În atenţia Parchetului, Gărzii de Mediu şi a DSP: ATENTAT la SĂNĂTATEA POPULAŢIEI în cazul DEMOLĂRII GARAJELOR

În atenţia Parchetului, Gărzii de Mediu şi a DSP: ATENTAT la SĂNĂTATEA POPULAŢIEI în cazul DEMOLĂRII GARAJELOR

Primăria Municipiului Arad gestionează prost demolarea garajelor, acţiune care s-a transformat într-un atentat la sănătatea populaţiei.

Haosul domneşte în Micălaca şi Vlaicu, periculoasele plăci de azbociment cu care erau acoperite garajele fiind tăiate, sparte şi aruncate aiurea, inclusiv la tomberoane, de cei care demolează garajele şi care habar nu au la ce riscuri se expun şi supun populaţia din jur. Nu ştiu pentru că nu i-a informat nimeni. Primăria s-a mulţumit să notifice proprietarii în ceea ce priveşte termenul pentru finalizarea demolării, fără să le indice cum ar fi trebuit să acţioneze în cazul plăcilor de azbociment, considerate deşeuri periculoase. În primul rând, având în vedere că se ştia despre respectivele plăci, populaţia trebuia înştiinţată iar administraţia trebuia să pună la dispoziţia proprietarilor de garaje, din loc în loc, containere pentru depozitarea deşeurilor periculoase. În plus, se impunea o minimă informare în ceea ce priveşte dezasamblarea şi manipularea plăcilor de azbociment, astfel încât să nu fie tăiate şi sparte eliberând astfel praf care conţine microparticule extrem de periculoase pentru sănătatea populaţiei.

De remarcat, că inclusiv operatorul de salubritate RETIM Ecologis Service SA a notificat Primăria Municipiului Arad, Poliţia Locală, ADI Deşeuri şi Garda de Mediu despre faptul că acţiunile demolare a garajelor acoperite cu plăci de azbociment „se execută obligatoriu de către firme abilitate pentru aceste activităţi”, solicitând tragerea la răspundere a „persoanelor care se fac vinovate pentru acest accident ecologic”. În plus, reprezentanţii RETIM indică şi cine poartă răspunderea în acest caz: Administraţia publică locală a municipiului Arad.

Curios, dar autorităţile care ar fi trebuit să se autosesizeze în acest caz (Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică) tac mâlc pe temă, lăsând lucrurile să evolueze în continuare într-o direcţie greşită. Poate începerea unei urmăriri penale „in rem” pentru atentat la sănătatea populaţiei i-ar determina pe cei responsabili să ia măsuri măcar în ceasul al 12-lea.

Vezi aici adresa pe care RETIM a transmis-o autorităţilor:

Adresa RETIM nr. 7734 din 25.07.2018 (demolare garaje Micalaca)

Foto: Facebook/Călin Andra

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.