Băncile din Ungaria, OBLIGATE să-și despăgubească clienţii

Băncile din Ungaria, OBLIGATE să-și despăgubească clienţii

Parlamentul de la Budapesta a adoptat, săptămâna trecută, o lege care obligă băncile ungare să despăgubească clienţii care au plătit rate la un curs dezavantajos, informează Reuters.

Unele bănci care au operaţiuni în Ungaria vor fi, astfel, nevoite să îşi majoreze capitalul cu sute de milioane de euro după ce vor da banii înapoi clienţilor păgubiţi, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Economiei de la Budapesta, Gabor Orban, care a estimat că băncile vor fi trebui să dea înapoi aproximativ 4 miliarde de dolari.

Cele mai multe astfel de cazuri sunt pentru împrumuturile în franci elveţieni.

Ministrul ungar al Economiei susţine că politicienii şi-au luat angajamentul pentru convertirea creditelor în valută în moneda naţională, decizia urmând să fie adoptată până în luna iunie, anul viitor.

Oficialul de la Budapesta a dat asigurări că măsură va afecta doar creditele ipotecare, a căror valoare este estimată la 12 miliarde de euro.

Guvernul ungar încă nu a stabilit toate detaliile, astfel că nu se ştie încă dacă reconversia se va realiza la rata de schimb de pe piaţa spot sau sub această rată.

Totuşi, Orban a precizat că o conversiune sub rata pieţei ar putea afecta stabilitatea financiară.

Foto: atv.hu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.