Consiliul Judeţean Arad vă invită sâmbătă la teatru

Consiliul Judeţean Arad vă invită sâmbătă la teatru

Consiliul Judeţean Arad vă invită sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 18.00 la spectacolul de teatru „Diaconiţa Olimpiada” ce va avea loc la Filarmonica de Stat din Arad. Este vorba despre un spectacol de teatru care oferă publicului modele de viaţă creştină într-o lume cu valori în criză şi prezintă confesiunea unei femei aflate în căutarea sensului existenţei şi a lui Dumnezeu.
Organizat în cadrul Festivalului de Artă Sacră şi Spiritualitate Românescă „Filocalia”, spectacolul de teatru „Diaconiţa Olimpiada” este o adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către diaconiţa Olimpiada (sfârşitul sec. IV şi începutul sec. V), cu actriţa Ana Calciu, în regia lui Marian Popescu, realizat sub coordonarea Prea Sfinţitului Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Actualitatea textului adaptat constă în faptul că răspunde şi multor întrebări ale omului contemporan. Acesta mângâie pe cei în durere şi îndeamnă pe cei în suferinţă şi necaz la răbdare şi rugăciune.
Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o vastă corespondenţă,din care ni s-au păstrat 236 de scrisori adresate unui număr mare de persoane. Cele mai complexe şi elaborate însă sunt adresate unui personaj feminin, ,,Diaconiţa Olimpiada”, cea care a ctitorit prima mănăstire de maici din Constantinopol, din care va prezentăm un mic fragment:
„Ţi-am trimis o lucrare  cu următorul subiect: «Nimeni nu-l poate vătăma pe cel ce nu se vatămă singur». Citeşte-o des, citeşte-o cu voce tare. Îţi va fi un leac minunat, dacă voieşti să-l iei. Iar dacă te încăpăţânezi şi nu vrei  să ieşi din mlaştina tristeţii tale, cu toate numeroasele mele sfaturi şi îndemnuri, nu-mi va fi nici mie uşor să te ascult şi să-ţi trimit scrisori dese  de vreme ce n-ai câştigat nimic din ele spre înviorarea ta.”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.