De ce nu votez USR

De ce nu votez USR

Titlul nu conține o întrebare. Este o încercare de răspuns. Acela simplu ar fi fost: D-aia. Cum în România lucrurile sunt puțin mai complicate, sigur că și răspunsul comportă mai multe nuanțe. Chiar așa, de ce nu votez un nou partid care se vrea a fi exponent al unei noi clase politice, eu fiind adeptul unei astfelde schimbări?

În principal nu o fac, pentru că nu am încredere. Deloc. Cei peste 25 ani de trăit printre politicienii din țară mi-au permis să-mi fac o imagine cât mai clară a fenomenului, dar mai ales să știu când sunt mințit sau tras pe sfoară. Ei bine, USR,din percepția mea tocmai asta face.

Cine ar fi cei mai indicați pentru asta? Desigur, tinerii. Frumoși și liberi. Ei bine, eu nu cred în asta. Sau nu cred că este o condiție sine qua non. Să ne aminitm, cei care pot, de anul 1990, când tot tinerii, unii emanați, au preluat România și i-au tras o Constituție din care și azi ies scântei. NU tinerii, atrași acum de USR, și manipulați execrabil, vor restarta țara. Este nevoie și de ei într-o nouă construcție politică, una care să nu fie exclusivistă așa cum USR-ul, prin vocea lui Nicușor Dan, pretinde. Și apoi este foarte greu de crezut că un sistem bine consolidat, apărat de Constituția din 1991, va ceda puterea unora de care ei nu dau semne că s-ar teme. Acest fapt mă duce automat la concluzia că USR-ul este un vehicol menit să ocupe spațiul pe care în mod firesc l-ar ocupa nemulțumiții. Cu alte cuvinte, sistemul a conceput și apoi a pregătit o formațiune surogat în locul uneia de drept, tocmai pentru a nu-și face viața grea într-o luptă pe care este posibil să nu o poată controla. Sunt totuși mulți ani în care acesta s-a zbătut să ne facă să înțelegem că nu există opțiuni la ceea ce este ofertat la fiecare 4 ani. Or, acest lucru nu poate fi lăsat la voia întâmplării. Iar semnalele din presă duc spre o astfel de concluzie. Câștigarea unor poziții în București, desigur cu voia stăpânilor, a avut darul să arunce o licărire de speranță către unii care în naivitatea lor încă mai cred că au putere să determine ceva. Revenind la culoar, cel mai vocal argument este și va rămâne, asanarea clasei politice existente. Și cert este că sistemul a cedat voit câteva locuri în București lăsând impresia că populația a votat altceva. Nimic mai fals. Realitatea va arăta în scurt timp comportamentul consilierilor USB.

A existat în societatea românească o așteptare, aproape furibundă, după o nouă clasă politică. Și mai există în continuare. Eu, cel puțin, mai aștept, deși am trecut de 60 ani. Culoarul acesteia este extrem de larg având în vedere cât de mult rău s-a produs din 1990 încoace. Dacă s-a făcut totuși ceva bine, acela a fost doar din inerția timpului, nu neapărat datorită capacității clasei politice. Acum, vehemența cu care liderii susțin „guvernul meu” este încă o dovadă a faptului că USR s-a poziționat lângă cei puternici, adică lângă cei care l-au nășit. Și lângă UE. O Uniune Europeană care dă semne evidente cu privire la împărțirea influențelor în Europa și nu numai. Iar aceste semne nu sunt în nici un fel favorabile țării noastre.

De asemenea, tot liderii USR susțin, foarte vocal, însă lipsiți complet de argumente, faptul că nu sunt finanțați de către Șoroș. Este adevărat și că de cealaltă parte încă nu s-au produs argumentele acestui fapt îngrijorător. Asta nu înseamnă că vor reuși să se ascundă la nesfârșit. Iar când se va descoperi, probabil vom auzi expresia: îmi asum această neclaritate…

Iar nu în ultimul rând eu mă bazez pe simțurile deja formate. Acestea îmi spun, ca și în cazul PPDD, că cei care vor intra prin nesăbuința unor români sau prin vrerea sistemului în Parlament vor migra exact unde li se va spune la un moment dat. NU este o profeție, ci un deja vu.

By, by USR. Dezintegrează-te până încă mai ai timp și nu mai prosti românii că și așa au destule pe cap.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.