CALENDARUL CULTURAL 2015 al Centrului Cultural Județean Arad – UN AN PLIN de EVENIMENTE ATRACTIVE

CALENDARUL CULTURAL 2015 al Centrului Cultural Județean Arad – UN AN PLIN de EVENIMENTE ATRACTIVE

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), şi Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad (CCJA), au prezentat într-o conferinţă de presă Calendarul Cultural al anului 2015.

„Cultura reprezintă, alături de sănătate și educație, o prioritate declarată în cadrul politicilor adoptate la nivelul Consiliului Județean Arad, contribuind în mod activ și constant la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din județul nostru”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.

„Oferta culturală din acest an se adresează tuturor cetățenilor din municipiul și județul Arad, diversitatea manifestărilor culturale planificate pentru acest an urmărind înainte de toate atragerea publicului spre actul cultural desfășurat de către Centrului Cultural Județean Arad în cadrul proiectelor proprii sau a celor organizate în parteneriat cu prestigioase instituții din municipiu și din județ”, a precizat Ana Maria Dragoş, directorul CCJA.

Calendarul cultural al anului 2015, pe scurt
Importante repere culturale devenite tradiție se vor regăsi între proiectele, evenimentele și activitățile planificate pentru acest an. Între acestea menționăm: Colocviul Național al Revistelor de Cultură, Festivalul de spiritualitate şi artă sacră românească „Filocalia”, Stagiunea estivală a Teatrului de Vară ETHOS, Festivalul Părădăicilor de la Macea, Nedeia Ţării Hălmagiului de la Hălmagiu, Sărbătoarea câmpenească „Întâlnirea codrenilor”, Praznicul de Pită Nouă de la Pecica și Praznicul de Pită Nouă de la Beliu, „Festivalul de muzică de la Sebiș”, Festivalul Concurs de Folclor „Ioan T. Florea” de la Covăsânț, Nedeia de la Tăcășele, Târgul de fete de pe Muntele Găina, Parada Clătitelor de la Moneasa, Festivalul „Moto Rock” de la Pecica, „Sărbătoarea Codrenilor” de la Chisindia, „Festivalul Românilor de Pretutindeni” de la Covăsânț, Festivalul „Comori de suflet românesc” la Pleșcuța, „Târgul Meşterilor Populari şi Parada Portului Tradiţional” și „Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului” de la Moneasa, Festivalul Itinerant „Sărbătoarea Vinului” în Podgoria Miniş-Măderat, Comemorarea eroilor de la Păuliş, Festivalul de literatură „Dorel Sibii” de la Săvârșin, „Festivalul Vânătorilor” de la Bata, Sărbătoare la Țebea, Zilele Culturii Maghiare, Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon pentru Tineret „Amifran”, Sărbătorirea Zilei Naționale a României la 1 Decembrie, Festival Itinerant „Caravana Tradițiilor de Iarnă”, „Mesagerii Nașterii Domnului”, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Arad, Comemorarea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, Tabăra social-educativă pentru elevi de la Moneasa „Biserica este o îmbrățișare”, Zilele Culturii Austriece la Arad şi Premierea Olimpicilor Naţionali Arădeni.

Proiectele educative sunt și în acest an o prioritate pentru Centrul Cultural Județean Arad, dintre acestea menționăm: „Școala de vară” cu numeroase module de instruire precum atelierul de jurnalism, creaţie ecoartizan, pictură, teatru, dans modern și tradițional, foto, Grădinița Culturală, Ethos Family, Tabăra de fanfară de la Buteni.

Vor fi organizate şi numeroase concursuri: Festivalul muzical pentru copii „Steluța de cristal”, Concursul „Pop Star”, Festivalul-concurs județean de folclor „La Izvoare”, Festival internaţional de muzică şi dans „Ghiocelul de argint”, Festivalul internaţional de folclor „Aşa-i jocul pe la noi”, Concursul pentru preșcolari „Grădinarii poznași”.

