Deputatul Ştefan Dalca susţine că PP-DD are soluţii viabile pentru gestionarea fondurilor naţionale

Deputatul Ştefan Dalca susţine că PP-DD are soluţii viabile pentru gestionarea fondurilor naţionale

În contextul problemelor cu care se confruntă Ministerul Finanțelor şi având în vedere proiectul de modificare a Codului Fiscal, PP-DD propune Guvernului soluții viabile de gestionarea a bugetului naţional, informează deputatul Ştefan Dalca. Mai mult decât atât, PP-DD are tot interesul ca gestionarea finanțelor țării să se facă profesionist și are reprezentanți cu expertiză în acest domeniu.

„Este adevărat că politicile fiscale pot fi multe și cu rezonanță, dar România are nevoie de un sistem fiscal adecvat particularităților unei țări în care tranziția la economia de piață pare fără sfârșit. România are nevoie de politici economice viabile, care să poată fi implementate fără sincope sau derapaje dezastruoase, care să se plieze pe tipologia contribuabilului român. Este necesară o analiză clară a contribuțiilor pe tip de venit, distribuția salariilor pe persoane fizice și profesii liberale, astfel încât principiul solidarității să nu fie încălcat sau subminat de excepții. Este necesar să se știe dimensiunea reală a muncii la negru și, în același timp, este necesară reducerea CAS și la angajat. Avem nevoie de strategii pe termen lung”, este de părere Ştefan Dalca.

Acesta afirmă că PP-DD readuce în actualitate şi Taxa de Solidaritate și confiscarea averilor ilicite. „Este adevărat că prima reacție poate fi de reticență, cunoscut fiind că aceste măsuri fac parte din programul politic al PP-DD. Dar, pentru surmontarea acestei prejudecăți, trebuie să amintim că un proiect privind Taxa de solidaritate a fost promovat și de către partenerul alianței de guvernare, UNPR. Adoptarea unui proiect de lege în acest sens nu ar mai pune în balanță soarta celor săraci față de imperiile financiare clădite de liderii unor grupări politice sau baroni locali”, a declarat Dalca.

Revenind la politicile fiscale, deputatul Ştefan Dalca a precizat că „PP-DD a propus în repetate rânduri și este dispus oricând să-și ofere sprijinul pentru proiecte care vizează relaxarea fiscală, fără dinamitarea economiei naționale”.

Simplificarea sistemului de impozitare în sensul reducerii numărului de taxe și impozite la patru categorii – TVA, impozit pe profit, impozit pe venit și contribuții sociale, depunerea unei singure declarații fiscale și plata trimestrială a impozitelor, reducerea perioadei de prescripție a creanțelor fiscale la un an, sunt doar o parte dintre propunerile PP-DD. „Propunem ca o altă măsură, precum amnistia fiscală, să fie urmată de taxarea sau confiscarea obligatorie a averilor nejustificate iar controlul să poată fi făcut prin depunerea obligatorie a Declarației inițială de avere. De asemenea, PP-DD propune elaborarea standardelor de cost pentru toate investițiile publice având drept scop reducerea cheltuielilor publice, creșterea responsabilizării autorităților și reducerea corupției și a conflictului de interese” a spus deputatul, susţinând că, „în același trend, eliminarea nepotismelor din administrația publică locală și centrală precum și din alte instituții ale statului se poate face prin plata salariilor din sistemul bugetar pe baza performanțelor obținute prin evaluare profesională”.

Deputatul a precizat că acestea sunt doar o parte dintre propunerile PP-DD care pot contribui la relansarea economiei naționale. „Politicile economice și fiscale trebuie gândite pe termen lung, elaborarea și aplicarea lor să se facă coerent, cu specialiști în domeniu care să nu fie numiți doar pe criterii politice. Iată de ce PP-DD își exprimă, încă odată, disponibilitatea de a pune la dispoziția guvernanților specialiștii de care dispune precum și expertiza acestora. PP-DD nu își dorește ca dintr-o astfel de colaborare cu Guvernul României să facă un act de bravadă politică. Interesul cetățeanului și cel național sunt prioritățile PP-DD și acestea nu se pot obține decât prin consens politic și național”, a afirmat deputatul.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.