Flash news:
 
<< Înapoi


Final de an cu o şedinţă - maraton în CLM: Primarul şi Opoziţia s-au luptat timp de două ore23.12.13 de Monica Tulcan

Final de an cu o şedinţă - maraton în CLM: Primarul şi Opoziţia s-au luptat timp de două ore
O şedinţă-maraton a Consiliului Local Municipal i-a ţinut, în această dimineaţă, „în priză” timp de mai bine de două ore pe aleşii locali şi nu numai. Cum rar se întâmplă, nici unul dintre consilieri nu a absentat de la această ultimă întrevedere, semn că aflaseră despre venirea lui Moş Crăciun la finalul şedinţei ordinare cu 42 de proiecte de hotărâre pe ordinea de zi.
Într-o sală arhiplină, urmare a prezenței masive de reprezentanți ai mai multor unităţi de învăţământ, administratori de bloc precum şi a inspectorului şcolar general sau a vicepreședintelui Uniunii Locale a Asociaţiilor de Locatari, Puterea şi Opoziţia nu s-au abţinut de la clasicele contre. Debutul solemn al şedinţei CLM din această dimineaţă, dedicat eroilor Revoluţiei de la 1989 în memoria cărora a fost păstrat un moment de reculegere, a fost urmat de aprobarea, cu doar 14 voturi favorabile, a proiectului de hotărâre privind nivelul dărilor locale din anul viitor. Niciunul dintre cele cinci amendamente formulate de aleşii Opoziţiei în privința taxelor şi impozitelor locale din 2014 nu a reușit să treacă de proba votului.

Opoziţia e disperată de aroganţa primarului
Un lung discurs al primarului Gheorghe Falcă a fost urmarea abţinerii de la vot a consilierilor Opoziţiei. Preţ de circa o jumătate de oră, edilul-şef a sancţionat măsurile prin intermediul cărora Guvernul a dat la o parte Aradul din lista mai multor investiţii. Primarul a readus în discuţie compania Yazaki, oprirea lucrărilor la pasajele rutiere, lipsa banilor din bugetul central pentru obturarea canalului Mureşel, nealocarea de către Guvern a unor sume de bani necesari investiţiilor din şcoli sau lipsa de interes a Guvernului faţă de problemele financiare ale persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora. „Credeam că în 24 de ani am învăţat ce e omenia. În linii mari, impozitele din 2014 sunt aceleaşi ca în 2013 şi există câteva sectoare în care ele au fost diminuate. Singura creştere din 2013 a fost acel 16 % fixat de Guvernul României, care nu a văzut, la acel moment, nici generozitate, nici lupta pentru cetăţeni, ci o ascundere în spatele cuvintelor că nu Guvernul ci administraţia locală a făcut majorarea de 16%”, a susţinut Falcă. Replica a sosit prompt din partea aleşilor Opoziţei, prin vocea Liei Ardelean şi a lui Gheorghe Ghilinţă, însă intervenţia consilierului Marin Lupaş l-a întărâtat la maxim pe edilul-şef. „Atitudinea primarului nu mai poate fi tolerată. Ne jigneşte la fiecare şedinţă! În preajma sărbătorilor aşteptam o altă atitudine, nu aceea arogantă, din partea primarului. Această atitudine creează tensiuni în consiliu şi nu numai. Mai bine v-aţi gândi la relaţia dumneavoastră cu Guvernul! Dumnezeu să vă lumineze mintea şi sufletul în anii următori”, i s-a adresat Lupaş primarului. „Aroganţa este o etichetă pe care o poţi pune, însă peste ani faptele vor vorbi. E interesant de ce s-au oprit la Arad toate lucrările, de ce în şcoli investiţiile sunt zero, de ce nu avem pasaje. În loc să găsim spaţiu pentru Şcoala Generală Numărul 1, ne trebuiesc  lupoaice şi leoaice . Aceasta nu este aroganţă, este incompetenţă”, a adăugat Gheorghe Falcă bătând, din nou, obrazul guvernanţilor. „Judecata nu v-o dăm noi, ci Cel de Sus ! Însă nu uitaţi că România a ajuns o ţară de corupţi pe vremea guvernării PDL”, a fost replica lui Marin Lupaş.

