De la plăcerea de a studia la cea de a pedala! Lecţia temerarului pe bicicletă din Arad, Ioan Suciu!

De la plăcerea de a studia la cea de a pedala! Lecţia temerarului pe bicicletă din Arad, Ioan Suciu!

Membru activ al Clubului Sportiv Experienţa Multisport din Arad, Ioan Suciu este un tânăr care a reconfigurat prin performanţele sale noi ţinte de atins pentru mişcarea sportivă dedicată amatorilor.

Deşi născut la Vorniceni (Jud. Botoşani), Ioan Suciu se consideră arădean dat fiind faptul că a locuit de la vârsta de 15 ani până la cea actuală de 29 de ani în Arad. Cu toate acestea, Ioan Suciu nu şi-a petrecut timpul doar în Arad, ci s-a aflat într-o continuă cursă cu barierele sinelui-pe bicicletă! Plăcerea de a pedala i-a fost inspirată, după cum mărturiseşte, din două direcţii: dorinţa de a explora locurile amintite la ora de geografie şi iubirea tatălui pentru sportul nemotorizat pe două roţi.

Prima bicicletă, un Tohan de toată frumuseţea, a primit-o în dar la vârsta de 15 ani; cu aceasta a vizitat tot Judeţul Arad. Dat fiind faptul că bucuria descoperirii unor noi locuri suprimă oboseala şi îndeamnă la perseverenţă, după cum mărturiseşte Ioan Suciu, acesta s-a luptat vehement cu obstacolele fizice/psihice inerente sportului de anduranță. Astfel, în 2007 acesta și-a luat inima în dinți și a pornit în turul României de unul singur. În doar 9 zile a trecut Carpaţii de 3 ori, parcurgând 1570 de km pe bicicletă- 18 judeţe, 45 de oraşe şi 245 de sate. Au fost şi provocări! Spre exemplu, în prima zi a Turului României a campat în Plugova (Caraş-Severin) şi a decis să facă o baie în râul Belarega. Pe când s-a întors a văzut o mişcare suspectă în cort, Ioan Suciu contemplând, după cum ne mărturiseşte: ,,Am mai luat pe cineva în Turul României şi nu ştiu eu?”. Nu, era altceva. Un câine care-i mâncase peste jumătate din provizii! Cu toate acestea, Ioan Suciu și-a dus obiectivul la bun sfârșit.

Și aceasta nu este singura lui performanță, neobositul Ioan Suciu pedalând în continuare. În 2014, a obținut titlul de Super Randonneur din partea Audax Club Parisien, un reper al ciclismului de anduranță de pe mapamond. Acesta a parcurs într-un timp excelent cele 4 probe trasate de către organizatori: RandoRom (200 km în 9h şi 26 min), Arad (300 km în 16h şi 44 min), Drumul Aurului (400 km în 24 h şi 2 min) şi Turul Banatului (600 km în 36h şi 15 min).

Ştim că performanţa cere exigenţă şi timp liber limitat, dar Ioan Suciu are ambiţie şi o iubire faţă de sport mai rar întâlnită. Ciclismul nu este singurul sport în care performează, acesta luând parte la diferite competiţii sportive destinate alergării. Astfel, acesta a participat la Maratonul, semimaratonul şi crosul Aradului 2013 şi 2014, precum şi la Supermaratonul Békéscsaba-Arad- Békéscsaba 2014.

Noi ţinte? Cu siguranță! Ioan Suciu își dorește să ia parte la un nou tur al României pe bicicletă, care de această dată va fi desfășurat cu prioritate în zona montană; Transalpina și Transfăgărășanul fiind cu siguranță incluse în acest itinerariu.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.