De peste 40 de ani ne înfrumusețează casa și grădina! Împletiturile din Arad, apreciate la Bruxelles (GALERIE FOTO)

De peste 40 de ani ne înfrumusețează casa și grădina! Împletiturile din Arad, apreciate la Bruxelles (GALERIE FOTO)

Împletiturile din răchită, fie că este vorba de un coșuleț, un suport pentru flori sau chiar și piese de mobilier, înfrumusețează orice gospodărie. O mână de oameni foarte talentați din Arad doresc să ducă mai departe această artă, realizând obiecte deosebite de peste 40 de ani!

Compania Romimplet SA a trecut prin multe transformări după ce s-a desprins inițial din Cooperativa Mureșul. Ea a fost înființată în 1991 sub denumirea cunoscută astăzi, dar în total are peste 44 de ani de existență, în prezent unii muncitori având contract de peste 30 de ani.

Gama foarte variată de produse, de peste 3 000, a făcut cunoscută compania și peste hotare, împletiturile din răchită fiind extrem de apreciate în toată Europa și nu numai, nu doar datorită aspectului plăcut, ci și a rezistenței lor, viabilitatea fiind net superioară față de alte materiale cum este plasticul sau bambusul. Până în  anul 2005 erau trimise la export, lunar, vagoane întregi, însă apoi a început declinul, din cauza veniturilor mici din țară și a costurilor foarte ridicate de producție, care au făcut ca produsele să nu mai fie competitive pe piața externă.

„Activitatea de împletituri își continuă mersul în pași ascendenți și descendenți, existând totuși și în ziua de azi, când și în România încep să fie apreciate lucrurile de mână, făcute cu mult talent și cu multă dibăcie de acești oameni talentați. Încercăm să menținem această activitate cu gândul de a promova aceste produse și pe piața internă. Pe piața externă solicitările au fost foarte mari, până în anul 2000 unitatea a lucrat numai pentru export. După aceea exportul a decăzut nu datorită lipsei de cereri, ci datorită creșterii costurilor de la noi când mica industrie a fost grevată de multe taxe care au dus la o incompatibilitate cu prețurile externe. Produsele noastre nu au mai fost competitive pe piața externă, producându-se la un preț mult mai mare decât în alte țări vecine, cum ar fi Ungaria, Polonia sau China. A scăzut și numărul muncitorilor, de la peste 100 de oameni, la sub zece. Dar acești sub zece muncitori perseverează în continuare, înearcă să-și crească câte un continuator din generația mai tânără”, a declarat pentru NewsAr Galu Măricuța, administratorul societății.

„Produsele sunt din ce în ce mai căutate pe piața internă. Avem o sortimentație foarte bogată. Dacă cineva mă întreabă cum de am rezistat atâția ani, răspunsul ar fi: prin perseverență, dragoste față de meserie, nu numai a mea, ci și a muncitorilor care au continuat să-și ducă meseria și să nu meargă spre alte activități, deși aici veniturile erau foarte mici. De fiecare dată am căutat să creăm produse noi, prin târgurile la care am participat, și o perioadă de peste zece ani aproape fără nici un rezultat, numai cu pierderi. Apoi produsele au început să fie căutate și apreciate, iar la ora actuală executăm la comandă tot ceea ce e nevoie într-o gospodărie. Cele mai căutate lucruri în ultimul timp sunt: mobilier din răchită pentru terase și grădini, diverse suporturi pentru flori, coșurile de bicicletă a căror cerere este din ce în ce mai mare. Un rezultat deosebit l-am avut prin promovarea produselor noastre în țară, la mall-uri, market-uri, în peste 50 de magazine din țară veți găsi tăvițele noastre la raionul cu produse de patiserie. Am participat la târguri organizate în toată țara”, spune Galu Măricuța.

O realizare deosebită a fost participarea la târgul pentru promovarea produselor tradiționale românești, organizat la Parlamentul European din Bruxelles, în decembrie 2016. Un număr de 40 de produse ale companiei au fost selectate și extrem de apreciate la acest târg, fiind și o rampă de relansare pe piața externă.

„O bucurie deosebită am avut anul trecut în decembrie, când peste 40 de produse din unitatea noastră au fost selectate la târgul organizat pentru promovarea produselor tradiționale românești la Parlamentul European de la Bruxelles. Bucuria a fost foarte mare deoarece sub numele de Arad am contribuit și noi la promovarea a ceea ce a fost specific în anii precedenți, adică împletiturile de răchită, când mergeau lunar la export din județul Arad peste 20 de vagoane”, a adăugat administratorul societății.

Compania Romimplet SA s-a menținut pe piață prin realizarea de produse noi în mod constant și prin orientarea către cumpărătorii români. Obiectele realizate din împletituri au început să fie tot mai căutate și în țară, la momentul actual clienții fiind din foarte multe orașe din România, însă se dorește ca în viitorul apropiat să fie reluat și exportul. De asemenea, este singura unitate din vestul țării care mai realizează această activitate într-un cadru organizat.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.