COD PORTOCALIU de ploi și COD GALBEN de vânt și ninsori. UPDATE: Inundații în mai multe județe

COD PORTOCALIU de ploi și COD GALBEN de vânt și ninsori. UPDATE: Inundații în mai multe județe

România se află sub cod portocaliu de ploi și cod galben de vânt și ninsori. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marți, o avertizare meteorologică „cod portocaliu” de ploi însemnate cantitativ ân mai multe județea din țară și a instituit „cod galben” de ninsori şi intensificări susținute ale vântului, la munte.

Cod portocaliu

Potrivit ANM, până diseară la ora 20, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa și Tulcea, precum și în zona de munte aferentă județului Dâmbovița, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 50 – 60 l/mp şi pe arii restrânse 80 – 90 l/mp.

Cod galben

Confprm ANM, până în 13 octombrie, ora 10, temporar va ploua în majoritatea regiunilor. În special în sud-estul, estul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 l/mp. La munte, îndeosebi în zona Carpaților Orientali și Meridionali, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze ce vor depăși la rafală 55 – 65 km/h cu precădere în regiunile estice şi la munte şi pentru intervale scurte de timp peste 75 – 80 km/h în zona litoralului, dar şi pe crestele înalte de munte, unde va viscoli ninsoarea.

UPDATE/ Inundații în mai multe județe

Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe judeţe. Mai multe case din judeţele Prahova, Vrancea, Ilfov şi din București au fost inundate, un drum a fost blocat din cauza căderilor de pietre de pe versanţi. Circulația feroviară este întreruptă în gara din municipiul Galați, din cauza cantităţilor mari de apă care a acoperit macazurile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.