Flash news:
 
<< Înapoi


REEDITARE/ Acestea nu sunt "Zilele Aradului"!16.08.13 de Horia Medeleanu

Titlul şi cuprinsul acestui articol vor şoca, în mod sigur, sensibilitatea unui public doritor de sărbători. Dar de ce zilele acestea de vară fierbinte nu sunt un fericit prilej de rememorare a unui eveniment mare petrecut în viaţa oraşului nostru? Răspunsul este simplu şi tranşant: Fiindcă evenimentul la care ne referim nu face parte din istoria românească, ci din istoria ungurească a oraşului nostru. Ridicarea Aradului la rangul de „oraş liber regesc“ a avut mai multe consecinţe deopotrivă faste şi nefaste. De cele nefaste s-au „bucurat“ în special românii arădeni. Pentru rememorarea acestor efecte am instituit aceste „Zile ale Aradului“? Hotărârea autorităţilor locale ar constitui mai mult decât o gafă regretabilă. Dar să ne lămurim, făcând o scurtă recapitulare.
La început şi încă mult timp, Aradul a fost un sat românesc, aflat în stăpânirea puternicei abaţii de la Orod (Glogovăţ - Vladimirescu), împreună cu celelalte sate din jur: Ytelaka (Micălaca de azi, la acea dată mai mare decât Aradul!), Gheled (Grădiştea de azi), Chemperlaca, Milova (undeva către Pârneava de azi). Toţi românii din aceste sate erau „iobagi castrensi“ (adică  ai fortificaţiei care înconjura abaţia şi mănăstirea benedietină de la Orod). În 1552, Orodul a fost distrus de turci, iar Aradul a intrat sub stăpânirea turcească, timp de un secol şi jumătate. Sub turci, oraşul nostru a devenit un renumit centru comercial, adică un „târg“ prosper, datorită shimcbului de produse ale zonei muntoase cu cele din mănoasa Câmpie a Aradului.
În anul 1699, în urma păcii de la Karlowitz, Aradul schimbă stăpânul, devenind un centru militar austriac, aflat sub ordinele comandantului suprem de la Viena. Pentru întărirea linie Mureşului, austriecii organizează „miliţia grănicerească“, având sediul la Arad. Miliţia cuprindea pe sârbii refugiaţi de la sud de Dunăre, din cauza prigoanei turceşti, dar şi români din Valea Mureşului şi Podgoria Aradului. După patru decenii, austriecii desfiinţează sistemul de graniţă (mulţi sârbi, dar şi români, s-au mutat în Ucraina, sub ocrotirea împărătesei Ecaterina II) şi reorganizează „comitatul“ (judeţul), transformându-l în „domeniu erarial“ (proprietatea Camerei Aulice de la Viena), iar Aradul a primit statutul de „oraş cameral privilegiat“. Această situaţie s-a păstrat până în 1834, când o diplomă imperială consfinţeşte noul statut de „oraş liber regesc“. Sosirea Diplomei la Arad a provocat un val de entuziasm al populaţiei maghiare. „Sărbătorile Aradului“, iniţiate cu acest prilej, au durat din 17 până în 28 august 1834. Aceste sărbători le reedităm azi.
Trebuie să recunoaştem, statutul de „oraş liber regesc“ a adus unele avantaje economice care au contribuit la dezvoltarea capitalismului în oraşul nostru. Dar trecerea de la oblăduirea imperială de la Viena, la cea „regească“ de la Budapesta a avut urmări de ordin politic nefericite pentru populaţia românească, urmări pe care nu le putem trece cu vederea. Din punct de vedere politic, guvernanţii de la „Pesta“ au căutat să creeze din oraşele din Vestul României de azi „bastioane ale maghiarismului“ (Arad, Oradea, Satu Mare). Guvernul maghiar a plasat, în aceste oraşe, o adevărată armată de funcţionari, de la prefect, la umili slujbaşi. Întreprinderile industriale şi comerciale (aflate în mâinile maghiarilor şi evreilor, în mare parte maghiarizaţi), angajau cu predilecţie maghiari. Toate mijloacele întrebuinţate au concurat la îndepărtarea elementelor româneşti din aceste centre urbane.
Ca să scurtăm (s-ar putea spune mult mai multe), ne întrebăm: au reuşit guvernanţii „regali“ de la Pesta să realizeze ce au dorit? Răspund cu tristeţe: DA. De la începuturile sale, Aradul n-a fost NICIODATĂ un oraş maghiar, până după anul de graţie 1834. Recensământul din 1910, ultimul efectuat de statul maghiar, dovedeşte că politica de maghiarizare în oraşele de graniţă a avut succes. Conform acestui recensământ, oraşul Arad avea 63. 166 locuitori, dintre care 46.085 maghiari, 10.279 români, 4.365 germani, 1816 sârbi şi alţii.
Sper că este deajuns: „Zilele Aradului“ de azi nu trebuie să ne amintească pe cele din 1834, punct! Şi-atunci, care eveniment merită să fie rememorat?
1. Întrevederea reprezentanţilor Consiliului Partidului Naţional Român (printre care, în primul rând, arădenii Vasile Goldiş şi Ştefan Cicio Pop), cu delegaţia guvernului maghiar, condusă de Oszkár Jászi, din 13-15 noiembrie 1918.
În ultima zi a convorbirilor, când Oszkár Jászi, văzând că nu se ajunge la rezultatul dorit, pune o întrebare fatidică: „În definitiv, ce vreau românii?“ Răspunsul a venit din partea lui Iuliu Maniu: „Teljes elszakadás!“ („Ruptură totală“. Sala festivă a fostei prefecturi, în care a rostit aceste cuvinte, îi poartă azi, numele).
2. Al doilea eveniment la care s-a făcut adeseori apel este intrarea regimentului „6 Vânători“, în Arad, în 17 mai 1919. Desigur, a fost un moment de mare bucurie românească, dar 17 mai 1919 n-a însemnat decât o simplă defilare de-a lungul bulevardului, fără urmări asupra soartei Aradului.
3. Pentru a înţelege al treilea moment la care mă voi referi, trebui să avem în vedere că noi, românii arădeni, nu am devenit liberi după 1 decembrie 1918. Stăpânirea maghiară asupra oraşului nostru a continuat încă aproape şapte luni. Autorităţile maghiare, în frunte cu comisarul ministerial Varjassy şi comandantul garnizoanei colonelul Geza Dobák au organizat o puternică rezistenţă armată împotrivă românilor. Menţionez doar evenimentul sângeros din 29 decembrie 1918, cu ocazia vizitei generalului Berthelot la Arad. S-a tras asupra automobilului generalului, s-a tras asupra românilor în faţa cafenelei „Central“ (în colţul bulevardului cu strada Vasile Alecsandri), un veritabil pogrom soldat cu morţi şi răniţi. La plecare, în 31 decembrie, generalul Berthelot a telefonat din gară generalului Henrys, la Belgrad, să trimită imediat trupe franceze la Arad. Din nefericire, maiorul Martin, comandantul acestor trupe, a considerat că Aradul trebuie să asculte de ordinele Budapestei. În consecinţă, masacrele maghiarilor s-au extins şi în judeţ, făcând multe victime. (Numele unora este cioplit în granitul „Crucii Martirilor“ din parcul „Eminescu“). Slăbiciunea francezilor s-a dovedit fatală, Aradul a ajuns la discreţia totală a maghiarilor. Până la urmă, tot francezii ne-au salvat. La intervenţia guvernului şi a Consiliului Dirigent condus de Iuliu Maniu, de la începutul lunii iulie 1919 a sosit la Arad mareşalul Franchet d'Esperey, comandantul armatelor aliate de Est, care a pus capăt situaţiei grave a românilor arădeni.
Un fapt emoţionant: când primarul Sárcány i-a întins mâna prezentându-se „maire hongrois d'Arad“ (primarul maghiar al Aradului), mareşalul şi-a retras mâna, spunând: „Aradul este românesc, noi suntem aici în România, unde nu recunosc nici primar, nici prefect maghiar, ci numai autoritate românească“. După ce francezii au sărbătorit pe 14 iulie „Ziua Naţională“, a doua zi un colonel francez, designat de mareşalul său, a predat „cheile oraşului“, în mâinile noilor autorităţi româneşti. În încheiere, nu pot decât să repet cuvintele marelului publicist arădean din perioada interbelică: „Aşa s-a eliberat definitiv Aradul!“ După acest gest, trupele franceze au părăsit Aradul, lăsând în urma lor autoritatea românească alcătuită din Ion Robu, primar, dr. Iustin Marşieu, prefectul judeţului, dr. Romul Veliciu, prefectul municipiului.
Şi atunci care ar fi „Zilele Aradului“? Alegeţi dumneavostră. Din cele de mai sus, eu subscriu pentru 14, 15, 16 iulie.Comentarii (20)