Artele vizuale se face remarcate cu Bienala Meeting Point, Tabăra de pictură de la Bata, Tabăra internațională de fotografie „Art-Image” și nu în ultimul rând proiectul „Cre Art” cu prima acțiune în luna martie: „European Day of Artistic Creativity” 20/21 martie.

Evenimentele sportive reprezentative pentru județul Arad sunt și ele de asemenea pe agenda Consiliului Județean: Supermaratonul Arad-Bekes şi retur, Turneul Internaţional de Tenis „Trofeul Ilie Năstase”, Maratonul, Semimaratonul şi Crosul Judeţului Arad, Moneasa Mountain Bike Maraton, „Căsoaia Bike Race”, „Raliul Aradului” – Campionat Național, Concurs internațional de motociclism cu titlul „Enduro King of the Hill Tournament”, Concursul național de gimnastică aerobică „Aerogym”, Turneul de fotbal „Old Boys-UTA”.

Calendarul Cultural va fi întregit anul acesta de o serie întreagă de activități și proiecte inovative aparținând celor mai diverse domenii: Festivalul de literatură, teatru și film „Ioan Slavici” de la Șiria, realizarea filmului documentar etnografic ,,Pictorul naiv Petru Mihuţ şi şcoala de pictură de la Brusturi”, Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei, Sărbătoarea Trandafirului la Mândruloc, Triatlonul Aradului, Întâlnirea tinerilor istoriografi, Concursul național de șah „Cupa Palatului”, Simpozionul internațional de etnologie „Hărți etnografice, migrații și schimbări de peisaj cultural”, o serie întreagă de ateliere/workshop-uri, conferințe internaționale și congrese realizate în colaborare cu cele două universități din Arad, pentru a aminti doar câteva dintre cele mai reprezentative.

Dintre producțiile editoriale care vor fi realizate în acest an menționăm: ,,De la naştere la moarte. Rituri domestice din județul Arad” și Volumul de studii ,,Populaţii şi patrimoniul imaterial naţional şi euroregional”, autor Rodica Elena Colta, dar și traducerea, editarea și tipărirea lucrărilor „Strategy” și „Great Strategy of the Byzantine Empire” – autor Edward Luttwak, traducere realizată de către Radu Carp.

Vor avea loc aniversări și comemorări cu semnificație profundă pentru istoria Aradului: 150 de ani de existență a Catedralei Ortodoxe din Arad (Catedrala Veche), 150 de ani de la nașterea lui Ștefan Cicio Pop, eveniment realizat în colaborare cu Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Centrul Cultural Județean Arad va sprijini participarea Corului „Soli del Gloria” la „International Festival of the School” la Lido Del Sole, participarea formației de dansuri „Moștenitorii din Chereluș” la Festivalul Internațional „Dei Giovani” de la Piacenza/Italia, Turnirul de poezie de la Balcic/Bulgaria.

În cadrul proiectului „Green House” se vor desfășura o serie întreagă de activități prevăzute în programul acestui proiect transfrontalier.

De remarcat, că platforma pentru educație civică „ARADUL CONTEAZĂ”, inițiată anul trecut la nivelul Consiliului Județean Arad, își va continua activitatea și pe parcursul acestui an, contribuind prin proiectele și evenimentele derulate la dezvoltarea spiritului civic în cadrul comunității arădene. Personalități ale vieții culturale românești, nume sonore precum Eugenia Vodă, Emil Hurezeanu, Irina Margareta Nistor vor fi invitate să conferențieze în fața publicului arădean. Tot in cadrul platformei va fi sustinută participarea alpinistului arădean Torok Zsolt la Expediţia Românească Everest 2015.

„Vă așteptăm în număr cât mai mare la toate evenimentele noastre”, este mesajul pe care l-a transmis tuturor arădenilor Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Judeţean Arad.

Foto: aradreporter.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.