Flash news:
 
<< Înapoi


SCANDAL/ Primari din perimetrul EX 6 Curtici, suspectați de "joc dublu"!22.02.14 de M.T.

„Unele lucruri nu sunt ceea ce par a fi”. Zicala poate fi uşor transpusă în realitate în cazul perimetrului EX 6 Curtici. Unii dintre primarii din perimetru sunt suspectaţi de organizatorii protestelor împotriva exploatării gazelor de şist că „joacă dublu” în relaţia cu compania care urmează să înceapă prospecţiuni în zonă.
 

Suspectaţi pentru duplicitate
Declarativ, şefii comunelor din perimetru se opun demersului Panfora Oil& Gas. De aceea, primarii din zona vizată au participat, mai mult sau mai puţin activ, la protestele organizate împotriva exploatării gazelor de şist din zonă şi chiar şi-au exprimat, în mod public, dezacordul faţă de Panfora Oil& Gas. În realitate, însă, lucrurile stau cu totul altfel. De la declaraţii şi până la fapte e cale lungă în ceea ce-i priveşte pe unii dintre primarii din perimetrul EX 6 Curtici. În privat, edilii-şefi din Zimand şi Iratoşu, dar – foarte posibil – şi alţi doi primari din perimetru, ar fi ales „să bată palma” cu reprezentanţii companiei. Concret, primarul din Zimandul Nou este arătat cu degetul că i-a cazat pe trimişii Panfora Oil & Gas la pensiunea sa din localitate iar primarul din Iratoşu că a fost surprins „în flagrant” în timp ce trata cu reprezentanţii companiei.


„Îl rog şi pe domnul Muscă să îşi închidă prăvăliile cu mezeluri”
Aşa cum era de aşteptat, primarii suspectaţi pentru duplicitate în relaţia cu Panfora Oil& Gas neagă că ar avea, în privat, relaţii cu reprezentanţii companiei maghiare. De pildă, Dorel Vidran (PNL), primarul din Zimand, nu ascunde faptul că i-ar fi cazat pe reprezentanţii Panfora Oil & Gas la pensiunea sa din localitate, însă, susţine edilul-şef, acest fapt nu are nici un fel de legătură cu poziţia sa din timpul protestelor organizate până acum împotriva exploatării gazelor de şist din perimetru. „Mie îmi pare rău că organizatorii protestelor cred despre mine aşa ceva. Am participat la protestul de la Curtici, deşi nu m-a invitat nimeni la miting, apoi m-au invitat şi Macea, însă nu am putut să dau curs invitaţiei, pentru că aveam deja stabilit un alt program. Cu siguranţă, însă, voi participa duminică la protestele de la Sântana. Este adevărat că i-am cazat pe cei de la Panfora Oil & Gas la pensiunea mea din Zimandul Nou, însă nu ştiam cine sunt. Apoi, când am aflat că sunt de la Panfora ce era să fac? Să-i dau afară din pensiune? Este singura pensiune din zonă. Dacă aşa discutăm, atunci îl rog şi pe domnul Muscă să îşi închidă prăvăliile cu mezeluri, fiindcă oamenii de la Panfora mănâncă salam de acolo. Nu există nici un fel de legătură între faptul că le-am oferit cazare în pensiunea mea acelor persoane şi exploatarea gazelor de şist. Aşa cum am mai spus, sunt împotriva exploatării şi menţionez că am participat la proteste împotriva exploatării gazelor de şist înaintea lui Dimitrie Muscă. Mie mi se pare că numai cu o revoluţie se mai poate stopa situaţia din perimetru, degeaba ne străduim noi să îndreptăm situaţia cu aceste proteste”, e de părere Dorel Vidran.


