DESCOPERIREA care ar putea ajuta la SALVAREA ecosistemelor poluate

DESCOPERIREA care ar putea ajuta la SALVAREA ecosistemelor poluate

Cercetătorii din Filipine au făcut o descoperire remarcabilă. Pe o insulă din ţară ei au găsit o plantă hiperacumulatoare, care poate consuma mari cantităţi de metal fără a se otrăvi din această cauză.

Rinorea niccolifera poate fi folosită la curăţarea solului poluat şi în scopul adunării metalelor viabile din punct de vedere comercial, susțin oamenii de știință.

Până în prezent se cunosc 300.000 de plante vasculare care pot absorbi cantităţi semnificative de metale prin rădăcinile lor. Coordonatorul studiilor efectuate pe această nouă specie, profesorul Edwino Fernando de la Universitatea din Filipine, susţine că Rinorea niccolifera are capacitatea de a absorbi o cantitate de 1.000 de ori mai mare de nichel faţă de orice altă plantă.

„Noua specie a fost descoperită în partea de vest a insulei Luzon, din Filipine, o zonă cunoscută pentru solul bogat în metale grele”, au precizat cercetătorii Edwino Fernando, Marilyn Quimado şi echipa lor de cercetare. Noua plantă poate fi extrem de importantă pentru ecosistemele poluate, ea putând scoate din sol o cantitate uriaşă de metale.

Totodată, ea ar putea fi folosită şi în industria minieră (fitominerit), datorită capacităţii de a absorbi foarte mult nichel, putând fi recoltată pentru exploatarea metalului absorbit de ea.

Foto: upi.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.