Descoperire fără precedent LA GRANIŢA cu România. Va intra în ISTORIE!

Descoperire fără precedent LA GRANIŢA cu România. Va intra în ISTORIE!

Descoperire importantă făcută la graniţa cu România. Este vorba despre un obiect mic, dar a cărui valoare este una foarte mare pentru istorici.

Obiectul a fost descoperit în situl unui sat preistoric din sudul Bulgariei şi datează din anii 4500 — 4600 î.e.n.: un mic obiect de aur de 4 milimetri, care – potrivit arheologilor –  este, cel mai probabil, cel mai vechi obiect de aur provenit de la primele civilizații urbane descoperit în Europa și chiar în lume.

O descoperire asemănătoare nu a mai avut loc din 1972, când au fost scoase din ruinele de la Varna kilograme de bijuterii, sceptre și diademe din anii 4300 î.e.n.

„Nu am nicio îndoială că acest obiect de aur este anterior celor de la Varna. Este o descoperire importantă. Poate este un obiect foarte mic de aur, dar destul de mare ca să intre în istorie!”, a declarat pentru Reuters Yavor Boiagiev, profesor asociat la Academia de Științe a Bulgariei.

Potrivit cercetătorilor, obiectul de aur ar fi fost fabricat chiar în locul în care a fost descoperit, aproape de Pazardjik (sud-vestul Bulgariei), în ruinele unei case aflate în ceea ce oamenii de știință cred că ar fi fost prima colonie urbană din Europa.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.