„Nu de mitinguri avem noi nevoie, ci de măsuri concrete la nivel înalt”
Papp Atila – Iosif (UDMR), primarul din Iratoşu, este cel de-al doilea şef de comună suspectat că ar avea o relaţie cu reprezentanţii Panfora Oil& Gas. Desigur că şi acesta din urmă are o explicaţie menită să demonteze orice suspiciune care ar putea plana asupra poziţiei sale faţă de exploatarea gazelor de şist din perimetrul EX 6 Curtici. „Când cele două persoane, un domn şi o doamnă de la Panfora Oil & Gas au venit la Primărie, nici nu ştiam cine sunt. Mă aflam în secretariat şi i-am poftit să mă aştepte în biroul meu. Apoi, când s-au prezentat, a venit şi Andrei Moţ (n.r. – cunoscut militant împotriva exploatării gazelor de şist, implicat în organizarea mitingurilor), de la Curtici. M-am bucurat că a venit şi dânsul şi l-am invitat la discuţii. Ce era să fac după ce reprezentanţii companiei s-au prezentat? Trebuia să-i dau afară? Am purtat, în schimb, cu aceştia o discuţie civilizată, nicidecum amicală, şi nu am primit nici un cadou din partea companiei cu ocazia acelei vizite. Eu nu umblu cu mâţa în sac iar dacă cineva vrea să mă murdărească, ştiu cum să mă apăr! Dacă eram amic cu cei de la Panfora, de ce nu am înregistrat hârtia cu care au venit la mine? Nici nu ştiu ce scria în ea. Pe domnul Benko îl cunoşteam, pentru că luase parte la o şedinţă de consiliu în care consilierii au spus «Nu» propunerilor companiei. Asta nu înseamnă că sunt amic cu acest domn. M-a căutat şi o doamnă de la Prospecţiuni SA, însă i-am răspuns că nu avem ce discuta, pentru că nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist. Eu sunt de părere că ar trebui să lăsăm protestele şi tam-tam-ul, pentru că, fără o decizie de Guvern, această companie sau alta poate veni în zonă şi să cumpere pământurile pentru ca apoi să facă ce vrea cu ele. Nu de mitinguri avem noi nevoie, ci de măsuri concrete la nivel înalt”, crede primarul din Iratoşu.


„Mint cu zâmbetul pe buze”

Organizatorii protestelor împotriva exploatării gazelor de şist în perimetrul EX 6 Curtici sunt, însă, sceptici atunci când vine vorba despre acurateţea informaţiilor venite dinspre primarii suspectaţi că ar juca „la două capete”. „Vom mai vorbi pe această temă şi duminică, la Sântana. Totuşi, ce trebuie reţinut în aceste cazuri este că tentaţia este foarte mare iar banul este «ochiul dracului»”, s-a mărginit să declare Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici.
„Primarii sunt formatori de opinie la ei în comună. Culmea este că se prezintă la convocări, vorbesc foarte bine la mitinguri şi transmit oamenilor tot felul de mesaje, dar de fapt mint cu zâmbetul pe buze, iar oamenii îi cred. Apoi, după ce anunţă la proteste, cu drapelul României în mână, că «Noi nu ne vindem ţara», organizează petreceri cu cei de la Panfora”, atenţionează Andrei Moţ, directorul Casei de Cultură din Curtici.Comentarii (19)

dobitoci la patrat - la 23.02.2014 ora 16:22:26sunteti niste dobitoci la patrat !!!stam pe milioane de euro si noi ne impotrivim ca sa ne mearga mai bine,pai hai sa ne vaitam si sa protestam,sa facem jocul unor Muste tzetze,care intorc banii cu furca si nu le pasa de muritori...


A.S. - la 23.02.2014 ora 15:27:41Protestatarii sunt niste manipulati. Asa-i dle Musca? Asa-i dle Mot? Rusine!


Paul - la 23.02.2014 ora 13:21:36m-am plictisit sa citesc comentariul celui de mai jos. nu era mai simplu sa spuna ca Ponta si Basescu ne vand tara la capitalisti?


un biet locuitor din EX-6 Curtici - la 22.02.2014 ora 21:22:35Cum sta treaba : 8 raspunsuri despre gazele de sist

Textul care urmeaza contine 8 intrebari si raspunsuri pe tema gazelor de sist. Este vorba despre clarificari tehnice, legislative, politice (modul cum Victor Ponta si Traian Basescu se pozitioneaza in aceasta problema) si economice (cum castiga Romania de pe urma explorarii gazelor de sist).

