ATENȚIE ANGAJATORI! ITM în CONTROL la mai multe FIRME

ATENȚIE ANGAJATORI! ITM în CONTROL la mai multe FIRME

Acțiunea de conștientizare și control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conținut de silice cristalină se va desfăşura, la nivel naţional, în perioada aprilie – decembrie.

Cel mai important obiectiv al campaniei este prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la silice cristalină;

Motivarea campaniei constă în faptul că, expunerea profesională la silice cristalină apare în exploatarea carierelor, în exploatările miniere, procesarea mineralelor (uscare, măcinare, ambalare în saci și manipulare), prelucrarea pietrei, spargerea și finisarea pietrei, lucrul cu zidărie, cărămizi și țiglă, prelucarea fontei, fabricarea cărămizilor și țiglei, unele procese refractare, activitatea din construcții, inclusiv lucrul cu piatră, beton, cărămizi și panouri izolatoare, săparea tunelelor, restaurarea clădirilor și industria ceramică, informează ITM Arad.

Efectele asupra sănătății ale silicei cristaline sunt legate de fracțiunea de praf respirabilă, care pătrunde adânc în plămâni .Expunerea prelungită la niveluri ridicate de praf face dificilă curățarea prafului din plămâni și produce, pe termen lung, silicoză, boală pulmonară obstructivă cronică, cancer la plămâni, precum și alte efecte asupra sănătății.

„Practic, silicea este numele dat unui grup de minerale compuse din siliciu și oxigen, cele mai răspândite elemente în crusta pământului. În ciuda formulei chimice simple, SiO2, silicea există în forme diferite, atât în stare cristalină, dar și în stare amorfă (noncristalină). Silicea cristalină este o componentă de bază a materialelor, având multiple utilizări în industrie și în viața noastră de zi cu zi. Este imposibil să ne imaginăm viața fără drumuri și alte infrastructuri de transport, fără bunurile din sticlă și ceramică, ori case fără cărămizi, mortar sau ferestre, mașină fără motoare sau parbrize”, explică reprezentanții ITM Arad.

Tocmai de aceea, lucrătorii expuși la silice cristalină prezintă un risc ridicat să dezvolte cancer la plămâni, afecțiuni ale rinichilor, tuberculoză, boli cardiovasculare și ale sistemului imunitar.

Grupul ţintă îl constituie angajatori având domeniile de activitate 23 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice:

231 – Fabricarea sticlei și a articolelor din sticlă

232 – Fabricarea de produse refractare

233 – Fabricarea materialelor de construcții din argilă

234 – Fabricarea altor articole din ceramic și porțelan

235 – Fabricarea cimentului, varului și ipsosului

236 – Fabricarea articolelor din beton, ciment și ipsos

237 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei

239 – Fabricarea produselor abrasive și a altor produse din minerale nemetalice

La nivelul ITM Arad, această acţiune care se va derula până la sfârșitul anului va angrena, îndeosebi, inspectorii de muncă pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.