Beyoncé, OBIECT DE STUDIU la prestigioasa Universitate Harvard

Beyoncé, OBIECT DE STUDIU la prestigioasa Universitate Harvard

Modul în care a fost lansat pe piață cel de-al cincilea disc al lui Beyoncé, care a înregistrat un imens succes de public și vânzări, va fi obiect de studiu la prestigioasa Harvard Business School, una dintre cele mai bine cotate facultăți din lume, scrie ziarul spaniol ABC.

În noaptea de 12 decembrie 2013, o știre neașteptată i-a luat prin surprindere pe cei care accesau iTunes Store. Magazinul digital al companiei Apple anunța lansarea celui de-al cincilea album solo al lui Beyoncé.

A fost o surpriză totală pentru industria discografică și pentru fanii ei întrucât, contrar obiceiului, lansarea nu a fost precedată de acțiuni de promovare și niciun extras de pe disc nu fusese difuzat anterior la posturile de radio sau pe rețelele de socializare. Albumul includea 14 piese și 17 videoclipuri. Spre deosebire de majoritatea albumelor promovate pe Internet, melodiile de pe discul purtând doar numele solistei, „Beyoncé”, nu se puteau achiziționa separat, fiind posibilă doar cumpărarea întregului album. În prima săptămână după lansare, acesta s-a putut cumpăra doar din magazinele Apple.

Lucrul care a surprins pe toată lumea este că nu a existat nicio scurgere de informație, toți cei implicați în proiect menținând secretul până la momentul lansării.

„Surprise!” a fost mesajul primit la miezul nopții de utilizatorii rețelei Instagram.

Știrea a incendiat Internetul și industria discografică, iar albumul s-a vândut în 600.000 de exemplare în primele trei zile, depășind un milion de copii în mai puțin de o săptămână. A fost al cincilea album al solistei și al 5-lea clasat „number 1” pe lista Billboard din SUA, iar Beyoncé prima femeie care a reușit această performanță.

Lansarea a fost „o bombă” pentru cariera lui Beyoncé, potrivit lui Rob Sheffield, de la The Rolling Stone. Acest fenomen va fi studiat acum la Harvard, unde va fi analizată această strategie atât de bine pusă la punct. Cazul a fost propus de profesoara Antia Elberse, care susține cursuri de marketing strategic în industriile de creație.

Foto: closermag.fr

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.