Valer @O.T. - la 18.08.2013 ora 14:46:14Nu as putea spune, Ori, ca nu ai si tu dreptate. Pina la urma, vrei si tu ca lucrurile sa fie puse in ordinea lor fireasca. Si eu cred, bunaoara, ca ziua nationala a Romaniei nu a fost prea inspirat aleasa. Nu ca unirea de la 1 Decembrie nu ar fi un eveniment insemnat al istoriei noastre, dimpotriva. Doar ca am convingerea ca ar fi mult mai frumos sa ne putem bucura de caldura zilelor de mai pentru independenta, decit sa zgribulim la inceput de decembrie prin cimitirele patriei - ce obicei timpit ca principalele manifestari dedicate zilei nationale sunt, de fapt, comemorari si depuneri de coroane, adica, un fel de parastase care te pot imbia la orice, numai la bucurie nu. Dar, daca asa a vrut cineva care se temea foarte tare de prea apropiata zi a regalitatii... In sfirsit, sa trecem peste acest subiect si sa revenim la "zilele" noastre. Repet, s-ar putea sa ai dreptate cind spui ca s-ar cuveni schimbata data sarbatorii. De asemenea, s-ar putea ca si domnul Medeleanu sa aiba dreptate (deocamdata constatam ca a scris un interesant material de opinie), usor tehnicist dar departe de a fi unul document stiintific menit sa faca dovada sine qua non a celor afirmate. Evident, dumnealui poate oricind sa produca un astfel de document care ar putea genera un necesar si interesant dialog intre istorici (fosrte ciudat ca nici un alt istoric nu a intervenit in "discutie", nu a sustinut dar nici nu a combatut afirmatiile domnului Medeleanu...). Sa fie, oare, un subiect neinsemnat pentru istorici? Atunci de ce sa ne batem noi capul cu un asemenea mizilic? Sau, poate, domnul Medeleanu este singurul detinator al documentelor care fac dovada celor scrise in articol si atunci cred ca dumnealui ar avea datoria, macar morala, de a le prezenta decidentilor Aradului, inclusiv primarului. Cu alte cuvinte, cred in continuare ca problema nu este atit de simpla pe cit a fost prezentata (ca sa nu mai spun ca articolul si invitatia lansata sunt usor jignitoare fata de maghiarii care traiesc acum in Arad...). Altfel spus, am incercat sa lansez o invitatie la calm, la moderatie, la echilibru.


