Biserica HIGH-TECH din România: UȘILE ALTARULUI se deschid cu… telecomanda

Biserica HIGH-TECH din România: UȘILE ALTARULUI se deschid cu… telecomanda

Altarul unei biserici din România este dotat cu uşi ce se deschid automat, cu ajutorul telecomenzii.

Este vorba despre Biserica Ortodoxă Sfântul Proroc Daniel din Jibou (județul Sălaj), o catedrală high-tech din Transilvania, al cărei preot paroh a ales să folosească o telecomandă pentru deschiderea altarului lăcașului de cult.

„În timpul Liturghiei, într-un interval de o oră, uşile altarului trebuie deschise de şapte-opt ori şi tot de atâtea ori închise. La fel şi perdeaua. M-am gândit că ar fi mult mai simplu dacă s-ar deschide singure”, a explicat preotul.

Părintele a fost ajutat de un elev din clasa a XII-a a Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din localitate, care a realizat sistemul prin care perdeaua şi uşile altarului se deschid automat, prin apăsarea butonului.

Și acesta nu este singurul lucru inedit care caracterizează biserica din Jibou. Pasionat de tehnologie, preotul Dan Dregan, foloseşte o cădelniţă electronică, „pentru a nu inhala praful negru de cădelniţă şi pentru ca praful de tămâie să nu se depună pe pictura din biserică”.

Preotul slujeşte la biserica din Jibou de zeci de ani. În tot acest timp a depus constant eforturi ca parohia şi enoriaşii să nu ducă lipsă de nimic. A renovat biserica, a refăcut pictura, iar sub pardoseala din marmură a montat sistemul de încălzire.

Planurile preotului de a transforma biserica într-una ultra modernă nu se opresc, însă, aici. Dan Dregan se mai gândește să realizeze și un panou electronic pentru surdo-muți, prin care să se transmită acestora mesajele în timpul slujbei.

Foto: doxologia.ro

  1. Ar fi mai interesant daca s-ar inchide,,,,de exemplu cuDinamita

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.