mute aici serviciul pașapoarte, actualmente amplasat în Galleria Mall. De cealaltă parte a baricadei, deputatul Flavius Măduța propune cumpărarea, de către municipalitate, a actualei locații în care școala își desfășoară activitatea și pune insistențele edilului-șef pe seama afacerilor pe care Gheorghe Falcă le derulează, prin intermediul firmei Pro Arhitectura, la biroul de copiat acte deschis în vecinătatea sediului actual al serviciului pașapoarte.

Primăria trebuie să găsească sedii pentru școli
Pentru ca tabloul evenimentelor derulate azi la sediul IȘJ să fie cât se poate de cuprinzător, iată și declarațiile celor două tabere politice, așa cum s-au succedat pe parcursul dezbaterii. „Îi mulțumesc domnului deputat Flavius Măduța pentru organizarea acestei dezbateri la sediul Inspectoratului Școlar și nu în imobilul Poliției de Frontieră. Vă rog să îmi scuzați ironia, însă mă bucur de faptul că nu s-a propus organizarea unei dezbateri în Penitenciar, de pildă, pentru că și acolo avem persoane școlarizate”, a precizat în debutul dezbaterii inspectorul școlar general, Claudius Mladin. „Primarul spune că imobilul Poliției de Frontieră este al Prefecturii. Nu este adevărat. Prefectura a primit în administrare doar 1200 de metri pătrați de la Ministerul Afacerilor Interne. Prima solicitare pe care Prefectura a formulat-o către minister în acest sens, pentru a putea folosi acel spațiu pentru Serviciul Pașapoarte și Permise, a fost făcută pe data de 5 iulie, iar ședința de consiliu local în cadrul căreia s-a solicitat imobilul pentru mutarea școlii a fost în data de 13 iulie. În prezent, Prefectura plătește chirie în Mall pentru aceste serviciile care ar urma să fie aduse în clădirea Poliției de Frontieră. L-aș întreba pe Gheorghe Falcă de ce nu a făcut demersuri pentru dobândirea imobilului Poliției de Frontieră în anul 2006, când imobilul a fost revendicat și câștigat de Episcopia din Timișoara? Să prezinte primarul ce demersuri a făcut în șase ani de zile, din 2006 până în 2012, când PDL era la guvernare și ar fi avut la îndemână toate mecanismele pentru a prelua imobilul. Doar când a solicitat Prefectura mutarea celor două servicii în imobil a dorit și Gheorghe Falcă să mute acolo școala. Între altele, am solicitat retragerea proiectelor noastre și avizarea proiectului Primăriei, însă Ministerul Afacerilor Interne nu a agreat această variantă. Primarul m-a acuzat că am dat lucrări în clădire unor anumite firme. Sunt șase societăți comerciale care au câștigat lucrările în mod corect, inclusiv Imprimeria Națională”, a explicat prefectul Cosmin Pribac.
„Atribuțiunile de parlamentar nu implică găsirea de sedii pentru școli. Aceasta este treaba administrației locale. Îi înțeleg disperarea lui Gheorghe Falcă în a arăta cu degetul către parlamentarii USL, fabricând astfel un subiect politic. Am participat la o întâlnire cu părinții la Prefectură, după ce primarul i-a trimis să îi ajut eu. În calitate de cetățean și părinte le-am promis că, împreună cu Prefectura și Inspectoratul Școlar vom căuta soluții. Când am văzut chiria foarte mare plătită în sediul actual al școlii, am propus cumpărarea imobilului de către municipalitate. S-au cheltuit pentru chirie, în actuala locație, peste 700.000 de euro din 2006. Cu acei bani se puteau face investiții serioase. În Parlament, am întrebat ministrul despre posibilitatea cedării clădirii Poliției de Frontieră către Primărie. Am primit răspuns negativ din partea Ministerului Afacerilor Interne. Mă întreb de ce aceste demersuri ale Primăriei nu au fost făcute în intervalul 2006-2012, când PDL era la guvernare iar Aradul avea șapte parlamentari și ministrul de interne PDL(…) S-au cheltuit peste 8.000 de euro la școala Ștefan Cicio-Pop, dar acolo e liniște, fiindcă nu are primarul interese ca și în mall. Mă deranjează cu câtă ușurință sunt mințiți părinții și profesorii și mă deranjează că sunt atrași în acest scandal, în care totul depinde de Primărie”, a intervenit Flavius Măduța.
Contrazis de edilul-șef, consilierul Gheorghe Ghilință a opinat că Primăria ar putea găsi în buget banii necesari cumpărării imobilului actual al școlii. „CLM urmează să supună votului bugetul local și cred că se pot găsi bani pentru cumpărarea școlii actuale. Asta în condițiile în c are Palatul Administrativ va fi mansardat cu costuri de peste 1.000 de euro pe metru pătrat”, a mărturisit Ghilință.

