Criza gunoiului, la Arad. Cum s-a ajuns aici şi cine sunt vinovaţii

Criza gunoiului, la Arad. Cum s-a ajuns aici şi cine sunt vinovaţii

Aradul este, de câteva săptămâni, într-o situaţie de criză în ceea ce priveşte salubrizarea, lucru care a generat şi generează încă numeroase polemici.

Discutând cu părţile implicate, am ajuns la concluzia că avem de-a face cu un cumul de factori care a condus la o situaţie fără precedent în oraş.

În primul rând, totul pleacă de la cantitatea uriaşă de gunoi, care a pus societatea de salubrizare (RETIM) în imposibilitatea de a se achita de sarcini aşa cum ar fi trebuit. Aşa cum au recunoscut, pentru NewsAr.ro, surse din conducerea Consiliului Judeţean Arad, cantitatea de gunoi pe care îl produce Aradul este, astăzi, mai mare decât cea de la momentul scrierii proiectului de gestionare a deşeurilor. Cu alte cuvinte, una scrie în acte, alta e situaţia pe teren, operatorul de salubrizare fiind luat pe nepregătite din acest punct de vedere.

În plus, acelaşi operator a fost pus în situaţia de a colecta şi deşeurile rezultate în urma curăţeniei de primăvară din municipiu, pentru că Primăria a demarat în martie respectiva curăţenie, în timp ce oraşul era încă sub zăpezi. În acest fel, curăţenia de primăvară nu s-a realizat, atunci, aşa cum ar fi trebuit. Arădenii s-au apucat abia în aprilie să tundă pomii şi să scoată crengile şi alte deşeuri în stradă, lucru care a dus la sufocarea de multe ori a rampelor pentru gunoi menajer.

Consiliul Judeţean Arad are şi el o parte de vină în toată această ecuaţie: Nu a pus la dispoziţia societăţii de salubrizare, aşa cum era prevăzut, cele 10 maşini de colectare a gunoiului, din cauza faptului că acestea, deşi noi, cumpărate pe bani europeni, erau defecte şi au trebuit duse la service. O neglijenţă a celor de la CJA care ne-a costat scump pe toţi.

O altă problemă cu care se confruntă operatorul de salubrizare o reprezintă faptul că nu are unde depozita gunoiul strâns în a doua parte a zilei. Practic, operatorul se află în imposibilitatea de a lucra aşa cum ar fi trebui în schimbul al doilea.

Dacă la toate acestea punem şi faptul că RETIM, în loc să meargă pe cărarea bătătorită deja de fostul operator, a modificat programul de colectare (revenind, ulterior, asupra lui), şi mai adăugăm şi dificultăţile – inerente – ale oricărui început, avem o imagine de ansamblu asupra a ceea ce a determinat criza gunoiului din oraş.

În concluzie, vina este împărţită între autorităţi şi operatorul de salubrizare, care trebuie să stea acum faţă în faţă, să-şi recunoască greşelile şi să rezolve urgent situaţia. Dacă pot. Dacă nu, să-i lase pe alţii!

  1. O analiza succinta dar v-a scapat un lucru: factorul politic!!

    Raspunde
    • Nu a fost ignorat factorul politic: Administratia, atat cea municipala cat si cea judeteana, e formata la varf din oameni politici. Se stie asta.

      Raspunde
  2. RETIM, in primul rand, nu si-a indeplinit cateva din obligatiile contractuale care denota lipsa de organizare si bun simt, fara a se ajunge la altceva: nu au pus la dispozitie pubele, asa cum scria in contract (au chemat lumea sa ridice pubelele, desi …) nu au avut pubelele necesare raportate la numarul de puncte de colectare, nu raportate la cantitate deseurilor, cu toate ca au semnat contracte de la inceputul lunii aprilie, chiar cu 3 saptamani inainte.
    Iar ignorarea factorului politic, este o chestie tipica, cineva a luat un sac de bani (a se citi o persoana / firma / partid / alianta) asa ca se trece acest aspect sub tacere.

    Raspunde
  3. La ADI Deseuri sunt angajati membri PNL pe pile nu pe competenta iar director e Tolea Adi alt competent de frunte al PNL. rusine!

    Raspunde
  4. Sa ridice mai des gunoiul sa nu se mai ajunga la asta

    Raspunde
  5. 1 – Retim nu-si face decat datoria ( cel putin, se pare ca macar incearca, nu stiu cat ii va tine ), conform contractului. Asa ca se ne mai lase cu declaratia ca face eforturi.
    2 – ” Populaţia depozitează zilnic un volum mare de deşeuri care nu fac parte din categoria deșeurilor menajere și pentru care RETIM nu este responsabilă. Este vorba despre deşeuri rezultate din lucrări de construcţii, piese de mobilier, deşeuri vegetale care provin din toaletarea spaţiilor verzi şi chiar deşeuri periculoase”. Si ce propuneti, ce a-ti vrea sa faca populatia. Sa-si faca tocana din ele. Sa le puna la conserva sau borcan pentru iarna. Sa-si ridice monumente si statui. Normal ca intreaga populatie are si astfel de deseuri. Tot edilii nostri ne cer sa intretinem spatiile verzi din jurul locuintelor. Daca tot a-ti semnat contracte ca si chiorii, cu pretentii cretine, atunci veniti cu solutii nu cu acuze.
    3 – Rampe clandestine si platforme neamenajate. Voi va auziti ce spuneti ?. Intreb asa, din curiozitate. Pai daca nu vreti sa colectati o gramada de deseuri ce a-ti vrea sa faca lumea cu ele. Va bateti cap in cap. Una vreti ( curatenie peste tot ) si alta faceti. Repet. Ce vreti sa faca lumea cu ele, sa le trimita la export pe alte planete, sa organizeze caravane spre alte localitati din tara care sa le preia. Pana cand nu o sa colectati toate deseurile ( indiferent de natura acestora ), tot o sa intalniti gunoi aruncat aiurea peste tot ( camp, padure, canale, santuri ). De fapt, o sa gasiti din ce in ce mai mult gunoi aruncat astfel. Ori vreti curatenie, ori nu, ca dupa cum gestionati problema se pare ca mai mult nu vreti.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.