Inspectorul şcolar general – „pus la colţ” de primar
Proiectul de hotărâre privind „organizarea reţelei de învăţământ preuniversitar de stat şi particular din municipiul Arad pentru anul şcolar 2014-2015” nu a mai ajuns la vot în această dimineaţă. În urma discuţiilor aprinse cu reprezentanţi ai mai multor unităţi de învăţământşși a disputelor de ordin organizatoric dintre Primărie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, aleşii locali au decis, în unanimitate, amânarea votului care urmează să reglementeze modul în care va fi organizată reţeaua de învăţământ. În urma nemulţumirilor formulate în plenul şedinţei CLM de reprezentanţii mai multor unităţi de învăţământ, liberalul Florin Galiş a concluzionat: „Din păcate, există o serie de puncte divergente între Primărie şi Inspectoratul Şcolar, ceea ce este de nedorit. Până reglementarea situaţiei, propun retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi”, a opinat Galiş. După ce reprezentanţii școlilor care ar avea de suferit în urma unor fuziuni impuse de organizarea reţelei de învăţământ le-au cerut aleşilor locali să se gândească de două ori înainte de a vota noua formulă, a venit rândul inspectorului şcolar general să ia cuvântul. „Voi încerca, în cele trei minute acordate, să prezint o sinteză a situaţiei. Este clar că soarta reţelei de învăţământ nu se va decide astăzi. Nici nu se poate decide în cinci minute soarta pentru anul şcolar 2014-2015. Analiza Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean creionează situaţia, însă nu primim de la Primărie nici un sprijin. A doua zi după ce am transmis situaţia, am primit din partea CLM o altă propunere, iar în ziua următoare o alta. În care şedinţă de Consiliu va fi gândită reţeaua şcolară? În adresa din data de 19 decembrie a Consiliului de Administraţie a Inspectoratului Şcolar am transmis că nu suntem de acord cu reţeaua şcolară propusă de Primărie”, a explicat Claudius Mladin. Intervenţia inspectorului şcolar general a fost amendată atât de către city managerul Claudia Macra, cât şi de către primarul Gheorghe Falcă. În vreme ce Macra a susţinut că Inspectoratul Şcolar ar fi fost deranjat de propunerea prin care Primăria oferea varianta rămânerii reţelei de învăţământ în formula anului şcolar 2013-2014, Gheorghe Falcă a acuzat lipsa de colaborare dintre Primărie şi Inspectoratul Şcolar şi politizarea din sistemul de învăţământ. Mai mult, după ce inspectorul şcolar a părăsit sala de şedinţe, gestul său a fost sancţionat de edilul-șef: „ Dacă domnul Mladin ar fi fost inspector şcolar general nu ar fi plecat din sală. Iată încă o dovadă a lipsei de parteneriat dintre Primărie, Consiliul Local şi Inspectoratul Şcolar. Dacă inspectorul general este prea ocupat, ar trebui să delege un alt inspector care să stea să vadă ce eforturi se fac în CLM, inclusiv pentru sistemul de învăţământ”, a arătat Gheorghe Falcă.

Proiectele Opoziţiei – scoase de pe ordinea de zi
În fine, maratonul votului a ajuns şi la proiectul de hotărâre privind inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public al municipiului. Actualizarea solicitată, în acest sens, de toţi aleşii Opoziţiei nu a mai intrat, însă, la vot, după ce proiectul Puterii pe aceeaşi temă a fost aprobat cu un număr de 16 voturi favorabile. „Cred că domnul Falcă nu mai are nevoie de CLM, viziunea lui e singura care contează pentru municipiu”, a intervenit Lia Ardelean. Simţind, pesemne, ironia din replica primarului care sancţiona „nevoia de lupoaice şi leoaice ”, Ionel Ciupe a solicitat şi obţinut eliminarea de pe ordinea de zi a proiectului iniţiat de el însuşi, privind „Construirea şi amplasarea în Piaţa Romană (Boul Roşu) a statuii «Lupoaica - Romulus şi Remus»”, precum şi a proiectului privind „înfiinţarea Casei multiculturalităţii-Sânicolaul Mic”.

