Consultările de la Cotroceni, furtună în paharul cu apă al dreptei

Consultările de la Cotroceni, furtună în paharul cu apă al dreptei

Consultările de la Palatul Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și partidele care au intrat în Parlament ca urmare a scrutinului din 11 decembrie au început prost, prin neparticiparea PSD și ALDE, care vor forma, cel mai probabil, noul guvern. Scuza acestora de a nu participa că e „prematur” sau că nu se respectă Constituția nu ține, pentru că atunci când te invită Președintele României, fie el chiar și un jucător „de dreapta”, te duci.

În general, consultările s-au desfășurat în nota obișnuită: Fără a avea încă un Parlament constituit și o poziționare clară în interiorul acestuia a reprezentanților partidelor, s-au făcut speculații, s-au lansat ipoteze mai mult sau mai puțin fanteziste. Cea mai „tare” din acest punct de vedere a fost cea a PNL, semn că nu degeaba Gheorghe Falcă s-a aflat în echipa care s-a deplasat la Cotroceni. Liberalii se visează (încă) la guvernare, deși cetățenii le-au indicat că trebuie să stea la colț patru ani. Dar, faptul că PNL a pierdut legătura cu realitatea nu mai miră pe nimeni.

Revenind la propunerea liberalilor, de a forma o coaliție de dreapta din care să facă parte toate partidele, cu excepția PSD, trebuie să fim realiști și să vedem că, oricât de tentantă ar fi, e dificil de pus în practică. Chiar dacă în interiorul ALDE există niște „pioni” prin care se încearcă determinarea unei schimbări de macaz, e greu de crezut că se va întâmpla una ca asta. Și nici nu ar fi corect, pentru că ar trăda voturile pe care cetățenii le-au dat ALDE. Voturi care sunt profund anti-PDL (camuflat în interiorul actualului PNL). De aceea, nu cred ALDE va trăda PSD.

În ceea ce-i privește pe social-democrați, dacă vor ține „ca orbul de bâtă” de varianta cu Dragnea premier nu vor avea decât de pierdut. Cel mai mare partid din România are destui oameni potriviți pentru o asemenea funcție. Rămâne de văzut, însă, dacă social-democrații se vor dovedi suficient de maturi încât să nu forțeze nota cu Dragnea.

Cam acestea ar fi de spus așa, la foc automat, după prima rundă de consultări de la Cotroceni (vor mai urma și altele). Și că a „înviat” Falcă, desigur.

  1. guvern al dreptei cu Falca prim-ministru. asta vrea Turcan (fosta pedelista)

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.