Boghicevici: „Succesul lui «Ștefy Pantofarul» arată că avem nevoie de o Lege a Meșteșugarilor”

Boghicevici: „Succesul lui «Ștefy Pantofarul» arată că avem nevoie de o Lege a Meșteșugarilor”

Deputatul PDL de Arad Claudia Boghicevici, coordonator al portofoliului Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Alternativă PDL, va promova în perioada următoare un proiect de lege a Meșteșugarilor, o nouă soluție pentru sprijinirea micilor întreprinzători din România.

Deputatul PDL precizează că lucrează la acest proiect de mai mult timp, validitatea lui fiind demonstrată inclusiv de modelul de succes al arădeanului Ștefan Filipaș, cunoscut în toată România ca „Ștefy Pantofarul”.

„IMM-urile și micii întreprinzători din România sunt categoria cea mai afectată de proasta guvernare din ultimii 2 ani. În loc să îi sprijine prin facilități, actualul guvern îi jupoaie cu noi și noi taxe. Am vorbit și cu Ștefy Pantofarul despre potențialul unor asemenea mici afaceri, despre faptul că sprijinind meșteșugarii putem crea inclusiv locuri de muncă. De aceea voi promova curând un proiect de lege a meșteșugarilor prin care să creștem vizibilitatea pe piață a acestora, cât și a produselor furnizate de ei. Vreau, de asemenea, să îmbunătățim prin acest proiect accesul meșteșugarilor la informații de piață și să facilităm valorificarea acestor informații, inclusiv prin intermediul comerțului electronic. Cel mai important obiectiv al legii va fi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă prin stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii, în special în localităţile rurale, dar şi în cele urbane. Să nu uităm că în state cu tradiţie din Europa Occidentală, dar mai nou și în Europa Centrală și de Est,  dezvoltarea sectorului meşteşugăresc este reglementată şi beneficiază de un statut special în viaţa economico-socială a statelor respective. În România însă, mulţi din cei care au preluat arta meşteşugurilor din moşi-strămoşi au preferat să ia calea Spaniei sau a Italiei, unde munca este grea, dar e răsplătită pe măsură. Astfel, meşteşugurile tradiţionale au început să se piardă, pe de o parte, din cauza lipsei profiturilor şi pe de altă parte din cauza lipsei interesului actualilor guvernanţi. Să nu uităm că în guvernarea PDL am avut o viziune de încurajare a muncii prin promovarea unor proiecte cheie precum Codul Muncii, Legea Uceniciei sau Legea Zilierilor. Astfel de proiecte trebuie continuate pentru ca tinerii să aibă șansa unui loc de muncă, inclusiv prin încurajarea meseriilor tradiționale. De aceea cred că, printr-o astfel de lege a meșteșugarilor, vom putea replica la scară națională modelul de succes al arădeanului Ștefy Pantofarul”, a declarat deputatul Claudia Boghicevici.

  1. Este bine ca cineva se isi indreapta privirea si spre oamenii care vor sa promoveze aceste mestesuguri traditionale. Avem nevoie de oameni carora le pasa si se implica iar Doamna Boghicevici este acea persoana

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.