Primăria nu are bani mai mulţi pentru subvenţia la căldură
Cel din urmă război politic purtat în şedinţa-maraton a CLM a avut ca punct de pornire modificarea nivelului subvenţiei la energia termică livrată populaţiei. Proiectul iniţiat în acest sens de consilierul Lia Ardelean nu a trecut, însă, proba votului, întrunind doar nouă voturi favorabile. De menţionat, că acelaşi proiect de hotărâre nu primise nici măcar viza de legalitate din partea comisiilor de specialitate. „Regret votul comisiilor de specialitate, precum şi procedura de transparenţă care şchioapătă. Nu am avut nici măcar posibilitatea de a supune dezbaterii publice acest proiect”, a punctat Vasile Arion, vicepreşedinte al ULALA. „Dacă motivul este lipsa banilor, înseamnă că suntem de acord cu doamna Lia Ardelean. Se vorbeşte despre grija față de om, aveţi posibilitatea de a vă manifesta în acest sens, ţinând cont şi de principiul suportabilităţii. Doar încălzirea pentru două camere de bloc depăşeşte 800 de lei iar multe asociaţii au ieşit din vară cu datorii. Dacă acum nu sunt fonduri în susţinerea acestui proiect, sunt binevenite şi în luna ianuarie”, a încheiat Arion.

Moş Crăciun le-a adus aleşilor laptop-uri
După ce primarul s-a contrat cu toată lumea din jur timp de două ore, într-un maraton istovitor cu acuze de ordin politic şi replici tăioase de ambele părţi, corul Filarmonicii de Stat şi cadourile primite de aleşii locali la final de an au reuşit să mai destindă atmosfera din Consiliu. La finalul recitalului de colinde al corului Filarmonicii, consilierii locali au avut ocazia de a se convinge că Moș Crăciun chiar există, este generos şi a sosit mai devreme cu o zi, cu câte un laptop pentru fiecare dintre ei.Comentarii (8)

Aurel - la 31.12.2013 ora 15:09:59Scapati de Iuda liberalilor ( Galis ) si poate asa mai aveti o sansa sa impuneti ceva in CLM.


penti - la 28.12.2013 ora 20:48:02tuciuriul a trecut de mult de faza cu rusinea , cand inca mai conta daca cineva ii arata obrazul pentru unele mici nereguli ,acun este in stadiul LE-O TRAG LA TOTI !


Lori - la 28.12.2013 ora 17:45:14Din pacate pentru aradenii de bun simt, asa zisul lider al consilierilor USL ,numitul Galis , este de fapt catelusul pe care Falca il tine in lesa. Si atunci , cum dracu sa treaca vreun proiect al lor.


@etalon - la 24.12.2013 ora 20:01:24LIKE! LIKE! LIKE!


etalon - la 24.12.2013 ora 17:34:04sa-l auzi pe falca vorbind despre omenie e ca si cum de ex. judecatoarea bolos florica ar vorbi despre moralitate si legalitate.


cineva&ioan - la 24.12.2013 ora 17:18:42... e bun pentru prosti din Arad....


ioan - la 24.12.2013 ora 11:05:04de cand Falca a scos-o la capat cu procesele,face ce vrea nu mai are nimeni curajul sa se atinga de el,licitatii castigate de prieteni,firme de familie etc.JENANT


cineva - la 24.12.2013 ora 09:51:55rusine Falca pt cum te comporti


Nume:
Comentariu:Stiri locale
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100


Conform Clubului Român de Presă, se pot prelua texte din conţinutul articolelor în scop de informare sau pentru revista presei, în limita a 500 de caractere. În acest caz, OBLIGATORIU se va menţiona sursa www.newsar.ro sau NEWS-AR. Reproducerea neautorizată a textelor sau imaginilor de pe acest site cu încălcarea acestor norme este interzisă fără a avea un acord scris din partea REDACŢIEI şi se va soluţiona în instantele de judecată.
  Gura lumii, slobodă!
Gheorghe Falcă nu se dezice cu una cu doua în ceea ce priveşte temperamentul. Gura lumii vorbeşte despre două deplasări

continuare »

  Ultimele comentarii
cotea în 23.08.2014
tarfe proaste , se opereaza de tinere si dupa 50 de ani li se unesc fata cu c ...
Pharmd785 în 20.08.2014
Very nice site!
Pharmg917 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oixypea2.com/qxqsxoq/4.html
Pharmd139 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharmd465 în 20.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharma19 în 20.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd823 în 19.08.2014
Very nice site! [url=http://oixypea2.com/qxqsxoq/2.html]cheap goods[/url]
Pharme578 în 19.08.2014
Very nice site! cheap goods
Pharmd221 în 17.08.2014
Very nice site!
Pharmk457 în 17.08.2014
Very nice site! cheap goods http://oieapxy2.com/tyaott/4.html

Un ritual folosit în Mozambic împotriva durerilor de cap a fost adaptat în vederea iniţierii în „Mişcarea Populară”.

SEO
ziare
 
contact@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891
publicitate@newsar.ro
tel: 0745-516915
      0357-425837
      0770-214891