1) Ce stim despre metodele de exploatare a zacamintelor de hidrocarburi (petrol, gaze, uleiuri etc.) ?

Exista doua metode de exploatare a hidrocarburilor:

a) Metoda conventionala se aplica pentru zacaminte de hidrocarburi situate la adancimi mici (mai putin de 3000 de metri) in rezervoare poroase, cu permeabilitate buna si risc scazut la exploatare pentru mediul inconjurator. In acest caz exista doar riscul accidental de poluare cu produsele exploatate (poluare a apei prin accident de sonda, poluare a aerului prin arderi de proces, poluare a solului prin explozii).

b) Metoda neconventionala se aplica pentru zacamintele de hidrocarburi situate la adancimi mari (peste 3000 de metri) in rezervoare cu porozitate si permeabilitate mica si care necesita imbinarea mai multor tehnici de exploatare. Gazele de sist se incadreaza in aceasta categorie.

Printre cele mai importante riscuri, inca putin evaluate si monitorizate se numara contaminarea solului, apei si a aerului cu produse provenite din fluidul de fracturare uzat. Numai in zona Barladului Chevron anunta utilizarea a peste 8 milioane de metri cubi de substante chimice a caror lista ramane un secret comercial.

Trebuie sa facem deosebirea dintre tehnicile de fracturare hidraulica de volum mic si tehnicile de fracturare hidraulica de volum mare. Tehnicile de fracturare hidraulica de volum mic sunt folosite incepand din 1947. Au un risc de contaminare sporit comparativ cu tehnicile conventionale, dar controlabil si mai mult la nivel local. Tehnicile de fracturare hidraulica de volum mare au inceput sa fie utilizate industrial (pe scara larga) abia din 2005. De aceea, niciun studiu nu a putut fi elaborat privitor la efectele asupra mediului (dupa 10-50 de ani).

2) Ce stim despre tehnologiile utilizate in exploatarea zacamintelor de hidrocarburi neconventionale (in special a gazelor de sist) ?

In anul 2000, americanul George Mitchell a identificat combinatia optima de tehnologii necesare pentru a exploata industrial gazele de sist. Este vorba despre 3 tehnologii.

a) foraj orizontal

Este vorba despre un procedeu tehnologic care s-a dezvoltat pornind de la forajul vertical utilizat in metodele conventionale si care permite instalarea in subteran a unor conducte de dimensiuni relativ mici.

b) cartografierea microseismica

Aceasta tehnica este utilizata in faza de prospectare / explorare cu scopul identificarii perimetrelor posibile de explorare/exploatare. Au fost cazuri cand s-a constatat ca aceste teste si masuratori (bazate pe vibratii) au avut influenta (in zonele mai sensibile seismic) in declansarea unor activitati seismice de suprafata sau in modificarea calitatii apelor freatice.

c) fracturarea hidraulica de volum mare

Este o tehnica ce implica utilizarea unui fluid de fracturare (97,5% apa, 2% agent de sustinere in general nisip siliconic, dar mai putem intalni rasini acoperite cu nisip, particule de bauxita sinterizata sau particule ceramice -, 0,5% produse chimice). Este un fluid cu un potential toxic ridicat mai ales prin faptul ca sunt folosite produse chimice a caror combinatie depinde de structura solului si de âreteteleâ secrete ale companiilor. Produsele chimice utilizate reprezinta un secret comercial pe care companiile nu sunt obligate sa-l divulge.

Astfel in cazul unui accident de infestare a panzei freatice devine imposibil de determinat cauza contaminarii si vinovatul in conditiile in care companiile nu comunica ce substante au utilizat in diferitele faze ale procesului de exploatare. Tot in cazul unui accident, este legitim sa ne intrebam cum putem anihila efectele produse de aceste substante chimice fara a le cunoaste provenienta.

3) Ce stim despre fazele de exploatare a gazelor de sist ?

