Concert SoNoRo Conac la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad

Concert SoNoRo Conac la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac continuă vineri, 11 septembrie, de la ora 19:00, la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad (P-ţa Moise Nicoară nr. 1).

Programul serii cuprinde piese de Ludwig van Beethoven (Duet pentru vioară și violă și Trio de coarde în sol major, Op. 9, Nr. 1), Jean Sibelius (Trio de coarde în sol major, JS 210), George Enescu (Lăutarul pentru violă solo) și Frank Bridge (Lament pentru două viole, H.117), în interpretarea muzicienilor Vlad Stănculeasa (vioară), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și Valentin Răduțiu (violoncel). Concertul va fi urmat de un cocktail.

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați: conac.sonoro.ro.

Ultimele două concerte SoNoRo Conac vor avea loc pe 13 septembrie 2015, la Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București și, în octombrie, la Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc.

Operă a arhitectului Jozef Diecher din Budapesta, clădirea Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad a fost construită între anii 1869 – 1873. Edificiul a intrat în proprietatea statului în 1895, iar din toamna anului 1919 instituția școlară găzduită de actuala clădire devine Liceul „Moise Nicoară”, primul liceu de băieți din Arad, liceu românesc, care și-a propus să formeze oameni de înaltă ținută morală și profesională. Clădirea este zidită în stil renaissance și se compune din două părți: clădirea principală cu etaj și corpul scund, în partea de apus, unde se află și sala de sport. Sunt impresionante intrarea principală, scările principale și sala festivă, în care predomină elementele în stil baroc.

Colegiul moise nicoara

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România. SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Președinției României.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.