Cărțile care ne-au dat coșmaruri la școală, cele pe care nu le-am putut termina sau prea dificile, dezbătute la „O carte pe lună #9” (GALERIE FOTO)

Cărțile care ne-au dat coșmaruri la școală, cele pe care nu le-am putut termina sau prea dificile, dezbătute la „O carte pe lună #9” (GALERIE FOTO)

S-a încheiat și ediția cu numărul 9 a clubului de lectură arădean „O carte pe lună”. Această întâlnire a fost una inedită, deoarece dacă până acum am vorbit despre cărțile pe care pur și simplu le-am „devorat”, acum participanții au vorbit despre cele cu care au întâmpinat dificultăți și nu le-au putut termina.

Dezbaterile, care au avut loc la cafeneaua-florărie Maison d’Art, au trecut de la „Chipuri ascunse” de celebrul pictor Salvador Dali, la cărțile lui Jules Verne, „Tarzan” de Edgar Rice Burroughs, „Robin Hood” de Alexandre Dumas, „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran, „Silmarillion” de J. R. R. Tolkien și „Eleganța Ariciului” de Muriel Barbery.

Motivele pentru care nu au putut finaliza de citit aceste cărți sunt diverse, însă cele mai des invocate sunt: narațiune prea greoaie, abundența descrierilor, acțiune plictisitoare, prea multe date, nume și locuri și, pur și simplu, lipsa rezonanței cu ceea ce a vrut să expună naratorul.

Un aspect cu care toți cei prezenți au fost de acord este în ceea ce privește unele lecturi obligatorii de la școală. Toți iubesc cititul, însă mulți au vorbit despre romane precum „Frații Jderi” de Mihail Sadoveanu, „Moromeții” de Marin Preda sau „Răscoala” de Liviu Rebreanu, romane care sunt „băgate pe gât” elevilor, provocându-le cu atât mai mult o repulsie față de ele. Participanții au spus că aceste cărți au valoarea lor, deoarece prezintă o realitate din istoria românească, însă ar trebui citite doar de cine este pasionat de așa ceva, și nu impuse, deoarece nu vor fi niciodată pe placul elevilor. Tot din categoria autorilor din programa școlară, au fost menționați Mircea Eliade și Camil Petrescu, ca exemple pozitive însă, deoarece au scris niște cărți interesante și captivante pentru cei din liceu și nu numai.

La finalul întâlnirii, Alex Stratulat, unul dintre participanți, a vorbit despre o carte de poezii și proză pe care dorește să o publice. Cartea va fi în engleză, iar tema principală este modul în care vede societatea de astăzi un tânăr de 20 de ani. Poeziile sunt profunde, iar pe alocuri de simte influența filosofilor săi preferați, precum Lucian Blaga sau Emil Cioran.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.