Falcă vrea echipă, Aslău îi demască "afacerile" din mall
Când discuțiile au degenerat, alunecând către subiecte precum fântâna arteziană de cinci milioane de euro de pe Mureș, pe care primarul o consideră a fi „asul din mânecă” în competiția Aradului pentru titlul de Capitală Culturală, lui Gheorghe Falcă i-a trecut pofta de politică. În schimb, edilul-șef a îmbrățișat ideea de echipă, pe care ar trebui să o exploateze, împreună cu adversarii săi politici, pentru mutarea școlii în sediul Poliției de Frontieră „Bugetul local nu ne permite cumpărarea imobilului actual cu 2,5 miliarde de lei. Dincolo de polemicile politice, Primăria, Prefectura, parlamentarii și Inspectoratul Școlar nu au funcționat ca o echipă. Propun să formăm o delegație, care să fie condusă de prefect, apoi să mergem cu toții la minister. Nu cred că în acest fel ministrul nu va aproba de urgență un proiect de hotărâre de guvern pentru mutarea școlii în clădirea Poliției de Frontieră. Pentru a nu politiza subiectul, comandantul echipei de 12 persoane va fi prefectul, vor fi implicați parlamentari, profesori și părinți și vom înainta la minister un memorandum comun”, a propus primarul Gheorghe Falcă.
Spre final, cel care, ulterior, a reușit să îl determine pe primar să părăsească sala a fost omul de afaceri aflat într-un război perpetuu cu Primăria, Leontin Aslău. „La umbra acestui scandal Falcă-USL primarul vrea să își deruleze în continuare, în liniște, achizițiile publice și pregătirile pentru campania electorală. Motivul principal al bătăliei primarului sunt încasările de sute de mii de euro pe care firma primarului, Pro Arhitectura, le primește în mall de la companiile Galleria Shopping și Mercury”, a dezvăluit Aslău. Această ultimă afirmație a omului de afaceri l-a și determinat pe edilul-șef să părăsească sala.

Reacția părinților: „Rușine! Rușine! Rușine!”
Cu greu au reușit cei direct implicați în problemele școlii să intervină în războiul politic de la Inspectoratul Școlar. Când au făcut-o, însă, replicile au fost tot atâtea palme peste obrazul politicienilor prezenți. „Școala Gimnazială «Mihai Eminescu» nu va dispărea din Arad. Vă rugăm să găsiți soluții pentru cumpărarea spațiului. Rugămintea noastră este să avem un spațiu al nostru. Am vrea actuala clădire, dacă imobilul celălalt e al Poliției de Frontieră”, a încercat să calmeze spiritele Maria Ienciu, directoarea școlii. Nu la fel de împăciuitoare a fost președinta comitetului de părinți.
În asentimentul părinților prezenți, Monica Dumitrescu le-a bătut obrazul politicienilor prezenți. „Aici mustește a nesinceritate! Nu ne simțim deloc în centrul discuțiilor dumneavoastră! Suntem doar mingea de ping-pong în disputa dumneavoastră politică. Rușine! Rușine! Rușine! Pentru că nu ați rezolvat problema noastră. Pe noi nu ne privește că primarul vrea să își continue și să își protejeze afacerile la mall, așa cum nu ne interesează că USL nu vrea să dea clădirea Poliției de Frontieră pentru a lovi în afacerile primarului”, a concluzionat Monica Dumitrescu.

