Contorizarea individuală la apă şi canalizare în blocuri, CRITICATĂ de ULAL Arad: „La ce ne foloseşte?”

Contorizarea individuală la apă şi canalizare în blocuri, CRITICATĂ de ULAL Arad: „La ce ne foloseşte?”

Conform unei modificări legislative, cetăţenii care locuiesc la bloc au acum posibilitatea să se branşeze şi să-şi monteze contoare individuale în ceea ce priveşte serviciile de alimentare cu apa şi canalizare.

Însă, potrivit conducerii ULAL Arad, acest tip de contorizare va fi foarte greu de implementat în cazul asociaţiilor de proprietari, în special în condominiile care au instalaţia de distribuţie pe verticală.

„Asociaţiile de proprietari sunt considerate utilizatori casnici colectivi tocmai datorită faptului că majoritatea blocurilor din România au fost construite cu instalaţie de distribuire pe verticală având un singur contor de branşament situat la limita de proprietate. Pentru realizarea contorizării individuale, conform noilor reglementări legale, asociaţiile de proprietari trebuie să rezilieze contractul cu operatorul serviciului de furnizare a apei, în urma unei hotărâri a adunării generale, cu acordul unanim al proprietarilor”, explică Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad.

„La contorizarea individuală se vor monta contoare de apă pe fiecare sursă de consum, contoare supuse controlului metrologic şi de acelaşi tip în toate unităţile imobiliare din condominiu. Pe lângă costurile cu achiziţionarea acestor contoare, proprietarii trebuie să achite periodic şi verificarea”, a completat Dorina Lupşe.

Potrivit reprezentanţilor ULAL Arad, în urma contorizării individuale, factura va cuprinde atât consumul individual cât şi diferenţa de consum faţă de contorul de branşament, diferenţă care la nivel de condominiu va fi repartizată în mod egal pe fiecare unitate imobiliară. (Diferenţele de apă vor fi plătite şi de proprietarii apartamentelor nelocuite dar şi de proprietarii garajelor care au CF distinct).

Multe semne de întrebare
„Este important de ştiut dacă pe factura individuală vor fi trecute şi indexurile contorului de branşament. Cine urmăreşte consumul la nivel de branşament în urma rezilierii contractului cu asociaţia de proprietari? Conform articolului 31, punctul 7, litera d, din Legea nr. 241/2006 utilizatorilor care nu asigură montarea contoarelor în toate punctele de consum aferente proprietăţii individuale sau care nu verifică metrologic contoarele la termenul de scadenţă ori nu înlocuiesc toate contoarele respinse metrologic li se va repartiza consum pauşal. Ce facem în situaţia în care diferenţele de apă sunt mai mici decât consumul pauşal aplicat celor în situaţia mai sus menţionată? Legea nu prevede regularizarea consumului de apă în astfel de situaţii.

Ne întrebăm dacă în cazul contorizării individuale la blocurile cu distribuţie pe verticală unde s-a reziliat contractul cu asociaţia de proprietari pe contorul de branşament – operatorul nemaiavând raport cu asociaţia – nu riscăm facturarea unor diferenţe de apă care nu aparţin condominiului? La ce ne foloseşte atunci contorizarea individuală? Doar pentru a avea cheltuieli cu achiziţionarea de noi aparate de măsură, înlocuirea şi verificarea periodică metrologică a acestora?”, se întreabă Dorina Lupşe.

  1. Intr-adevar, contorizarea individuala ridica niste semne de intrebare, iar asociatiile de proprietari trebuie sa decida fiecare in parte care este cea mai buna solutie.

    Raspunde
  2. ULALA iar se pisa contra vantului

    Raspunde
  3. din putul gandirii 24 septembrie, 2015, 9:25 am

    Nu este nevoie de o hotarare a adunarii generale pentru rezilierea contractului asociatiei. Legea da dreptul oricarui proprietar sa contracteze direct cu furnizorul de servicii si sa scape de discutiile interminabile, jegoase si imbecile cu ceilalti proprietari si foarte important sa scape de discutiile cu administratorii indoctrinati de ULALA.
    Deci tot ce spune madam asta este tocmai pe dos. Trebuie sa fii ori foarte prost sa nu pricepi nimic ori foarte destept sa reusesti sa intoxici cu argumente aparent corecte. Si intr-un caz si in altul paguba este la cetatean.

    Raspunde
  4. Colegii mei avocati abia asteapta, sa primeasca astfel de dosare. Hei!!! Stati putin. Si eu abia astept. Un cascaval bun si usor de cistigat, este oricind binevenit.
    Totusi, inainte de a ne pune sa facem o prostie, sa mai citim o data legea, eventual in fata oglinzii de la baie, iar nu aplecat pe deasupra vreunui put. Cine stie ce aburi grei mai ies de pe acolo.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.