Flash news:
 
<< Înapoi


Desființarea GĂRZII FINANCIARE folosește CRIMEI ORGANIZATE17.02.14 de Pavel Roman, fost comisar superior al Gărzii Financiare

Mai grav decât Ordonanţa ASF sub aspectul impactului asupra economiei naţionale şi, în special, în ceea ce priveşte colectarea veniturilor - activitate de care depinde însăşi existenţa statului şi a societăţii - este modul în care a fost emisă Ordonanţa 74 din 2013 a actualului Guvern Ponta.

O grupare transpartinică, formată din premierul Ponta, fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi Dan-Radu Rușanu, sprijinită şi încurajată de grupurile de crimă organizată care devalizează consecvent România şi (exact ceea ce n-ar trebui să se întâmple într-o societate democrată) de cea mai mare parte a mass-media (multe trusturi media sunt subvenţionate din fraudă fiscală), sub justificarea creşterii gradului de colectare a veniturilor bugetare şi eficientizării combaterii evaziunii fiscale, au decis aşa zisa reorganizare ANAF (a câta în ultimii ani !?), reorganizare al cărei scop, în fapt, a fost desfiinţarea Gărzii Financiare, pentru că nu putea fi controlată politic.
Motivând că instituţia desfiinţată era ineficientă şi coruptă, premierul Ponta, ministrul Finanţelor Chiţoiu şi şeful ANAF, au înlocuit Garda Financiară cu o nouă structură, denumită pompos Direcţia Generala Antifraudă, al cărei scop - conform declaraţiilor celor menţionaţi - este să combată marea corupţie.
În realitate, așa cum anticipam, nici Ponta, Nici Chiţoiu, nici Gelu Diaconu şi nici Radu Ruşanu n-au intenţionat să combată marea evaziune fiscală, ci s-o protejeze, fapt confirmat de acţiunile desfăşurate până în prezent de nouă structură Antifraudă şi de nivelul încasărilor bugetare care, conform datelor publicate de MF, sunt un dezastru. Oricât s-ar strădui să ascundă adevărul şi oricâte argumente, de altă natură decât cele reale, ar invoca, este evident faptul că principala cauza a dezastrului financiar în ceea ce priveşte colectarea veniturilor (venituri colectate în 2013 - 32% din PIB, faţă de: 33% în 2012, 33,1% în 2011, 33% în 2010) este managementul defectuos al Ministerului de Finanţe şi în principal al ANAF, iar o componentă principală a cauzei o constituie desfiinţarea Gărzii Financiare.
O instituţie cu o expertiză de peste 23 de ani în combaterea evaziunii, indiferent de argumente, nu poate fi înlocuită peste noapte cu una de amatori, aşa cum au încercat Ponta şi Chiţoiu, pentru că evaziunea fiscală nu poate fi combătută decât cu specialişti şi profesionişti, nu cu membri de partid, clienţi politici şi amatori recrutaţi din domenii care n-au nimic cu evaziunea fiscală şi finanţele. Poţi politiza agenţiile guvernamentale care "taie frunze la câini", dar este o crimă împotriva statutului şi a cetăţenilor săi să politizezi administraţia publică sau justiţia.
Chiar dacă s-au străduit să convingă opinia publică de contrariu, realitatea este că din cei peste 900 comisari ai Gărzii Financiare, cel puţin 600 au fost specialişti, excelent pregătiţi, profesionişti din toate punctele de vedere, capabili să facă faţă oricăror provocări, indiferent de complexitate, care s-au format în decursul a peste 20 ani de activitate şi care nu pot fi înlocuiţi în bloc fără consecinţe grave privind rezultatele. În noua structură antifraudă, în urma "selecţiei" subiective şi arbitrare, la "sugestia" primului ministru şi a ministrului de Finanţe, din cei peste 600 de specialişti ai Gărzii Financiare nu se regăsesc nici 20%. Explicaţia? Sistemul fiscal trebuia epurat, în primul rând de profesioniştii care nu se conformau, de genul celor care au întocmit sau au participat la întocmirea marilor dosare precum "ROMPETROL" (Dinu Patriciu, Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu), "TRANSFORMATORUL" (Relu Fenechiu), "LOTERIA ROMÂNĂ" (Voiculescu, Copos), "TRANSFERURILE DIN FOTBAL" (Copos, Borcea, Becali, Popescu etc.), "ICA" (Dan Voiculescu), "TUTUNUL ROMÂNESC" (Ioan Niculae), "COSULTANȚĂ VALEA JIULUI" (Şova, Ponta) etc. şi a altor sute de dosare grele ce vizau "baronii" politici, "sponsorii" politici, primari, concerne multinaţionale sau domenii grele ale evaziunii fiscale precum comerţul cu cereale, legume-fructe, carne şi preparate din carne, zahăr, produse petroliere, produse electronice şi electrocasnice, lucrări de construcţii bugetare (unde cheltuielile sunt majoritar fictive) precum şi alte mărfuri provenite din achiziţii intracomunitare.
În al doilea rând, preventiv, profesioniştii din Garda Financiară trebuiau eliminaţi pentru a nu mai avea loc, în viitor, "accidente" de genul celor menţionate.
Cu un sistem politizat până la portar şi o structură decizională concentrată într-un singur punct (şeful ANAF), noul organ antifraudă este controlat şi dirijat politic, devenind un instrument subordonat doar puterii, utilizat, cu predilecţie, pentru eliminarea adversarilor politici şi a concurenţilor clientelei politice.
