Asiguratorii care fac ABUZURI în calculul tarifelor RCA pentru tineri vor fi SANCȚIONAȚI

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a solicitat conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să reanalizeze şi să regândească sistemul de asigurări RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru că majoritatea acestora nu-şi permit să plătească tarife de peste 2.000 lei.

„Actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speţa va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor şi nu împotriva lor”, a precizat ministrul Finanţelor.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că preţurile actuale la sistemul de asigurări RCA sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun tinerii, iar o maşină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să şi-l permită, precizând că sprijină cererea ministrului Vâlcov de reanalizare a sistemului.

După modificarea normei RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară va efectua controale la asigurători pentru a verifica modul de calcul al tarifelor la poliţele pentru tineri. Inspectorii ASF par hotărâți să aplice sancţiuni dacă vor identifica abuzuri din partea asiguratorilor.

„ASF nu a greşit când a adoptat vechea normă RCA. Prin obligativitatea ca preţul poliţelor RCA să acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare, s-a generat o presiune pe preţ, care a crescut. Pe de altă parte, sesizările privind preţul tarifelor RCA pe segmentul tinerilor erau atât de mari încât am fost nevoiţi să acceptăm modificarea normei RCA, pe o perioadă de timp în opinia mea”, a declarat vicepreşedintele ASF Mircea Ursache.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, la mijlocul lunii ianuarie că a eliminat din legislaţie obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă pentru poliţele RCA astfel încât să acopere toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea preţului asigurării.

Tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni, faţă de 12 luni anterior, cu excepţia indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.

Amendamentele aduse Normei ASF 23/2014 privind RCA vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

„Trebuie să controlăm şi să vedem cum se calculează de către asigurători tariful RCA în cazul tinerilor, pentru a vedea daca nu au loc abuzuri. Vom aplica sancţiuni dacă în urma controalelor vom identifica abuzuri”, a mai spus Ursache.

Conform angajamentelor asumate faţă de Parlament, ASF va prezenta până la sfârşitul lunii februarie a acestui an concluziile analizei pe care o efectuează pe segmentul poliţelor RCA, precum şi soluţiile pe care le consideră adecvate.

Pe segmentul poliţelor RCA activează, în prezent, zece companii: Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Subscrierile din poliţe RCA au crescut cu 11% în primele nouă luni ale anului trecut, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, potrivit ASF.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.