Cresc subvențiile în agricultură. Află cu cât!

Cresc subvențiile în agricultură. Află cu cât!

Începând de anul viitor vor crește subvențiile în agricultură și se va modifica și modul de alocare a plăţilor pe suprafaţă.

Astfel, începând din 2017 fermierii ar putea primi cu 50 de euro mai mult faţă de anul acesta pentru fiecare hectar de teren pe care îl exploatează. Subvenţia pe suprafaţă ar putea ajunge și la 130 de euro pe hectar.

„Principala problemă pe care a întâmpinat-o APIA a fost faptul că softul (program informatic – n.red.) nu a fost actualizat, dar in momentul de faţă softul este dezvoltat pentru ca în anul următor să respectăm termenele stabilite, să plătim avansurile urmând apoi ca plăţile regulare să le începem din ianuarie. Anul trecut subvenţia pe hectar a fost de 80 euro, anul acesta doar avansul va fi 97 de euro, deci va ajunge probabil la 130 euro pe hectar”, a declarat directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Paul Kmen.

Potrivit datelor APIA, cele mai mari subvenţii alocate aferente cam­pa­niei agricole din 2015 au fost pentru cul­tura de cartof de sămânţă – 23.745 euro pe hectar, pentru cartofi timpurii, semitim­purii şi de vară – peste 11.000 euro pe hectar, iar pentru tomate destinate in­dustrializării, cultivate în câmp, fermierii au primit circa 13.700 euro pe hectar.

Din 1,59 mld. euro, cât era plafonul total alocat pentru plata subvenţiilor din Fondul European de Garantare Agricolă aferente campaniei agricole din 2015, APIA a achitat până acum, după întârzieri, 1,46 mld. euro, adică  în jur de 90% din plafonul alocat.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.