Eliminând din mecanismul combaterii evaziunii fiscale şi cel al fraudei fiscale Garda Financiară, a fost diminuată implicit şi capacitatea de reacţie a organelor de cercetare penală, respectiv a DNA, DIICOT şi ale altor Parchete. Cu o ANAF subordonată politic, supercentralizată în ceea ce priveşte capacitatea de decizie, organele de cercetare penală sunt nevoite să se conformeze regulilor impuse de această instituţie şi să-şi reorganizeze activitatea corespunzător noilor reguli, luând în considerare faptul că factorul politic primează chiar şi când este vorba despre cercetarea penală. Astfel, indirect, prin metode birocratice, necondamnabile juridic, ANAF poate filtra şi bloca activitatea oricărei altei instituţii atunci când este vorba de stabilirea unui prejudiciu fiscal, situându-se astfel în postura celui mai eficient protector.
Analizând modul cum a fost desfiinţată Garda Financiară este evident că avem de-a face cu o acţiune concertată, ale cărei elemente - începând de la modul cum au fost concepute şi puse în practică Ordonanţa de Urgenţă nr. 74/2013, HG 520/2013 şi Ordinele şefului ANAF, modul cum au fost publicate pe site-ul ANAF, puse în dezbatere publică şi până la modul în care au fost vacantate posturile din noua structură antifraudă - pot fi caracterizate ca fiind de tip mafiot. În pofida solicitărilor FMI şi BM de a fi păstraţi profesioniştii în structurile de combatere a evaziunii şi întărirea instituţiilor angrenate în această activitate, Guvernul a procedat taman contrar. Fără nicio logică economică, fără studii de impact, chiar dacă erau anticipabile consecinţele fiscale grave asupra bugetului, Guvernul a considerat "eficientă" eliminarea din sistem a celor mai importanţi şi mai competenţi specialişti, iar rezultatele - relevate de volumul veniturilor raportate la produsul intern brut - n-au întârziat să apară.
Ai nevoie de multă mizerie morală, tupeu, cinism şi multă iresponsabilitate când, pentru a-ţi realiza scopul, faci abstracţie de ceea ce a realizat Garda Financiară pentru Bugetul de Stat ( luând ca exemplu anul 2010 - înainte de a fi decimată şi epurată de PDL - Garda a adus la Buget 130.263.386 lei din amenzi, 176.027.833 lei din confiscări mărfuri, a constatat prejudicii în valoare de 2.741.460.663 lei şi a indisponibilizat bunuri la dispoziţia organelor de cercetare penală în valoare de 1.279.259.403 lei) şi decizi desfiinţarea ei, chiar dacă astfel elimini una dintre componentele de bază a activităţii de colectare a veniturilor bugetare suplimentare şi a combaterii evaziunii fiscale.
Când înregistrezi deficit tot mai mare, să renunţi la venituri bugetare certe de peste 300.000.000 lei anual, cât aducea efectiv Garda Financiară; să elimini instituţia fanion care constata şi stabilea prejudiciile în cazul fraudelor fiscale (peste 600 milioane euro numai în 2010) şi să minimalizezi efectele în combaterea evaziunii urmare a acestor acţiuni, este este ori incompetență, ori acţiune premeditată pentru protejarea şi salvarea grupurilor de crimă organizată.
Privită dinspre contribuabilul cinstit, măsura este o sfidare şi o batjocură la adresa celor care supravieţuiesc din aceste venituri. Să împrumuţi şi să pui pe umerii contribuabilului poveri fiscale din ce în ce mai mari când poţi să colectezi, este o iresponsabilitate crasă şi o dovadă că nu-ţi pasă de cetăţean, ci de crima organizată.
La Roşia Montană, premierul "deplângea" soarta şi viitorul a zece mercenari, angajaţi pe bani grei de "Gold Corporation" să "pozeze" în mineri (unii dintre ei se exprimau de i-ar fi invidiat şi celebrul Alexandru Graur) în timp ce concediază, fără nicio mustrare de conştiinţă (ba cu o satisfacţie nedisimulată) peste 600 de specialişti, a căror competență este mai mult decât probată prin actele de control întocmite.
Şi în timp ce perorăm în campania electorală, la tot felul de emisiuni şi conferinţe despre necesitatea combaterii evaziunii fiscale, dăm afară tocmai specialiştii pregătiţi în acest domeniu, expunându-i chiar şi oprobriului public, prezentându-i ca fiind corupţi şi incompetenţi şi înlocuindu-i cu diletanţi şi amatori. În schimb, găurile bugetare create de aceste experimente stupide le acoperim cu minciuni de genul "avem creştere economică", creştere datorată, poate, împrumuturilor tot mai mari şi mai dese destinate supravieţuirii unui sistem fiscal de mult falimentar, controlat total de crima organizată.
Într-o lume normală, morală, guvernată de dreptate şi adevăr, când iei o decizie îţi asumi şi consecinţele şi răspunderea, iar răspunderea, în cazul desfiinţării Gărzii Financiare - o instituţie publică ce avea un rol esenţial în combaterea evaziunii fiscale şi în stabilitatea macroeconomică şi care înregistra rezultate notabile, atribute ce ar fi trebuit să-i asigure inamovibilitate, cel puţin politică - cred că este una penală, iar fapta, în comparaţie cu Ordonanţa de Urgenţă privind activitatea ASF, are consecinţe infinit mai grave, pentru că ne priveşte pe toţi, fără excepţie.
Nu cred că cei care au votat şi au numit "administratorii" României i-au împuternicit să gestioneze activitatea ţării prin împrumuturi externe şi prin cedarea colectării veniturilor publice către crima organizată, protejându-i prin desfiinţarea Gărzii Financiare.
 