ionci - la 18.08.2013 ora 08:29:59ce bine ar fi fost cu calimente primar ; ce ;realizari marete am fi avut il depasam pe popa.acum am fi fost varful cozi nationale


Valer @O.T. - la 18.08.2013 ora 03:32:49Nu as putea spune, Ori, ca nu ai si tu dreptate. Pina la urma, vrei si tu ca lucrurile sa fie puse in ordinea lor fireasca. Si eu cred, bunaoara, ca ziua nationala a Romaniei nu a fost prea inspirat aleasa. Nu ca unirea de la 1 Decembrie nu ar fi un eveniment insemnat al istoriei noastre, dimpotriva. Doar ca am convingerea ca ar fi mult mai frumos sa ne putem bucura de caldura zilelor de mai pentru independenta, decit sa zgribulim la inceput de decembrie prin cimitirele patriei - ce obicei timpit ca principalele manifestari dedicate zilei nationale sunt, de fapt, comemorari si depuneri de coroane, adica, un fel de parastase care te pot imbia la orice, numai la bucurie nu. Dar, daca asa a vrut cineva care se temea foarte tare de prea apropiata zi a regalitatii... In sfirsit, sa trecem peste acest subiect si sa revenim la "zilele" noastre. Repet, s-ar putea sa ai dreptate cind spui ca s-ar cuveni schimbata data sarbatorii. De asemenea, s-ar putea ca si domnul Medeleanu sa aiba dreptate (deocamdata constatam ca a scris un interesant material de opinie), usor tehnicist dar departe de a fi unul document stiintific menit sa faca dovada sine qua non a celor afirmate. Evident, dumnealui poate oricind sa produca un astfel de document care ar putea genera un necesar si interesant dialog intre istorici (fosrte ciudat ca nici un alt istoric nu a intervenit in "discutie", nu a sustinut dar nici nu a combatut afirmatiile domnului Medeleanu...). Sa fie, oare, un subiect neinsemnat pentru istorici? Atunci de ce sa ne batem noi capul cu un asemenea mizilic? Sau, poate, domnul Medeleanu este singurul detinator al documentelor care fac dovada celor scrise in articol si atunci cred ca dumnealui ar avea datoria, macar morala, de a le prezenta decidentilor Aradului, inclusiv primarului. Cu alte cuvinte, cred in continuare ca problema nu este atit de simpla pe cit a fost prezentata (ca sa nu mai spun ca articolul si invitatia lansata sunt usor jignitoare fata de maghiarii care traiesc acum in Arad...). Altfel spus, am incercat sa lansez o invitatie la calm, la moderatie, la echilibru.