Exploatarea gazelor de sist se realizeaza in trei faze:

a) faza de prospectare sau de explorare

In aceasta faza (2-3 luni) se utilizeaza atat tehnici conventionale de foraj (vertical si orizontal) cat si tehnici pentru cartografierea microseismica. Pana in acest moment, masuratorile pentru cartografierea microseismica nu sunt suficient de precise pentru a pune in evidenta faptul ca e posibil sa existe fisuri verticale care, la fracturare, se pot largi si pot conduce la contaminarea directa a pĂnzelor freatice.

b) faza de dezvoltare sau de testare

Este o faza pilot intermediara cand la sondele de explorare se aplica tehnici de fracturare hidraulica. In acest moment se stabileste si compozitia optima a lichidului de fracturare. Scopul acestei faze este de a evalua randamentul, productivitatea si densitatea puturilor pentru faza de exploatare. Incepand din acest moment (3-6 saptamani), implicatiile asupra mediului devin majore. O legislatie de mediu clara si stricta si o capacitate ridicata de supraveghere a modului in care legile sunt aplicate si respectate sunt esentiale.

c) faza de exploatare

Aceasta faza, care poate dura de la 2-3 ani pana la 15-20 de ani presupune atat utilizarea pe scara larga a tehnicii de fracturare hidraulica de volum mare (pana la 18 fracturari per sonda) cat si âindesireaâ campului de sonde de exploatare (pana la 6 sonde per km2). Este evident ca in aceasta perioada riscurile cresc exponential.

4) Ce stim despre legislatia actuala a Romaniei in materie de gaze de sist ?

In Europa, exploatarea hidrocarburilor neconventionale este incadrata legislativ diferit de la tara la tara. In Romania exista trei legi care reglementeaza domeniul resurselor energetice: legea minelor, legea gazelor si legea petrolului. Pentru exploatarea zacamintelor de hidrocarburi neconventionale, se aplica in acest moment, prin analogie cu exploatarea conventionala, legea petrolului. Aceasta lege a petrolului nu mentioneaza nimic despre zacamintele de hidrocarburi neconventionale.

Pe baza legii petrolului, pot fi acordate trei tipuri de licente:

a) licenta de prospectare/explorare (in acest caz statul asigura, de regula, finantarea in vederea evaluarii resurselor energetice proprii)

b) licenta de dezvoltare si exploatare (in acest caz statul ar fi cel care ar decide inceperea exploatarii resurselor identificate in prealabil)

c) licenta completa (acord petrolier/acord de concesionare petroliera), care include impreuna fazele de explorare, dezvoltare si exploatare.

Aceste licente complete sunt singurele licente acordate in momentul de fata companiilor interesate de exploatarea gazelor de sist (clic pe imagine pentru a o mari si a vedea modul cine si unde are o astfel de licenta in Romania).

5) Ce stim despre independenta energetica a Romaniei ?

Pana in 1995, acordurile de concesiune petroliera prevedeau impartirea productiei intre statul roman si cel care exploateaza. Astfel statul roman se asigura de faptul ca beneficiaza de o parte din productia de gaz. Astazi vorbim de redevente in bani, ceea ce inseamna ca cel care exploateaza poate sa faca ce vrea cu intreaga productie de gaze (poate vinde celui care da mai mult, poate exporta 100% ). In acest caz devine dificil sa vorbim despre independenta energetica obtinuta prin exploatarea privata a gazelor de sist (indiferent ca este facuta de companii straine sau autohtone).

O solutie ar putea fi introducerea in legislatie a unui drept de preemptiune a statului asupra unei parti din productia de gaze de sist.

In limbajul politicienilor, independenta energetica se refera la posibilitatea de a obtine un beneficiu de de pe urma propriilor gaze, rezultat din faptul ca se exclude costul transportului.

6) Ce stim despre avantajele economice ale Romaniei ca urmare a exploatarii gazelor de sist ?

