Cum a ajuns STÂLPUL BIRTULUI cel mai longeviv primar al Aradului, omul în timpul căruia oraşul a fost „botezat” Mica Vienă!

Cum a ajuns STÂLPUL BIRTULUI cel mai longeviv primar al Aradului, omul în timpul căruia oraşul a fost „botezat” Mica Vienă!

La nici doi ani de la dezvelirea bustului celui mai longeviv primar al Aradului, Salacz Gyula (1875 – 1901), acesta a ajuns element de decor într-un birt! Cel puţin aşa reiese din imaginea alăturată, în care se poate vedea o terasă „răsărită” în această vară, taman în jurul bustului fostului primar, la intersecţia străzilor Episcopiei și Ilarie Chendi cu strada Salacz Gyula.

Pentru a face loc terasei, au fost demontate băncile şi desfiinţată, efectiv, mica piaţetă de la intersecţia celor trei străzi.

Cafeneaua, denumită Ema del Mar, este a unui cunoscut personaj al urbei, spaţiul interior al acesteia aparţinându-i – conform unor surse – fostului deputat Lucian Riviş Tipei. Cert este că importante personalităţi ale vieţii publice arădene pot fi văzute aproape zilnic în localul cu pricina…

De remarcat, că Salacz Gyula a condus destinele Aradului timp de 26 de ani, de numele său legându-se – între altele – construirea Palatului Administrativ, eliminarea braţelor râului Mureşului şi construirea digului, asfaltarea multor străzi şi dezvoltarea galopantă a oraşului, care a condus inclusiv la ridicarea celor mai importante clădiri de patrimoniu ale Aradului. De altfel, titulatura de Mica Vienă a fost atribuită municipiului nostru în timpul mandatului său.

Acum, prin grija şi respectul reprezentanţilor administraţiei locale, Salacz Gyula a ajuns stâlpul birtului!

Salacz Gyula 2

  1. din invidie …. cred ?! 😉

    Raspunde
  2. nuuu, din prostie mai mult ca sigur!

    Raspunde
  3. Mica Viena e o emblema nascocita dupa revolutie, aratati voi un pasaj in care Aradul a fost considerat asa. Cat despre local, mai bine ati scrie ca au o mancare de proasta calitate nu ca are terasa in jurul statui !

    Raspunde
  4. daca nu era terasa asta nici nu stia nimeni de Salacz Gyula care o fi fost mare primar dar numai in Romania nu a fost. Marea dezvoltare de care vorbiti a fost facuta de un ungur pentru unguri in defavoarea romanilor care lucrau pentru ei pe bani de nimic sau chiar deloc. Dar daca sunteti chiar asa amatori de istori relatati un pic si despre atrocitatile pe cre le-au facut imediat dupa 1918 pana a ajuns armata franceza in Arad si abia apoi armata Romana. In plus daca mergeti in Viena o sa vedeti mute astfel de terase in apropiere de monumente istorice, doar ca austriecii te taxeaza ca sa admiri peisajul. Nu am nici o problema cu acesta terasa, dar sa vii sa il lauzi pe Salacz Gyula tu ca roman, pai este prost rau, sincer…

    Raspunde
    • daca nuti place ce si cum au facut ungurii poti sa te muti in oltenia sau moldova acolo nu am facut nimic 😉 , chiar iti recomand cateve orase craiova, targoviste , ect sau chiar in capitala;)

      Raspunde
      • bun raspuns !lui alex.acolo unde sustin ca nu au fost numai ei,ar fi trebuit sa fie raiul pe pamint! dar se vede clar ca nu au fost in stare de nimic.

        Raspunde
    • bine ca au fost atunci toti unguri grofi! ca altfel nu aveau bunici tai unde lucra(pt bani de nimic)sau strabuni tai nici nu erau prin zona pe vremea aia….

      Raspunde
  5. scuze pentru greselile de grama dar tableta e de vina:)

    Raspunde
  6. nu despre unguri sau romani este vorba aici (Alex) sau de invidie (PAM) ori de prostie (beep). e despre cum nu stim sa facem vreo distinctie intre spatiul public si cel privat. autorul nu a mers mai departe dar il asigur ca poate descoperi muuuuuuulte nereguli legate de acel local. chiar l-as incuraja sa sape putin!

    Raspunde
  7. bine i-au facut primarului unguroi

    Raspunde
    • Andrei Gligor, str. Episcopiei 9 iulie, 2014, 11:13 am

      Draga Radule,
      Nu stii nimic si nici nu ai sa stii vreodata … nu stii nici istorie, nu stii nici notiuni de educatie civica, nu stii nici ca traiesti in Europa, xenofobia iti da pe dinafara (oare stii ce e xenofobie?), nici macar nationalist roman nu esti … dar cel mai grav lucru este ca iti lipsesc cei sapte ani de educatie de acasa … si mai am o veste proasta pentru tine: continua tot asa ai sa ramai nestiutor tot restul vietii tale, in care te poti balacari in neputinta ta.
      Daca ai reusit sa citesti pana aici si esti curios sa intelegi ce inseamna, du-te si fa un tur gratuit prin Arad cu voluntarii care critica impostura, sa mai afli cum de traiesti in asa un oras, pe care-l batjocoresti.
      E ca si cum ai face pisu si caca in patul in care dormi si sa te culci mai departe in el.
      Andrei Gligor

      Raspunde
      • toata stima D-le Gligor ati dat o lectie de viata „unuia”.respect oameni culti si pozitia dvs. foarte echidistanta.

