Carte de colorat pentru cateheza biblic-eclezială a copiilor

Carte de colorat pentru cateheza biblic-eclezială a copiilor

O nouă ediție a cărții de colorat cu titlul Sărbătorile copilăriei pentru copiii preșcolari și școlari a văzut lumina tiparului la Editura Tiparnița din Arad. Acest proiect cultural-artistic și biblic-educativ s-a realizat cu scopul desfășurării de activității pastorale-catehetice-educative în învățământul preșcolar și școlar sau de a organiza workshop-uri biblice-liturgice-ecleziale în tabere de educație, ecologie și cultură creștină.

Cartea de colorat face referire la tema copilăriei în Noul Testament și ciclul marilor celebrări liturgice în care suntem chemaţi să contemplăm rolul Preasfintei Fecioare Maria în Istoria mântuirii. Imaginile originale ce redau un limbaj viu atractiv copiilor, au fost realizate de artista arădeană Angela Hanc. Imaginile biblic-iconografice exprimă în manieră reînnoită vitalitatea perenă a Bisericii în arta sacră și rugăciune.

Într-adevăr, educația liturgică a copiilor și tinerilor este o provocare pentru pastorația liturgică ce trebuie actualizată mereu din nou, pentru a cunoaște și trăi „o Liturghie vie pentru o Biserică vie”. Liturghia este „vie” datorită prezenței vii a Celui care murid a nimic moartea și înviind ne-a redat viața. Liturghia este viață și nu o idee de înțeles. De fapt duce la trăirea unei experiențe inițiatice, mistagogice, adică transformatoare a modului de a gândi și de a ne comporta și nu la îmbogățirea propriului bagaj de idei despre Dumnezeu. Cultul liturgic nu este numai o învățătură de înțeles, sau un ritual de îndeplinit, ci este un izvor de viață și de lumină pentru drumul nostru de credință. Reflecțiile spirituale sunt un lucru diferit de Liturghie, care înseamnă tocmai a intra în taina lui Dumnezeu, a ne lăsa duși la taină și a fi în taină. Este o mare diferență între a spune că există Dumnezeu și a simți că Dumnezeu ne iubește, așa cum suntem, acum și aici. În rugăciunea liturgică experiem experiența Bisericii și comuniunea semnificată nu de o gândire abstractă ci de o lucrare care îi are ca împreună-conlucrători pe Dumnezeu și pe noi, pe Hristos și Biserică.

Prin Hristos, orice educație, în familie sau în școală, intră în dimensiunea mântuitoare a pedagogiei divine, destinată oamenilor și familiilor, culminând în misterul pascal al morții și Învierii Domnului. Orice demers al educației creștine, care este o educație spre plenitudine umană, pornește din acest „miez” al mântuirii noastre.

Arhim. Teofan Mada

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.