Firmele care exploateaza gaze de sist in Romania ar urma sa plateasca statului redevente intre 3,5 și 13% din ceea ce extrag. De asemenea, mai datoreaza tot statului inca 16% ca impozit pe profit.

In SUA este vorba despre 12.5-30% redevente (care merg catre proprietarul pamĂntului, spre deosebire de tarile europene unde statul ia totul) si 35% impozit pe profit.

In Norvegia, este vorba despre 50% redevente si 28% impozit pe profit.

In Romania, Victor Ponta planuieste sa mareasca redeventele incepĂnd din 2014. Are cel putin trei probleme pe care nu stie sa le rezolve.

a) Contractele deja existente (inclusiv cel cu Chevron) nu mentioneaza nimic despre schimbarea redeventelor.

b) Exemplul polonez nu-l ajuta. Polonia s-a deschis exploatarii gazelor de sist dar in acelasi timp a marit si taxele pe hidrocarburi la 40%. In aceste conditii, ExxonMobil (care deja avea rezultate slabe la foraj) a renuntat la concesiunile din Polonia. Chevron a avertizat ca ar putea face acelasi lucru daca apar piedici legislative. Polonia a amanat aplicarea noilor taxe pana in 2020

c) Potrivit lui Alexandru PÄtruți, cel care a semnat contractele cu Chevron, Ăn calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale redeventele pentru gaze conventionale ar trebui sa fie mai mici pentru ca acestea sunt mai dificil de exploatat (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-10703258-alexandru-patruti-presedintele-anrm-redeventele-pentru-gazele-sist-trebui-fie-mai-mici-decat-pentru-cele-conventionale-crea-siguranta-legislatie-speciala.htm)

7) Ce stim despre cum s-a format opinia lui Victor Ponta despre gazele de sist ?

Gandirea premierului in materie de gaze de sist s-a dezvoltat surprinzator de mult in ultimul an si jumatate. Urmariti mai jos cateva momente semnificative.

22 martie 2012:

Are loc protestul de la BĂrlad contra gazelor, susținut de autoritÄțile locale PSD. In urma acestor proteste, PSD propune chiar o lege de interzicere a fracturÄrii hidraulice. Puteti vedea aici cum erau prezentate aceste manifestatii de protest in 29 martie 2012: http://www.youtube.com/watch?v=rs9vtd0hRfQ

Liderii politici locali pe care ii vedeti foarte fermi contra gazelor de sist sunt aceiasi care astazi trebuie sa convinga populatia sa accepte ca Chevron sa-si inceapa lucrul. Cat de legitimi mai sunt acestia ?

27 aprilie 2012: Moțiune de cenzurÄ USL, p.3

âDe ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?â http://image.stirileprotv.ro/media/document/60567608.pdf

7 mai 2012

Programul de guvernare al guvernului condus de Victor Ponta, p. 49:

âInstituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derularea la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica.â http://static.cfnet.ro/media/usl-programul-guvernare-2012.pdf

5 iunie 2012

Victor Ponta primeste premiul âTĂnÄra sperantÄ ecologistÄâ Ăn cadrul Galei Green Awards 2012, desfÄsurat la Green Hours.

http://gov.ro/primul-ministru-victor-ponta-a-primit-premiul-tanara-speranta-ecologista-in-cadrul-galei-green-awards-2012__l1a117312.html

21 iunie 2012

Senatul controlat de USL respinge propunerea de lege pentru interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Propunerea initiata de 11 parlamentari PSD a intrunit 53 de voturi impotriva, 11 voturi pentru si 9 abtineri (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12581274-senatul-respins-propunerea-privind-interzicerea-explorarilor-exploatarilor-gazelor-sist-prin-fracturare-hidraulica.htm )

22 iunie 2012

Victor Ponta spune: âNu dorim sa fim nici singurii care accepta si nici singurii care se opun gazelor de șist.â (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12592101-victor-ponta-romania-reanaliza-luna-decembrie-pozitia-privire-explorarea-exploatarea-gazelor-sist.htm )

5 iulie 2012

Victor Ponta anunțÄ cÄ are un nou consilier. Este vorba despreWesley Clark, directorul unei companii cu concesiuni de gaze de șist Ăn Polonia, co-președinte Ăntr-un puternic grup de lobby pentru industria etanolului, Growth Energy și director la BNK Petroleum.