        Raspunde
      • Felicitari Domnule Gligor foarte bine spus, as dori sa mai adaug putina istorie pe aceste comentarii si ar fii cu amintirea unor cladiri din Arad:
        1 . Gara CFR Arad -1910 Arh. Lajos Szantay
        2. Sipitalu de copii 1905 Arh. Milan Tabacovici si pe banii lui Andrenyi Karoly
        3.Palatul Jakabffyi – 1906 Arh. Kover Lajos
        4.Palatul Ronai – 1905 Arh. Steiner Iosif
        5.Palatul Szantay – 1905 Arh. Lajos Szantay
        6.Palatul Foldes – 1900 Arh. Milan Tabacovici
        7.Palatul Bohus – 1913 Arh. Lajos Szantay
        8.Palatul Neuman – 1891 (Neuman cel cara a industrializat Aradul)
        etc , etc am enumerat doar cateva di cele mai cunoscute cladir pe langa care trecem zilnic cel putin o data . Imi cer scuze ca nu am scris mai mult si despre alte cladiri si alte personalitati puternice in Arad

        Raspunde
  8. Alex, Aradul are istoria lui, cu unguri, cu romani, cu sarbi si nemti (si cu tigani mai nou, daca vrei). In istorie s-au mai certat, dar cel mai des au trait pasnic impreuna. Nu are rost sa stergi istoria Aradului de dinainte de 1918. Ce sa facem acum? Sa daramam Primaria, Teatrul, Palatul Cultural ca le-au facut ungurii? Si echipa UTA e infiintata de un evreu ungur. Cred ca trebuie sa gasim in multiculturalitate un motiv de mandrie, nu de cearta. Despre statuie, putine de spus, sunt terase si in alte piatete din lume si sunt frumoase. Intrebarea este, daca nu era a lu Tipei, avea voie sa puna mese pe acolo?

    Raspunde
    • la obiect!bine pusa itrebarea.cit despre tot felul de vinituri in arad eu zic sa nu ii bagam in seama.,noi stim de la bunici nostri care alti au fost(bunica romanca,bunicu sirb sau alte natii care au format famili si au trait ani multi impreuna)nu stiu de ce ii arde pe alti asa de tare ce si cum am fost noi aici acasa in aradul nostru.

      Raspunde
  9. Din pacate, Aradul a ajuns sa fie condus de uul care nu are sa fie aradean in vecii- vecilor! Unul care nu are respect fata de nimic, numai fata de banii cae ii intra in buzunar!
    Fiti linistiti ca, peronajul care si-a facut terasa acolo a dat spaga acolo unde a ‘trebuit’, iar maideparte, a fost treaba lui…..

    Raspunde
  10. Ma intreb ce sentiment au locuitorii imobilului in fata caruia e birtul atunci cand vor sa iasa pe poarta casei sau cand primesc musafiri?!
    Pacat ca Aradul ajunge sa fie batjocorit astfel!
    Sigur nu sunt aradeni patronii acestui birtut!
    Viniturile murdaresc Aradul!

    Raspunde
    • Angelica eu cred ca sunt foarte fericiti. eu unul as fi fericit sa cobor din casa direct in bar! iar la intoarcere sa fiu nevoit sa trec iar prin bar 🙂 ce viata!

      Raspunde
  11. Cum de nu sa observat până acum spaţiul din faţa primăriei.În plin centru, un loc ideal ptr. un birt de fiţe . Ar fi atrăgător ptr. turiştii care vizitează Mica Wiena Şi nu mai puneţi acele podiumuri odioase , lăsaţi să crească buxuşii (?) Ar fi in loc extraordinar ptr. pişare şi Falkă din geam poate urmării cum se înverzeşte , cum prosperă oraşul lui iubit, Aradul

    Raspunde
  12. „Aradean” ai dreptate, trebuie sa facem compromisuri pentru ca ne-am dorit sa traim in Uniunea Europeana si asta inseamna multiculturalitate, mea culpa, raman la parerea ca ideea nu e rea dar sunt convins ca daca nu era vorba de Tipei nu primea nimeni aprobare. Va mai lansez insa o galusca, parcarile din Arad vor fi curand externalizate de la primarie catre o firma privata:)) Daca fac apel la memorie cred ca Falca a castigat alegerile cu subiectul Strand si Parcari:)) Asteptam doritori pentru postul de primar pentru ca in 2 ani sigur o sa fie vacant:)))

    Raspunde
  13. Aradul e mort si ingropat. In Arad face legea un drumar oltean via Brad si un fochist analfabet de la Caprioara. Punct. Rusine lingailor care le canta in struna. Si rusine noua ca nu avem curaj sa mergem peste ei cu furci si topoare ca in `907. Dar…avem o scuza….Capul plecat sabia nu-l taie…deci meritam muia…

    Raspunde
  14. Sunt sigur ca nici unul din cei care au ” binevoit” a-si da cu parerea…..nu au frecventat acest restaurant….nu birt. Inaintea de a va da cu parerea eu sugerez sa va documentati putin…..
    Inteleg frustrarea celor care ar vrea dar nu au posibilitate financiara de a incerca delicatesele acestui restaurant. Probabil v-ati abtine de la comentarii inutile….si de prost gust

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.