Demolarea, viitorul fotbalului arădean

Am ajuns să privesc mai des poze şi filme cu marea echipă a UTA-ei din trecut, decât să merg la un meci de fotbal din Arad. Asta pentru că ce se întâmplă în acest oraş din punct de vedere fotbalistic seamănă pe zi ce trece cu un horror în care rolul principal îl are Ghiţă Falcă. UTA a murit, ce a mai rămas acum fiind doar o încercare penibilă de renaştere a trecutului.

Gloria a trecut şi ea în nefiinţă sub oblăduirea lui Marcel Coraş, Telecomul a dispărut de mult, de Inter Arad îşi mai amintesc puţini arădeni. Ar mai fi Banatul Sânicolau Mic care mai există, dar departe de ce a fost odată Gloria, Vagonul sau Strungul. Mă repet, nici acum nu îmi vine să cred cât de uşor s-a demolat stadionul „Francisc Neumann“ şi cât de uşor au trecut arădenii peste acest moment. Un simbol, istoria vie a acestui oraş a fost ras cu buldozerele doar pentru ca primarul de care nu ne mai scăpăm să îşi satisfacă o poftă. Una anunţată de mult timp, aceea de a pune la pământ tot ce are legătură cu UTA. După ce a pus la pământ primul stadion pe care s-a jucat fotbal în România, după ce a distrus şi legendara arenă utistă, Ghiţă Falcă nu se opreşte. Va pune la pământ şi singura arenă din Micălaca, Telecomul. Sigur, acela este un teren privat, nu aparţine municipalităţii, dar nu am să cred niciodată că nu se putea face nimic pentru conservarea acelei arene. E primul stadion pe care am văzut şi înţeles fotbal pe viu. Era mândria cartierului, îmi amintesc şi acum de partida pe care Telecom a disputat-o cu Universitatea Craiova în Cupa României, iar stadionul şi garajele din apropiere au fost arhipline. Poate, cei mai fericiţi de demolarea acestui stadion vor fi locuitorii din blocurile vecine, care s-au trezit de multe ori cu mingi de fotbal prin balcoane sau bucătărie. Dar realitatea e cea care rămâne. Încă un stadion de fotbal din Arad va fi demolat, fără ca altul să fie ridicat în locul său. Şi dacă şi-ar dori să practice sportul rege, copiii oraşului nu vor avea unde. Mai avem un singur pseudo-stadion, cel de la Motorul, dar care nu va mai avea nici el viaţă lungă. Asta consider că e marea „realizare“ a lui Gheorghe Falcă, demolarea atât teoretică cât şi practică a tot ce înseamnă fotbal în Arad. Ba, mai mult, acelaşi ilustru primar şi deciziile sale aberante au lăsat AJF-ul în beznă totală, tăind curentul şi căldura la sediul pe care tot el l-a oferit, în cadrul fostului stadion „Francisc Neumann“.

Şi uite aşa, Aradul fotbalistic moare încet, dar sigur. Acum sunt mai convins ca niciodată că nu voi avea şansa de a vedea o echipă a Aradului să ajunge pe culmile atinse de Biro sau Domide. Pentru că pur şi simplu nu va avea pe ce stadion să o facă …

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Articole mai noi
Articole mai vechi