5 ianuarie 2013

Victor Ponta declara urmatoarele la Antena 3:

âIdeea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv.â

âStiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori d egaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestoraâ

24 ianuarie 2013

Victor Ponta spune:

âExplorare, da. Dupa confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz vom lua o decizie finala care presupune da, exploatam gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene si mondiale de protectia mediului.â http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14079073-victor-ponta-sustin-explorarea-gazelor-sist.htm

29 mai 2013

Victor Ponta il avertizeaza pe ministrul mediului:

âTrebuie sÄ mergem mai departe pe drumul corect pe care au mers Statele Unite ale Americii [...] fÄrÄ a ne lÄsa totuşi influenţaţi indiferent de ce fel de campanii şi indiferent de unde sunt aceste campanii purtateâ. (http://www.mediafax.ro/politic/ponta-ii-cere-ministrului-mediului-sa-nu-se-lase-influentat-de-campanii-impotriva-gazelor-de-sist-10909303)

13 iunie 2013

Victor Ponta declara:

âAcum mÄ bat pentru gazele de șist și cred cÄ fac bine.â (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14995241-livetext-premierul-victor-ponta-b1-robert-turcescu.htm)

11 iulie 2013

Chevron primește acordul de a fora trei sonde de explorare Ăn perimetrul BĂrlad (http://www.mediafax.ro/economic/chevron-isi-poate-amplasa-sondele-de-explorare-in-vaslui-11117587 ).

21 octombrie 2013

Victor Ponta afirma ca:

âGuvernul pe care il conduc e decis sa continue toate explorarile de gaze neconventionale, atat timp cat sunt indeplinite si respectate toate standardele de mediuâ (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-15857986-victor-ponta-sua-guvernul-decis-continue-toate-explorarile-gaze-neconventionale.htm)

8 ) Ce stim despre ce crede Traian Basescu despre gazele de sist ?

Presedintele Traian Basescu este sincer si spune urmatoarele:

âĂn privinţa gazelor de şist, nu ştiu dacÄ avem aceastÄ resursÄ. Ea trebuie prospectatÄ. Nu sunt Ăn mÄsurÄ sÄ spun cĂt de mari sunt riscurile, dar, dacÄ va fi Ăn mĂna mea decizia â pĂnÄ Ămi voi termina eu mandatul nu vom şti ce resurse avem, decizia se va lua dupÄ ce termin eu mandatul -, Ăntre oarecare riscuri şi independenţa energeticÄ, rÄspunsul meu ar fi da gazelor de şist, fÄrÄ sÄ ştiu prea mult depre riscuriâ (http://www.mediafax.ro/economic/basescu-raspunsul-meu-e-da-gazelor-de-sist-pentru-o-natiune-e-preferabila-independenta-energetica-10936179 )


Curtici - la 22.02.2014 ora 20:21:02Ma bucur sa vad ca mai sunt si oameni cu capul pe umeri, care nu se lasa manipulati de ceata lui Musca...asa e, Pecicanu si Sandu au dreptate. Cei de la Panfora cauta petrol si gaze naturale, nu degeaba ar fi dispusi sa incheie astfel de garantii cu oricine e ineresat. Ei vor doar sa isi faca treaba...la fel si aia de la Prospectiuni. Nu ne otraveste nimeni nicio apa si nici un pamant; daca i-ar lasa oamenii, Musca ar avea de pierdut dupa parerea lui, desi daca ar fi destept si-ar da seama ce inseamana o sonda si pe ce suprafata ar fi. Nu cred ca saraceste Musca din cauza a 10 hectare, sa zicem, pe cat ar pune astIa sonde daca ar gasi ceva. Nu va mai lasati influentati de Musca si catelul Mot...nu voua va vor binele, ci lor!!!


