Compania Aradi Kamaraszinhaz joacă la Opera Maghiară din Cluj

Compania Aradi Kamaraszinhaz joacă la Opera Maghiară din Cluj

 

Spectacolul „13”, în regia lui Tapaszto Erno și Farkas Tamas, o producție a teatrului maghiar arădean, realizat în colaborare internațională româno-maghiară-sârbă, va fi prezentat în cadrul unui turneu în patru locații din țară și străinătate.

Co-producţia este inspirată din ultimele zile din viața celor treisprezece generali executați la Arad. Spectacolul de dans și muzică live este inspirat din folclorul maghiar, românesc, țigănesc, sârbesc, dar și din muzica clasică austrică și șansonetele franceze. Producţia aparţine Companiei Aradi Kamaraszinhaz, Ansamblului Taban din Bekescsaba și Formației Juhasz din Subotița. Potrivit echipei regizorale, spectacolul este o estetică a barbarismului modern.

Spectacolul de dans va fi prezentat la Arad, în cadrul festivităților comemorative legate de 6 octombrie, ziua celor 13 generali martiri din Arad, de unde va pleca la Cluj, în cadrul programelor Cluj-Napoca 2015 Capitală Europeană a Tineretului. Următoarea locație este Budapesta, unde va fi jucat de două ori în Casa Tradițiilor. Turneul se va încheia în data de 18 octombrie cu un spectacol la Timișoara.

Spectacolul „13” a fost invitat vara aceasta la prima ediție a festivalului internațional Theaterstock din Bacău, unde a fost primit cu o deosebită pasiune: „Un spectacol de excepție, un spectacol de respirație scurtă, dens, cu mesaj puternic, răscolitor, care trezește conștiințe adormite într-o nepăsare vinovată. Un spectacol răvășitor! (…)Prin dans și muzică – limbaje universale – au reușit să transmită că orice crimă, orice intoleranță față de libertatea de gândire, față de credința personală – toate aceste nelegiuiri sunt oribile. Au reușit să exprime diversitatea umană și frumusețea ei și în același timp au fost foarte bine conturate aspecte ale conștiinței căzute în abisul despotismului: dezumanizarea totală a celui care ucide cu sânge rece, lipsa oricărui sentiment de compasiune, zvârcolirea oribil lăbărțată a criminalului primar”, scrie Nora Savu după spectacolul din Bacău.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.