Pavel Roman
Fost comisar superior Garda FinanciarăComentarii (5)

SPAGARII - la 22.03.2014 ora 08:26:22Toata lumea stie cate spagi ai luat si acum te-ai apucat sa dai interviuri...


Adriana - la 18.02.2014 ora 12:10:51Cu reorganizare lor au pus oameni pe drumuri navetisti de la finante dupa 30 de ani vechime s-a ajungi s-a faci naveta toti corupti au ramas l-a Arad si directorii PDL confirmati mai departe de PSD rusine s-a va fie directori lui Blejnar si UDMR mari directori si l-a Timisoara,iar fraieri fac naveta daca nu v-au dat mita


nelu - la 17.02.2014 ora 14:01:32nu cred ca vreun om de buna credinta mai are vreun dubiu ca traim intr-un veritabil stat mafiot ce se consolideaza pe zi ce trece;putem linistiti spune ca sintem cetateni ai Republicii mafiote ...


Aparheid - la 17.02.2014 ora 10:47:45Din pacate Garda Financiara se comporta ca trupele SS si erau folosisti politic pentru a inchide anumite firme care nu sponsorizau partidele la putere . Oricum se va transforma in alt organ de control care va face acelasi lucru . Amin


Radu - la 17.02.2014 ora 09:17:18un punt de vedere argumentat nu am ce spune. mai ramane de vazut si daca tot ce se afirma e adevarat. adica daca sunt probe care sa ateste toate lucrurile astea.


Nume:
Comentariu:Stiri locale
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100


Conform Clubului Român de Presă, se pot prelua texte din conţinutul articolelor în scop de informare sau pentru revista presei, în limita a 500 de caractere. În acest caz, OBLIGATORIU se va menţiona sursa www.newsar.ro sau NEWS-AR. Reproducerea neautorizată a textelor sau imaginilor de pe acest site cu încălcarea acestor norme este interzisă fără a avea un acord scris din partea REDACŢIEI şi se va soluţiona în instantele de judecată.
  Gura lumii, slobodă!
Gheorghe Falcă nu se dezice cu una cu doua în ceea ce priveşte temperamentul. Gura lumii vorbeşte despre două deplasări

continuare »

  Ultimele comentarii
cotea în 23.08.2014
tarfe proaste , se opereaza de tinere si dupa 50 de ani li se unesc fata cu c ...
Pharmd785 în 20.08.2014
Very nice site!
Pharmg917 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oixypea2.com/qxqsxoq/4.html
Pharmd139 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharmd465 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharma19 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd823 în 19.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharme578 în 19.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd221 în 17.08.2014
Very nice site!
Pharmk457 în 17.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oieapxy2.com/tyaott/4.html

Un ritual folosit în Mozambic împotriva durerilor de cap a fost adaptat în vederea iniţierii în „Mişcarea Populară”.

SEO
ziare
 
contact@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891
publicitate@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891