Sandu ....... - la 22.02.2014 ora 18:59:35cel care semneaza Pecicanul are dreptate. Panfora si Mol nu cauta gaze de sist ci petrol. porcaria asta cu gazele de sist si instigarea la proteste e o manipulare in spatele careia se afla Musca de la Curtici. el e singurul care ar avea de pierdut daca oamenii s-ar trezi si nu i-ar mai da lui pamanturile in arenda. adica unul care lasa o sonda pe terenul lui e mai castigat decat sa-l dea la Musca sa-l cultive! aici e adevarata problema iar cine are ochi sa o vada stie acest lucru!


Pecicanu - la 22.02.2014 ora 18:04:33Oameni buni nu va mai certati degeaba,PECICA a fost in aceeasi situatie.A fost un SAT iar acum ...este ORAS datorita...exploatarilor resurselor minerale si se face si AGRICULTURA.Este simplu,doriti sa se imbogateasca un singur om sau dezvoltarea societatii??? Cu ce functioneaza masinile,cu ce ne incalzim ???


pt. Claudiu - la 22.02.2014 ora 17:39:19Intre noi fie vorba, gazele de sist sunt tot un fel de hidrocarburi...


bogdan - la 22.02.2014 ora 17:36:53Si pana la urma cine e musca? Unul care a facut milioane cu pamanturile altora? Si acum
i-e frica sa nu faca altii mai multi ca el?


VIGYIAZ TE! - la 22.02.2014 ora 17:19:21Pai mai romanilor din zonele afectate,ce fel de primari v-ati ales??!! Bineinteles ca joaca la 4 capete [ala cu pensiunea poate ca deja a facut cu firma un contract de cazare si masa pe 6 ani,timp in care pensiunea lui va fi full,deci va scoate bani grei.....],ala cu guvernu' iarasi e Pinnochio,va duce de nas ca habar nu aveti,alti primari banditi indeamna oameni pe sest sa vanda terenurile pe bani buni [ca are si el un comision gras],si tot asa......Va aduceti aminte ce a facut nenorocitul de primar de la Pungesti Vaslui?! A vandut terenul si a sters-o din localitate pe timpul manifestatiilor celor ce l-au ales [cica era bolnav....]! Daca nu sunteti hotarati,bine organizati si extrem de tactici in actiuni,veti ramane muritori de foame! Nimanui [nici guvernului] nu-i pasa de voi,iar la o adica vor pune represiune grea pe voi! Asa va trebuie daca nu ati votat primari din randul vostru,oameni hotarati,onesti si.....cinstiti! Vorba aia: "acu joaca daca poti!".Trista situatie.....


        1 | 2    >    >>


Nume:
Comentariu:Top news
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100


Conform Clubului Român de Presă, se pot prelua texte din conţinutul articolelor în scop de informare sau pentru revista presei, în limita a 500 de caractere. În acest caz, OBLIGATORIU se va menţiona sursa www.newsar.ro sau NEWS-AR. Reproducerea neautorizată a textelor sau imaginilor de pe acest site cu încălcarea acestor norme este interzisă fără a avea un acord scris din partea REDACŢIEI şi se va soluţiona în instantele de judecată.
  Gura lumii, slobodă!
Gheorghe Falcă nu se dezice cu una cu doua în ceea ce priveşte temperamentul. Gura lumii vorbeşte despre două deplasări

continuare »

  Ultimele comentarii
cotea în 23.08.2014
tarfe proaste , se opereaza de tinere si dupa 50 de ani li se unesc fata cu c ...
Pharmd785 în 20.08.2014
Very nice site!
Pharmg917 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oixypea2.com/qxqsxoq/4.html
Pharmd139 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharmd465 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharma19 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd823 în 19.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharme578 în 19.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd221 în 17.08.2014
Very nice site!
Pharmk457 în 17.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oieapxy2.com/tyaott/4.html

Un ritual folosit în Mozambic împotriva durerilor de cap a fost adaptat în vederea iniţierii în „Mişcarea Populară”.

SEO
ziare
 
contact@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891
publicitate@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891