Avertisment CRUNT cu privire la vulcanul Yellowstone: Dacă erupe, toată America va fi sub cenuşă!

Avertisment CRUNT cu privire la vulcanul Yellowstone: Dacă erupe, toată America va fi sub cenuşă!

Cercetătorii de la American Geophysical Union (AGU) au îngrozit locuitorii Statelor Unite dând publicității rezultatele unui studiu potrivit căruia o nouă erupţie a vulcanului Yellowstone ar putea acoperi cu cenuşă toată America.

Erupţia ar forma un nor uriaş sub formă de umbrelă care s-ar extinde în toate direcţiile şi ar „înghiţi” toată America de Nord, cenuşa putând ajunge la distanţe de peste 1.500 de kilometri, potrivit estimările specialiştilor AGU, scrie Softpedia.

Vulcanul Yellowstone este alimentat de un rezervor uriaş de rocă fierbinte topită și a erupt extrem de agresiv de mai multe ori în trecut. În cazul unei noi erupţii, specialiştii estimează că ar putea ieşi din adâncuri o cantitate uriaşă de 1.000 de kilometri cubi de material vulcanic.

Cercetătorii susţin că datorită forţei de explozie iniţială, norul de cenuşă ar putea călători mai repede decât viteza vânturilor locale, timp de mai multe zile.

Rezultatele studiului au arătat că oraşe precum Billings, Montana, Casper, Wyoming ar putea fi acoperite cu cenuşa de o grosime cuprinsă între câţiva centimetri până la un metru.

Astfel, Minneapolis, Minnesota, Des Moines, Iowa ar urma să fie „învelite” cu câţiva centimetri de cenuşă, iar  New York-ul și Washington-ul cu doar câţiva milimetri, conform AGU.

Foto: huffingtonpost.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.