Ce amenzi mai pregăteşte ANAF!

Ce amenzi mai pregăteşte ANAF!

Ministerul Finanţelor Publice vrea să schimbe regulile de suspendare a activităţii unei societăți, prin impunerea unor praguri pentru diferenţele de bani constatate în casele de marcat ale agenţilor economici de agenţii de la Fisc, în funcţie de care vor fi aplicate amenzi în bani. Suspendarea activităţii unităţii va fi dispusă doar începând cu a doua abatere constatată în doi ani, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul instituţiei.

Noile prevederi permit aplicarea graduală a sancţiunilor, în funcţie de un prag de semnificaţie. Astfel, dacă diferenţa constatată este de până 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu avertisment.

Dacă diferenţa constatată este mai mare de 1% , dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. Dacă diferenţa este cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat, fapta se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

În cazul în care diferența constatată este cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei, şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activității operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

Dacă diferenţa este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat, fapta se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 de lei.

Pentru diferenţe mai mari de 1.000 lei şi mai mari de 1%, din valoarea înregistrată în casa de marcat se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.