Campionatul Național al Tăietorilor de Lemne va avea loc sâmbătă, la Pecica

Campionatul Național al Tăietorilor de Lemne va avea loc sâmbătă, la Pecica

Dan Petrescu, campionul României la tăiat lemne, își va apăra titlul la Campionatul Național al Tăietorilor de Lemne STIHL Timbersports, care va avea loc la Pecica, sâmbătă, 16 august, începând cu ora 15.

Concursul din acest an este cel de-al cincilea de acest tip, organizat în țara noastră, având ca scop și desemnareaechipei care va reprezenta România la mondialele de la Innsbruck, Austria, pe 13-15 noiembrie. De asemenea, campionul național ne va reprezenta la probele de individual din cadrul campionatului mondial.

În premieră pentru competiția națională se vor introduce două noi probe și anume tăierea la înălțime pe două plăci și tăierea demonstrativă cu hot saw, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul și este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde.

Pe arena amenajată la cele mai înalte standarde internaționale își vor demonstra forța și precizia 8 atleți: Nagy Botond, Dan Petrescu, Ionel Mariniţă, SzilardCser, Costel Pleș, Csongor Nagy, Ioan Nyamcsuk și Carol Palfi.

Unul dintre cei mai norocoși competitori este Ioan Nyamcsukcare va folosi în luptă cel mai bun topor a lui Martin Komarek, numărul 3 mondial. Topoarele pentru această disciplină sunt fabricate din oțeluri speciale în Noua Zeelandă, iar un sportiv poate aștepta chiar și șase luni pânăîși primește toporul de competiție.

Probele de concurs la care se vor întrece participanţii sâmbătă, dar și la mondialele din noiembrie sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală, Tăierea la înălţime pe două plăci, Tăierea cu super motoferăstrăul.

România are de cinci ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne, STIHL Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Cluj.

Competiţiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.Competiţiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel naţional şi internaţional. În Europa, competiţiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.