O.T. @Valer - la 17.08.2013 ora 14:03:50Corect, Vali. Nu era bine, desigur, sa nu le organizeze. Dar poate era bine sa le schimbe data. Nu era un capat de tara. Cum nu e nici acum, desigur. Dar uite ca e o chestiune ce naste niste dispute care puteau fi evitate printr-o simpla reprogramare a sarbatorii. Desi, daca ma gandesc bine, cei mai multi dintre aradeni nici nu ar sesiza schimbarea :)


Valer - la 17.08.2013 ora 08:16:39Ori, daca tot suntem la o lectie de istorie, oricind bine venita, de altfel, se cuvine sa respectam si istoria acestor "zile". Initiator a fost Dorel Popa, fost primar in perioada 2000-2004. Nu stiu daca el, personal a avut aceasta idee, dar el a iesit public si cu ideea, cu data, dar si cu motivatia legata de atribuirea titlului de "oras liber regesc". Si asta, cu vreo 7-8 ani inainte de a publica tu, prima data, articolul domnului Medeleanu, deci in 2002 sau 2003. Ce s-ar fi intimplat, oare, daca imediat dupa aceea, adica, in 2004, Ghe. Falca nu ar mai fi organizat "zilele"?


@aradeanu - la 16.08.2013 ora 23:57:46mai baiete tu ai baut cam mult la zilele aradului? vezi de gaste!


eu Tifi - la 16.08.2013 ora 22:48:37Pshiho DL-eii sunt periculosi pentru ca le fuge terenul de sub picioare si ii asteapta puscaria.


aradeanu - la 16.08.2013 ora 20:30:33Muie Ponta ,muie Iliescu JOS COMUNISMU!


@alex - la 16.08.2013 ora 19:43:43de ce ne raportam mereu la unguri? inclusiv autorul articolului! nu mai fiti obsedati oameni buni, nu aia ne fura tara ci Falca, Ponta, Antonescu, Basescu, Udrea, Videanu, Rusanu etc! adica POLITICIENII de rahat care ne conduc! asta e problema Romaniei, nu ungurii. ungurii sunt ca si noi, furati de politicienii lor! corect?


alex - la 16.08.2013 ora 18:06:08romanii uita ce a fost acum 4 ani, ce sa mai vorbim de istorie. daca vreti sa cunoasteti oameni care isi respecta istoria mergeti la turci de exemplu si o sa vedeti ce inseamna respectarea istoriei. la noi generatia IPhone va ingropa aceasta tara definitiv, degeaba ne agitam, nu mai avem nici o sansa sa ii educam, pentru ei Avram Iancu e un personaj de poveste si Vasile Goldis e o scoala care le da diplome, in rest tacere. Cat despre Falca, el a facut ce face orice politician, sta la putere si pentru asta face compromisuri. oricarte era in locu lui facea la fel ca sa pastreze puterea. cat despre unguri, eu nu am treaba cu ei, in schimb ei au cu noi. nu va faceti iluzii IPhonistilor, daca maine ar putea cu siguranta v-ar lua gatu la toti. asa sunt educati, e in sangele lor de huni sa ucida, sa domine. papa lapte de romani trebuie sa vina francezii sa ne scape...


        1 | 2    >    >>


Nume:
Comentariu:Top news
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100


Conform Clubului Român de Presă, se pot prelua texte din conţinutul articolelor în scop de informare sau pentru revista presei, în limita a 500 de caractere. În acest caz, OBLIGATORIU se va menţiona sursa www.newsar.ro sau NEWS-AR. Reproducerea neautorizată a textelor sau imaginilor de pe acest site cu încălcarea acestor norme este interzisă fără a avea un acord scris din partea REDACŢIEI şi se va soluţiona în instantele de judecată.
  Gura lumii, slobodă!
Gheorghe Falcă nu se dezice cu una cu doua în ceea ce priveşte temperamentul. Gura lumii vorbeşte despre două deplasări

continuare »

  Ultimele comentarii
cotea în 23.08.2014
tarfe proaste , se opereaza de tinere si dupa 50 de ani li se unesc fata cu c ...
Pharmd785 în 20.08.2014
Very nice site!
Pharmg917 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oixypea2.com/qxqsxoq/4.html
Pharmd139 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharmd465 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharma19 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd823 în 19.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharme578 în 19.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd221 în 17.08.2014
Very nice site!
Pharmk457 în 17.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oieapxy2.com/tyaott/4.html

Un ritual folosit în Mozambic împotriva durerilor de cap a fost adaptat în vederea iniţierii în „Mişcarea Populară”.

SEO
ziare
 
contact@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891
publicitate@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891