Castelele de diplome se prăbușesc

Castelele de diplome se prăbușesc

Multe dintre universitățile cu renume de la noi din țară sunt pe cale să dispară. Încet dar sigur, în ritmul în care pierderile sunt tot mai mari, universitățile nu vor avea de ales decât să își închidă porțile. Marea întrebare este ce vor face zecile de mii de studenți cu banii luați și fără diplome sau cu diplome ce nu vor mai valora mare lucru?

Universitatea Spiru Haret, Universitatea Titu Maiorescu, Universitatea Româno-Americană, Universitatea Bioterra, Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa au avut cele mai spectaculoase prăbuşiri ale profitabilităţii din 2008 încoace, dintre toate universităţile private acreditate, potrivit unei analize economica.net. Cele mai multe universităţi private merg semnificativ mai prost decât în 2008, iar falimentul e inevitabil, dacă va continua tendinţa ultimilor şase ani.

Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, Universitatea Athenaeum din Bucureşti, Universitatea Avram Iancu din Cluj, Universitatea Bogdan Vodă, Universitatea Sapienţia din Cluj, Universitatea Partium din Oradea, Universitatea Tibiscus din Timişoara, Universitatea Româno-Germană din Sibiu, Universitatea Constantin Brâncoveanu din Piteşti, Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iaşi – acestea sunt instituţiile particulare de învăţământ superior acreditate care au avut pierderi în 2013.

Şapte dintre ele au funcţionat pe pierdere în ultimii trei ani consecutivi: Universitatea Avram Iancu din Cluj, Universitatea Bogdan Vodă, Universitatea Constantin Brâncoveanu din Piteşti, Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iaşi, Universitatea Partium din Oradea, Universitatea Tibiscus din Timişoara, Universitatea Româno-Germană din Sibiu.

Pentru cinci dintre universităţile particulare acreditate care au mers totuşi pe profit în 2013, tendinţa ultimilor şase ani arată o scădere semnificativă şi continuă a profitabilităţii lor: Universitatea Hyperion, Universitatea Ecologică, Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa, Universitatea Apollonia din Iaşi, Universitatea Danubius din Galaţi.

Doar cinci dintre universităţile particulare acreditate au avut un reviriment al profitabilităţii (în cele mai multe cazuri – slab), faţă de anul 2012: Universitatea Spiru Haret, Universitatea Dimitrie Cantemir din Bucureşti, Universitatea Bioterra, Universitatea Artifex, Universitatea Dimitrie Cantemir din Tîrgu Mureş.

La previziunile sumbre care sunt din ce în ce mai aproape, viitorii studenți nu pot decât să-și pună gențile pe umăr și să caute spre alte orizonturi, mai profitabile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.