ULTIMA ORĂ:
În urma discuțiilor aprinse din cadrul dezbaterii, biroul de presă al Primăriei a adus, în această seară, unele lămuriri. „Primarul municipiului Arad, dl. Gheorghe Falcă a participat joi, 30 ianuarie, la Inspectoratul Școlar Județean la dezbaterea privind situația Școlii Gimnaziale « Mihai Eminescu». Cu acest prilej, edilul Aradului a reiterat necesitatea obținerii pentru școală a imobilului de pe str. Mărășești, clădire unde a avut sediul Inspectoratul Poliției de Frontieră și care în prezent este parțial în administrarea Prefecturii Arad. Primarul Aradului a spus că demersurile administrative inițiate de municipalitate pentru transferul clădirii în administrare locală trebuie susținute de petiții semnate de toți factorii implicați : Prefectură, parlamentari arădeni, părinți, cadre didactice, Primărie și Consiliu Local Municipal. Primarul a propus ca o delegație formată din reprezentanți ai acestor instituții , alături de reprezentanți ai părinților și profesorilor să aibă o întâlnire cu Ministrul Afacerilor Interne pentru a-și prezenta argumentele și a obține rezolvarea solicitării. «Îi rugăm pe partenerii care doresc în mod real rezolvarea problemei școlii să iasă din zona politizării și să treacă la eforturi pentru îndeplinirea obiectivelor comunității», a declarat dl. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad”, se arată în comunicatul remis în această seară de biroul de presă al Primăriei.Comentarii (6)

Vlad draga - la 31.01.2014 ora 13:01:38Sa inteleg ca Maduta are ce cauta? fostul vames (si cand spui vames spui spagar) sa inteleg ca are? sau prefectul lu' peste Pribac care nu este instare sa citeasca fara sa se balbaie are ce cauta? :)) genial ppupincurist mic.


Gogu - la 31.01.2014 ora 11:37:34https://www.youtube.com/watch?v=ylpYUSAODPk


Vlad - la 31.01.2014 ora 09:50:42acesti oameni din fotografie (unii dintre ei) nu ar avea ce sa caute in peisajul public. in special domnul cu cravata galbena


ioji - la 31.01.2014 ora 09:26:18dnaul parca va cauta ; vedeti ce vorbiti dragilor


Dorina - la 30.01.2014 ora 23:21:57RUSINE DOMNILOR POLITICIENI!!!!!


q.e.d. - la 30.01.2014 ora 22:10:25inca o data s-a demonstrata,daca mai era nevoie,ca avem un primar fara caracter,fara maniere,fara obraz,insa cu conturile grase,si dornic sa le maresca in continuare;afacerile sale si ale rau famatei familii in mall sunt de notorietate,asa ca ar fi cazul ca organele abilitate sa fie sesizate,daca ele nu se sesizeaza.


Nume:
Comentariu:Top news
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100


Conform Clubului Român de Presă, se pot prelua texte din conţinutul articolelor în scop de informare sau pentru revista presei, în limita a 500 de caractere. În acest caz, OBLIGATORIU se va menţiona sursa www.newsar.ro sau NEWS-AR. Reproducerea neautorizată a textelor sau imaginilor de pe acest site cu încălcarea acestor norme este interzisă fără a avea un acord scris din partea REDACŢIEI şi se va soluţiona în instantele de judecată.
  Gura lumii, slobodă!
Gheorghe Falcă nu se dezice cu una cu doua în ceea ce priveşte temperamentul. Gura lumii vorbeşte despre două deplasări

continuare »

  Ultimele comentarii
cotea în 23.08.2014
tarfe proaste , se opereaza de tinere si dupa 50 de ani li se unesc fata cu c ...
Pharmd785 în 20.08.2014
Very nice site!
Pharmg917 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oixypea2.com/qxqsxoq/4.html
Pharmd139 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharmd465 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharma19 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd823 în 19.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharme578 în 19.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd221 în 17.08.2014
Very nice site!
Pharmk457 în 17.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oieapxy2.com/tyaott/4.html

Un ritual folosit în Mozambic împotriva durerilor de cap a fost adaptat în vederea iniţierii în „Mişcarea Populară”.

SEO
ziare
 
contact@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891
publicitate@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891